FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 16:13 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 14 listopada 2009, 20:30 - sob 
Tutaj jest dzial kulinarny, wiec ja mam do Was pytanie;

Co dobrego mozna zrobic z miodu?


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 14 listopada 2009, 23:14 - sob 

Rejestracja: 30 sierpnia 2007, 19:10 - czw
Posty: 53
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Miód można stosować jako dodatek do różnych surówek, farszów, sosów. Jako glazurę, aby uzyskać złocistą, chrupiącą skórkę, do różnego rodzaju marynat i zalew, zapiekanek i słodkich deserów . O wypiekach ciast już nie wspomnę z piernikami na czele.

Z poważaniem oro54


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 listopada 2009, 10:08 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 czerwca 2008, 11:35 - pn
Posty: 1851
Lokalizacja: Opolskie
Miód pitny.

_________________
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 listopada 2009, 12:41 - śr 
Ja polecam kaczkę w miodzie , ale nic nie stoi na przeszkodzie by zamienić kaczkę na strusia . Ale trzeba proporcjonalnie zwiększyć dodatki/składniki , ze względy na różnice w wielkości tych dwóch ptaszków .
Kaczkę/strusia umyć , zalać na 10 minut wrzątkiem, osączyć i odstawić na 2 godz. Marchewki i cebulę obrać i pokroić na plasterki. Kaczkę natrzeć z zewnątrz pieprzem i solą, a wewnątrz tymiankiem i zrumienić na maśle. Na dnie brytfanny ułożyć cebulę i marchewki. Do kaczki włożyć umytą natkę i liście laurowe, i ułożyć w brytfannie, polać miodem pitnym. Piec pod przykryciem 1,5 godz. w 180 stopniach, a potem jeszcze 50 minut w 200 stopniach. Upieczoną wyjąć i pokroić na 6 części. Sos przecedzić i wystudzony. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwiema łyżkami wody, połączyć z sosem z pieczenia, dodać miód i trzymać na mały ogniu, mieszając, aż sos się zagotuje. Wlać go do sosjerki.



Składniki
kaczka 1 sztuk
marchew 2 sztuk
cebula 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
tymianek 1 łyżek deserowych
liście laurowe 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
miód pitny 2 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania


Na górę
  
 
 Tytuł: Miodownik
Post: 20 listopada 2009, 16:32 - pt 
Ciasto:
25 dag margaryny
½ szklanki miodu
1 szklanka cukru
5 jajek
3 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
¾ litra mleka
¾ szklanki cukru
7 łyżek kaszy manny
20 dag masła
12 dag margaryny
sok z dwóch cytryn
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania

Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 160-170 °C.

Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę pogotować mieszając. Ostudzić.

Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn.

Kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta posypać kolorowymi cukierkami.

Smacznego.


Na górę
  
 
 Tytuł: Snikers
Post: 20 listopada 2009, 16:36 - pt 
A to uwielbiam
:mrgreen: Orzechy już mam wybrane
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
20 dag masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłego mleka
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
10 dag cukru
10 dag masła
Krem budyniowy:
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
½ szklanki mleka
2 żółtka
½ szklanki cukru
15 dag masła
½ łyżki kakao

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać cukier, masło, jajka, miód, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w ciepłym mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną cześć ciasta rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy. Gdy forma ostygnie ponownie wyłożyć ją nowym papierem do pieczenia, a na nim rozłożyć drugą część ciasta, i na to surowe ciasto wyłożyć masę orzechową i razem dopiero upiec.

Orzechy włoskie pokroić i przełożyć do garnka. Do nich dodać miód, cukier i masło. Podgrzać do wrzenia, po czym gorącą masę wyłożyć na jedną część surowego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Z mąki pszennej, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z masłem i dodać kakao.

Suchy upieczony placek posmarować kremem budyniowym i przykryć plackiem z masą orzechową. Snikers najlepszy jest na drugi, trzeci dzień.

Mniam mniam mniam
:wink: do tego wiaderko kawy i nic mnie nie rusza


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji