FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Piwo
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=6538
Strona 1 z 1

Autor:  giermek2 [ 15 lutego 2012, 18:44 - śr ]
Tytuł:  Piwo

Robił ktoś może z was piwo z własnego słodu

Autor:  górski_pszczelarz [ 16 lutego 2012, 12:50 - czw ]
Tytuł:  Re: Piwo

z własnego słodu nie robiłem ale z kupnego tak.

Autor:  Czesio [ 29 czerwca 2012, 13:24 - pt ]
Tytuł:  Re: Piwo

to jak się robi piwo z kupnego słodu jestem ciekawy? chętnie bym spróbował .

Autor:  armil7 [ 17 lipca 2012, 15:19 - wt ]
Tytuł:  Re: Piwo

Do wyboru masz 2 opcje:
1. Kupujesz różne rodzaje słodów, chmiel i drożdże i tworzysz własne piwo np. Piwo Czesia - ta opcja jest trudniejsza.
2. Trochę łatwiejsza- kupujesz gotowy zestaw surowców np.taki http://www.tinyurl.pl?tNAL0Pc1 do tego mniej więcej 25 litrowy gar, termometr do 100 st. C, coś do przefiltrowania słodów (kadź z fermentatorem), rurkę fermentacyjną (ponoć każdy Polak ma w domu), min. 40 butelek po piwie (jeśli nie masz - zacznij zbierać już dziś :pijemy: sam albo ze znajomymi) i co najmniej 3 godziny wolnego czasu.
Warto. Może to banał, ale raz spróbujesz - i koncernowego więcej nie spróbujesz.

Autor:  górski_pszczelarz [ 23 listopada 2012, 04:19 - pt ]
Tytuł:  Re: Piwo

Czesio pisze:
to jak się robi piwo z kupnego słodu jestem ciekawy? chętnie bym spróbował .


Na stronie poniżej masz gotowe zestawy i cały sprzęt jaki jest potrzebny. Natomiast jest tam również forum na temat warzenia piwa. Można sporo się dowiedzieć i spróbować samemu. Polecam zresztą.

http://www.browamator.pl/

Autor:  imago [ 06 stycznia 2013, 19:01 - ndz ]
Tytuł:  Re: Piwo

Piwowarstwo domowe nie jest czynnością ani trudną ani specjalnie kosztowną. Potrafi jednak sprawić mnóstwo satysfakcji, szczególnie, że odróżnieniu od produkcji miodów pitnych, na dobre efekty możemy liczyć nie po latach, lecz po kilku tygodniach a najlepiej po kilku miesiącach. Osobiście mam za sobą kilkadziesiąt warek i mogę zagwarantować, iż uzyskane efekty (nie tylko w moim odczuciu), są lepsze niż piwa sieciowe z dużych koncernów piwowarskich. Jako pszczelarz preferuję piwa miodowe na miodzie naturalnym bez sztucznych aromatów występujących w większości piw miodowych dostępnych w sklepach. Uzyskanie efektu „miodowego”, moje piwo zawdzięcza głównie użyciu naturalnego, aromatycznego miodu do refermentacji w butelkach.
Oczywiście, oprócz miodu używam oczywiście słodów lub ekstraktów słodowych a miód używany w produkcji nie jest szumowany, co wpływa na jakość i trwałość piany po nalaniu do szklanki.
Zachęcam wszystkich, mających już doświadczenie z miodosytnictwem lub winiarstwem domowym do prób. Efekt was zaskoczy a wyciągnięte z piwniczki zimne butelki piwa miodowego umilą nie jedną dyskusję o pszczołach (i nie tylko) w gronie przyjaciół. A widok kilku skrzynek miodowego napoju, ze stosownymi etykietami, robi niezapomniane wrażenie ciesząc wszelkie zmysły.
http://pszczelipark.blogspot.com/search/label/Piwo%20miodowe%20ciemne%20OBELNIK

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/