FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Mój miodzik http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=4902 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | bee [ 09 czerwca 2011, 22:10 - czw ] |
Tytuł: | Mój miodzik |
Witam koledzy mam takie pytanie połączyłem z sobą na ciepło 5l wody 2,5 l miodu z dodatkami 1 dag chmielu 0,25 dag kozłka lekarskiego ok 10 dag czarnej porzeczki 50 liści z wiśni zagotowałem zebrałem z wierzchu wszystkie skarby i czyściusieńki wywarek przelałem po równo do dwóch 5l dymionków do tego koreczek rureczka i git. (taki miałem przepis) tyle że w tym przepisie było jeszcze 5 dag(?) drożdży winiarskich malagi zakupiłem też takie z firmy zamojscy tyle że są rozbieżności w proporcjach pomiędzy tym przepisem a napisami na opakowaniu i chciałem się poradzić jak połączyć to z drożdżami bo to jest sucha masa z jakimiś owocami drobno posiekanymi i ususzonymi albo czy w ogóle warto pchać tam te drożdże tylko zostawić tak niech sobie bulka |
Autor: | CYNIG [ 09 czerwca 2011, 22:16 - czw ] |
Tytuł: | |
Trójniak na dzikich drożdżach Ci nie odfermentuje więc i tak musisz dać jakieś szlachetne drożdże. Nie robiłem nigdy na maladze, do miodów pitnych używam drożdży aktywnych - mniej kłopotliwe w użyciu no i matki drożdżowej nie trzeba robić. Radzę zlać ten Twój nastaw do jakiegoś czystego wiadra i fermentację burzliwą przeprowadzić po dokładnym przykryciem jakąś czystą ściereczką |
Autor: | bee [ 10 czerwca 2011, 09:05 - pt ] |
Tytuł: | |
no niby mam malage (ciemne wino) bo cały wywarek ma czerwony kolor. a jakie drożdże mi polecisz (nazwa marka i jak je zaaplikować na całe 10l |
Autor: | CYNIG [ 10 czerwca 2011, 09:11 - pt ] |
Tytuł: | |
Przeczytaj te dwa tematy, masz tam podany komplet informacji i linki do następnych http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/viewtopic.php?t=272 http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... ght=#43795 |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |