FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Co zrobic z miodu? http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=2130 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | biedronka1 [ 14 listopada 2009, 20:30 - sob ] |
Tytuł: | Co zrobic z miodu? |
Tutaj jest dzial kulinarny, wiec ja mam do Was pytanie; Co dobrego mozna zrobic z miodu? |
Autor: | oro54 [ 14 listopada 2009, 23:14 - sob ] |
Tytuł: | |
Miód można stosować jako dodatek do różnych surówek, farszów, sosów. Jako glazurę, aby uzyskać złocistą, chrupiącą skórkę, do różnego rodzaju marynat i zalew, zapiekanek i słodkich deserów . O wypiekach ciast już nie wspomnę z piernikami na czele. Z poważaniem oro54 |
Autor: | krzysglo [ 18 listopada 2009, 10:08 - śr ] |
Tytuł: | |
Miód pitny. |
Autor: | Makumba [ 18 listopada 2009, 12:41 - śr ] |
Tytuł: | |
Ja polecam kaczkę w miodzie , ale nic nie stoi na przeszkodzie by zamienić kaczkę na strusia . Ale trzeba proporcjonalnie zwiększyć dodatki/składniki , ze względy na różnice w wielkości tych dwóch ptaszków . Kaczkę/strusia umyć , zalać na 10 minut wrzątkiem, osączyć i odstawić na 2 godz. Marchewki i cebulę obrać i pokroić na plasterki. Kaczkę natrzeć z zewnątrz pieprzem i solą, a wewnątrz tymiankiem i zrumienić na maśle. Na dnie brytfanny ułożyć cebulę i marchewki. Do kaczki włożyć umytą natkę i liście laurowe, i ułożyć w brytfannie, polać miodem pitnym. Piec pod przykryciem 1,5 godz. w 180 stopniach, a potem jeszcze 50 minut w 200 stopniach. Upieczoną wyjąć i pokroić na 6 części. Sos przecedzić i wystudzony. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwiema łyżkami wody, połączyć z sosem z pieczenia, dodać miód i trzymać na mały ogniu, mieszając, aż sos się zagotuje. Wlać go do sosjerki. Składniki kaczka 1 sztuk marchew 2 sztuk cebula 1 sztuk natka pietruszki według uznania tymianek 1 łyżek deserowych liście laurowe 2 sztuk masło 2 łyżek stołowych miód 2 łyżek stołowych miód pitny 2 szklanek mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych sól według uznania pieprz według uznania |
Autor: | BoCiAnK [ 20 listopada 2009, 16:32 - pt ] |
Tytuł: | Miodownik |
Ciasto: 25 dag margaryny ½ szklanki miodu 1 szklanka cukru 5 jajek 3 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: ¾ litra mleka ¾ szklanki cukru 7 łyżek kaszy manny 20 dag masła 12 dag margaryny sok z dwóch cytryn Do dekoracji: kolorowe cukierki Sposób wykonania Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 160-170 °C. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę pogotować mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn. Kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta posypać kolorowymi cukierkami. Smacznego. |
Autor: | BoCiAnK [ 20 listopada 2009, 16:36 - pt ] |
Tytuł: | Snikers |
A to uwielbiam Orzechy już mam wybrane Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 20 dag masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłego mleka Masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag cukru 10 dag masła Krem budyniowy: 1 płaska łyżeczka mąki pszennej ½ szklanki mleka 2 żółtka ½ szklanki cukru 15 dag masła ½ łyżki kakao Sposób wykonania: Do mąki pszennej dodać cukier, masło, jajka, miód, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w ciepłym mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną cześć ciasta rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy. Gdy forma ostygnie ponownie wyłożyć ją nowym papierem do pieczenia, a na nim rozłożyć drugą część ciasta, i na to surowe ciasto wyłożyć masę orzechową i razem dopiero upiec. Orzechy włoskie pokroić i przełożyć do garnka. Do nich dodać miód, cukier i masło. Podgrzać do wrzenia, po czym gorącą masę wyłożyć na jedną część surowego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Z mąki pszennej, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z masłem i dodać kakao. Suchy upieczony placek posmarować kremem budyniowym i przykryć plackiem z masą orzechową. Snikers najlepszy jest na drugi, trzeci dzień. Mniam mniam mniam do tego wiaderko kawy i nic mnie nie rusza |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |