FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 marca 2024, 12:28 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: 10 listopada 2011, 22:05 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 grudnia 2009, 22:31 - śr
Posty: 538
Lokalizacja: opolskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
Czy koledzy dysponujecie przepisami albo recepturami na sprawdzone pierniki lub inne ciasta z większym udziałem miodu ?
Jakie macie doświadczenia w tym temacie ? A może wasze żony ?

_________________
Ewang. Jana 3;16


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 22:08 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2011, 08:53 - ndz
Posty: 405
Lokalizacja: Stalowa Wola
Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
miodownik się ciasto nazywa

mnaim, mniam

moja robi trzy placki, przekłada to budyniem na wierzch polewa czekoladowa :szampan:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 22:14 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 grudnia 2009, 22:31 - śr
Posty: 538
Lokalizacja: opolskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
Dzięki, ale trochę okrojony ten przepis :)

_________________
Ewang. Jana 3;16


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 22:26 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2011, 08:53 - ndz
Posty: 405
Lokalizacja: Stalowa Wola
Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
40 dkg mąki
30 dkg miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
10 dkg margaryny
10 dkg orzechów włoskich siekanych
5 jajek ... wiejskich!
1 szklanka cukru kryształu

białka z jajek ... wiejskich! ubić na sztywną pianę (to robie JA :zeby:) dodać cukier i ubić, dodać zółtka, pózniej dodać miód roztopiony z maragaryną i wybełtany :leży_uśmiech: , lekko przestudzić i dać mąkę z proszkiem i sodą, dodać orzechy posiekane i zrobić z tego ciasto na 3 porcje

25 min piec w temp 180 stopni Celsiusza

na mojej kuchence jest to skala 3,5 jednostki :rolf:

o budyniu nie będę się rozwodził tym bardziej o polewie z czekolady mlecznej na wierzch

gotowy placek z budyniem i polewą do lodówki na 1 noc celem skruszenia

no i tu się zaczyna problem bo rano można zastać w lodówce pustą tackę ino


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 22:37 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 grudnia 2009, 22:31 - śr
Posty: 538
Lokalizacja: opolskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
O !!!!!!!!!
i to jest przepis.
Dziękuję że zadałeś sobie tyle trudu żeby to opisać. Dziękuj żonie.
pozdrawiam
Asaf

_________________
Ewang. Jana 3;16


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 22:39 - czw 
Uwielbiam pierniki :mniam miodek: mogę zjeść każdą dowolną ilość :jupi:
Przepisów mam ogrom Mam córkę Cukiernikiem
ale przepisywać przepisów mi się nie che ;-)
Ale Rzuć -> TU Okiem
Uwielbiam też nie pierniki
Np Ciasto Snikers
Składniki na ciasto:
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny mlecznej
3 łyżki mleka
3 - 4 łyżki miodu najlepiej spadziowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:

0,5 kostki KASI
4 łyżki cukru
2-3 łyżki miodu spadziowego
20 dag posiekanych orzechów włoskich

Krem 1:

1 opakowanie budyniu śmietankowego utarty z masłem (na jeden budyń jedna kostka masła )

Krem 2:

1 puszka skondensowanego mleka słodzonego


Przygotowanie:

1. Mąkę trzeba wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z masłem lub margaryną mlecną . Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na 3 części.

2. Wylepiamy cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylewamy gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy). Pieczemy wszystkie części ciasta.

3. Gotujemy budyń śmietankowy, zużywając 1/3 mleka mniej niż jest w przepisie. Studzimy i ucieramy z masłem .

4. Przygotowujemy karmel. W tym celu puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez 3 godziny.

5. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć masę budyniową , przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

Najlepiej smakuje dopiero za dwa dni jak placki nasiąkną i są już mięciutkie :mniam miodek:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 22:39 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2011, 08:53 - ndz
Posty: 405
Lokalizacja: Stalowa Wola
Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
naprawdę pyszne ciasto wychodzi, spróbujcie sami, miód najlepszy na to to gryczany, zeszłoroczny skrystalizowany


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 23:05 - czw 
Migdałowiec
Składniki:
na kruche ciasto
-500g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru pudru
-200g margaryny
-6 żółtek
na bezę
-6 białek
-szklanka cukru pudru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
masę kremową
-450ml mleka
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-5 łyżek cukru
-200g masła
-kilka kropel aromatu migdałowego
ponadto
-słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g)
-150g płatków migdałowych




Sposób przyrządzenia:
1.Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić. Uformować kule i podzielić ją na dwie połówki.
2.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
3.Średniej wielkości formę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połówkę ciasta rozwałkować i położyć na papier, wyrównując brzegi. Ciasto posmarować połową dżemu, następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na końcu wysypujemy połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45-60 min. (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Jeśli w czasie pieczenia powstają nierówności należy zmniejszyć temperaturę. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniki, ale formy muszą mieć ten sam wymiar lub jeden po drugim.
4.Aby zrobić krem należy zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Resztę mleka zmiksować z 2 żółtkami i mąką i dodać do gotującego mleka. Mieszamy aż powstanie konsystencja budyniu. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią spożywczą, pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ucieramy(miksujemy) go z masłem, dodajemy aromat.
5.Przestudzony placek przekładamy kremem i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
A potem wiadro kawy komp i forum :leży_uśmiech:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 16 listopada 2011, 17:36 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 grudnia 2009, 22:31 - śr
Posty: 538
Lokalizacja: opolskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
Dziękuję za te przepisy.

Dzisiaj dostałem Kalendarz Pszczelarza na rok 2011
Super pozycja pod kątem kulinariów.
W środku ponad 100 przepisów na potrawy, ciasta, desery i miody pitne z opisami , recepturami i zdjęciami.

Mimo politycznych (niesmacznych) wywodów autora na początku publikacji część z przepisami rewelacyjna.

Zdecydowanie polecam.

http://www.pszczelarskaoficyna.pl/pages/kalendarz.htm

pozdrawiam
Asaf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji