FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Piernik na miodzie. http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=5763 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Asaf [ 10 listopada 2011, 22:05 - czw ] |
Tytuł: | Piernik na miodzie. |
Czy koledzy dysponujecie przepisami albo recepturami na sprawdzone pierniki lub inne ciasta z większym udziałem miodu ? Jakie macie doświadczenia w tym temacie ? A może wasze żony ? |
Autor: | tikcop [ 10 listopada 2011, 22:08 - czw ] |
Tytuł: | |
miodownik się ciasto nazywa mnaim, mniam moja robi trzy placki, przekłada to budyniem na wierzch polewa czekoladowa |
Autor: | Asaf [ 10 listopada 2011, 22:14 - czw ] |
Tytuł: | |
Dzięki, ale trochę okrojony ten przepis |
Autor: | tikcop [ 10 listopada 2011, 22:26 - czw ] |
Tytuł: | |
40 dkg mąki 30 dkg miodu łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 10 dkg margaryny 10 dkg orzechów włoskich siekanych 5 jajek ... wiejskich! 1 szklanka cukru kryształu białka z jajek ... wiejskich! ubić na sztywną pianę (to robie JA ) dodać cukier i ubić, dodać zółtka, pózniej dodać miód roztopiony z maragaryną i wybełtany , lekko przestudzić i dać mąkę z proszkiem i sodą, dodać orzechy posiekane i zrobić z tego ciasto na 3 porcje 25 min piec w temp 180 stopni Celsiusza na mojej kuchence jest to skala 3,5 jednostki o budyniu nie będę się rozwodził tym bardziej o polewie z czekolady mlecznej na wierzch gotowy placek z budyniem i polewą do lodówki na 1 noc celem skruszenia no i tu się zaczyna problem bo rano można zastać w lodówce pustą tackę ino |
Autor: | Asaf [ 10 listopada 2011, 22:37 - czw ] |
Tytuł: | |
O !!!!!!!!! i to jest przepis. Dziękuję że zadałeś sobie tyle trudu żeby to opisać. Dziękuj żonie. pozdrawiam Asaf |
Autor: | BoCiAnK [ 10 listopada 2011, 22:39 - czw ] |
Tytuł: | |
Uwielbiam pierniki mogę zjeść każdą dowolną ilość Przepisów mam ogrom Mam córkę Cukiernikiem ale przepisywać przepisów mi się nie che Ale Rzuć -> TU Okiem Uwielbiam też nie pierniki Np Ciasto Snikers Składniki na ciasto: 60 dag mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny mlecznej 3 łyżki mleka 3 - 4 łyżki miodu najlepiej spadziowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa orzechowa: 0,5 kostki KASI 4 łyżki cukru 2-3 łyżki miodu spadziowego 20 dag posiekanych orzechów włoskich Krem 1: 1 opakowanie budyniu śmietankowego utarty z masłem (na jeden budyń jedna kostka masła ) Krem 2: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego Przygotowanie: 1. Mąkę trzeba wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z masłem lub margaryną mlecną . Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na 3 części. 2. Wylepiamy cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylewamy gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy). Pieczemy wszystkie części ciasta. 3. Gotujemy budyń śmietankowy, zużywając 1/3 mleka mniej niż jest w przepisie. Studzimy i ucieramy z masłem . 4. Przygotowujemy karmel. W tym celu puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez 3 godziny. 5. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć masę budyniową , przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową. Najlepiej smakuje dopiero za dwa dni jak placki nasiąkną i są już mięciutkie |
Autor: | tikcop [ 10 listopada 2011, 22:39 - czw ] |
Tytuł: | |
naprawdę pyszne ciasto wychodzi, spróbujcie sami, miód najlepszy na to to gryczany, zeszłoroczny skrystalizowany |
Autor: | BoCiAnK [ 10 listopada 2011, 23:05 - czw ] |
Tytuł: | |
Migdałowiec Składniki: na kruche ciasto -500g mąki pszennej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru pudru -200g margaryny -6 żółtek na bezę -6 białek -szklanka cukru pudru -1 łyżka mąki ziemniaczanej masę kremową -450ml mleka -3 łyżki mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 żółtka -5 łyżek cukru -200g masła -kilka kropel aromatu migdałowego ponadto -słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) -150g płatków migdałowych Sposób przyrządzenia: 1.Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić. Uformować kule i podzielić ją na dwie połówki. 2.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. 3.Średniej wielkości formę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połówkę ciasta rozwałkować i położyć na papier, wyrównując brzegi. Ciasto posmarować połową dżemu, następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na końcu wysypujemy połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45-60 min. (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Jeśli w czasie pieczenia powstają nierówności należy zmniejszyć temperaturę. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniki, ale formy muszą mieć ten sam wymiar lub jeden po drugim. 4.Aby zrobić krem należy zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Resztę mleka zmiksować z 2 żółtkami i mąką i dodać do gotującego mleka. Mieszamy aż powstanie konsystencja budyniu. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią spożywczą, pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ucieramy(miksujemy) go z masłem, dodajemy aromat. 5.Przestudzony placek przekładamy kremem i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. A potem wiadro kawy komp i forum |
Autor: | Asaf [ 16 listopada 2011, 17:36 - śr ] |
Tytuł: | |
Dziękuję za te przepisy. Dzisiaj dostałem Kalendarz Pszczelarza na rok 2011 Super pozycja pod kątem kulinariów. W środku ponad 100 przepisów na potrawy, ciasta, desery i miody pitne z opisami , recepturami i zdjęciami. Mimo politycznych (niesmacznych) wywodów autora na początku publikacji część z przepisami rewelacyjna. Zdecydowanie polecam. http://www.pszczelarskaoficyna.pl/pages/kalendarz.htm pozdrawiam Asaf |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |