FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Miód i Spirytus http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=7392 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | BoCiAnK [ 28 maja 2012, 20:40 - pn ] |
Tytuł: | Miód i Spirytus |
Dziś po raz drugi nastawiłem miodówkę 10 l spirytusu + 8 l miodu spadziowego + 2 l przegotowanej wody mam zamiar to trzymać z 2-3 miesiące po czym zleć z nad osadu za ok 2 miesiące do litra spirytusu wrzucę parę goździków ,laskę wanilii , i znów potrzymam z miesiąc po czym wszystko wymieszam razem i pozostawię znów na ok 2-3 miesięcy Gotowy produkt będzie dopiero na Święta Bożego Narodzenia Jeżeli ktoś coś podobnego robił chętnie poczytam jak |
Autor: | kolopik [ 28 maja 2012, 21:00 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Przepis dla cierpliwych w czekaniu a takich ze świecą szukać. |
Autor: | Baartez2006 [ 28 maja 2012, 23:29 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Dlatego Bogdan zrobił większą ilość |
Autor: | mauro [ 29 maja 2012, 09:47 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
ja robię tak: 2 litry spirytusu 2 litry miodu spadziowego 2 litry soku wyciśniętego z cytryn (cedzony przez gęste sito) po tygodniu jest już przegryzione mozna spożywać ze smakiem oczywiście im dłużej poleży tym lepiej,ale to czekanie.......... |
Autor: | Marcinluter [ 29 maja 2012, 11:03 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Ja tam wolę miód lipowy do miodówki ;D a akacja nie pasuje słodkie i mało aromatyczne |
Autor: | cieply [ 29 maja 2012, 16:26 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Ja robiłem w zeszłym roku: 1l miodu 1l spirytusu kilka gożdźików 1 cytryna Długo nie postało . |
Autor: | emka24 [ 29 maja 2012, 18:06 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
mauro pisze: oczywiście im dłużej poleży tym lepiej Nie jestem o tym przekonany.Zrobiliśmy kiedyś doświadczenie -pierwszą porcję miodówki wypiliśmy w sobotę,a drugą w niedzielę -różnicy nie było.Chyba to czekanie przereklamowane. |
Autor: | Marcinluter [ 29 maja 2012, 18:20 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
emka24, zrób taki eksperyment ale jedną wypij w Boże Narodzenie a drugie w Wielkanoc |
Autor: | tczkast [ 29 maja 2012, 21:22 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
emka24 pisze: Nie jestem o tym przekonany.Zrobiliśmy kiedyś doświadczenie -pierwszą porcję miodówki wypiliśmy w sobotę,a drugą w niedzielę -różnicy nie było.Chyba to czekanie przereklamowane. Długo się tak nie uśmiełem.... DOBRE |
Autor: | Ted07 [ 29 maja 2012, 22:04 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
BoCiAnK, super przepis może i spróbuję zrobic według twojej receptury |
Autor: | BoCiAnK [ 30 maja 2012, 08:35 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
kolopik pisze: Przepis dla cierpliwych w czekaniu a takich ze świecą szukać. dwa lata temu zrobiłem podobnie ale mniej ostatnią buteleczkę opróżniono po prawie półtorej roku tak wszystkim zasmakowało że namówili mnie na zrobienie znów Zastanawiam się nad Tą cytryną bo nigdy nie dodawałem |
Autor: | SKapiko [ 02 grudnia 2012, 23:39 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
no i jak Boguś zrobiłeś ? jest super i gładko się pije, tylko trzeba uważać by nie przeholować |
Autor: | bonluk [ 06 grudnia 2012, 12:48 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Ja mam taki przepis na nalewkę 3 kg tarninki może być suszona (2kg) albo zebrać i przemrozić. Zalewam to 3 litrami destylatu 85%-90% i 1 litrem wody. Zostawiam na 2-3 miesiące w ciemnym koncie tak aby nie pamiętać o tym. Po czasie zlewam odciskam owoce. Do owoców dolewam litr wody i czekam jeszcze tydzień żeby zebrać wszystkie smaki pozostałe. Wszystko zlewam i odciskam do jednego naczynia. Zostawiam niech dojżewa. W drugim słoju robię zaprawkę: 10 gożdzików, 20 jagód jałowca, 1 l soku z cytryny, miodek w ilości 2 l spadziowy (zależy kto jaki smak woli, dawałem nawet i 3 l) i 0,5 l wódeczki lub destylatu 40-50%. Zostawić na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas potrząsać słojem aby się wszystko ładnie rozpuściło. Po tych 3 tygodniach połączyć ze sobą oba nalewy i pozostawić na jakiś czas....... to już zależy od degustujących Ja zawsze robię w zimie cały proces a desgustuje dopiero na święta Bożego Narodzenia. Polecam niebo w gębie |
Autor: | marcing [ 07 grudnia 2012, 17:05 - pt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Czy ktoś próbował z innym miodem niż spadziowym i jaki był efekt |
Autor: | mauro [ 07 grudnia 2012, 18:30 - pt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
marcing pisze: Czy ktoś próbował z innym miodem niż spadziowym i jaki był efekt robiłem też z lipowym- super |
Autor: | kulka96 [ 07 grudnia 2012, 18:49 - pt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Spadziowy w cytrynówce pozostawia gorzkawy posmak. Kwiatowy lubią bardziej kobiety, do tego stopnia,że niektóre siedzą za stołem bo nie mogą z za niego wstać |
Autor: | marcing [ 07 grudnia 2012, 20:34 - pt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
A z rzepakowego coś by dało. Nie tylko kobietom przytrafia się nie moc przy stole |
Autor: | robert-a [ 08 grudnia 2012, 23:24 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Ja robię taki : Orzechy po krzyżacku. Orzechy włoskie zalane spirytusem potem zlane i zalane miodem. Po odpowiednim czasie spirytus i miód łączony i palce lizać. |
Autor: | tomaszgenda [ 20 lutego 2017, 23:57 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Witam moją pierwszą miodówką była: 0,9l miodu spadziowego, 1l spirytusu 95%, 250ml wody, otarta skórka z 1 cytryny( najpierw wyszorowana szczotką i sparzona wrzątkiem) sok z 1cytryny oraz kilka (5-10) plasterków świeżego imbiru. wszystko do słoja co jakiś czas pomieszać po 2-3 tygodniach przefiltrować przez drobne sitko np do mleka i odstawić na 1-2 miesięcy zlać z nad osadu. robiąc tą nalewkę pierwszy raz wtedy ją spróbowałem jedna myśl (cyjanek) ale to ma być lekarstwo na przeziębienie myślę i odstawiłem po ok.roku znalazłem buteleczkę z złotym płynem skleroza co to jest??? spróbowałem bajeczka na gardło, przeziębienie na rozgrzewkę bania i lulu. nalewki na miodzie niesyconym muszą postać bardzo długo smacznego Tomek |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |