FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Miód i Spirytus
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=7392
Strona 1 z 1

Autor:  BoCiAnK [ 28 maja 2012, 20:40 - pn ]
Tytuł:  Miód i Spirytus

Dziś po raz drugi nastawiłem miodówkę
10 l spirytusu + 8 l miodu spadziowego + 2 l przegotowanej wody
mam zamiar to trzymać z 2-3 miesiące po czym zleć z nad osadu
za ok 2 miesiące do litra spirytusu wrzucę parę goździków ,laskę wanilii , i znów potrzymam z miesiąc po czym wszystko wymieszam razem i pozostawię znów na ok 2-3 miesięcy
Gotowy produkt będzie dopiero na Święta Bożego Narodzenia :wink:

Jeżeli ktoś coś podobnego robił chętnie poczytam jak :wink:

Autor:  kolopik [ 28 maja 2012, 21:00 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

Przepis dla cierpliwych w czekaniu a takich ze świecą szukać.

Autor:  Baartez2006 [ 28 maja 2012, 23:29 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

Dlatego Bogdan zrobił większą ilość :mrgreen:

Autor:  mauro [ 29 maja 2012, 09:47 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

ja robię tak:
2 litry spirytusu
2 litry miodu spadziowego
2 litry soku wyciśniętego z cytryn (cedzony przez gęste sito)
po tygodniu jest już przegryzione mozna spożywać ze smakiem oczywiście im dłużej poleży tym lepiej,ale to czekanie..........

Autor:  Marcinluter [ 29 maja 2012, 11:03 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

Ja tam wolę miód lipowy do miodówki ;D a akacja nie pasuje :roll: słodkie i mało aromatyczne :pl:

Autor:  cieply [ 29 maja 2012, 16:26 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

Ja robiłem w zeszłym roku:
1l miodu
1l spirytusu
kilka gożdźików
1 cytryna
Długo nie postało :).

Autor:  emka24 [ 29 maja 2012, 18:06 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

mauro pisze:
oczywiście im dłużej poleży tym lepiej

Nie jestem o tym przekonany.Zrobiliśmy kiedyś doświadczenie -pierwszą porcję miodówki wypiliśmy w sobotę,a drugą w niedzielę -różnicy nie było.Chyba to czekanie przereklamowane.

Autor:  Marcinluter [ 29 maja 2012, 18:20 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

emka24,
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: zrób taki eksperyment ale jedną wypij w Boże Narodzenie a drugie w Wielkanoc :D

Autor:  tczkast [ 29 maja 2012, 21:22 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

emka24 pisze:
Nie jestem o tym przekonany.Zrobiliśmy kiedyś doświadczenie -pierwszą porcję miodówki wypiliśmy w sobotę,a drugą w niedzielę -różnicy nie było.Chyba to czekanie przereklamowane.


:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
Długo się tak nie uśmiełem.... DOBRE :D

Autor:  Ted07 [ 29 maja 2012, 22:04 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

BoCiAnK, super przepis może i spróbuję zrobic według twojej receptury :mrgreen:

Autor:  BoCiAnK [ 30 maja 2012, 08:35 - śr ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

kolopik pisze:
Przepis dla cierpliwych w czekaniu a takich ze świecą szukać.

dwa lata temu zrobiłem podobnie ale mniej ostatnią buteleczkę opróżniono po prawie półtorej roku tak wszystkim zasmakowało że namówili mnie na zrobienie znów :wink: Zastanawiam się nad Tą cytryną bo nigdy nie dodawałem :wink:

Autor:  SKapiko [ 02 grudnia 2012, 23:39 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

no i jak Boguś zrobiłeś ? jest super i gładko się pije, tylko trzeba uważać by nie przeholować

Autor:  bonluk [ 06 grudnia 2012, 12:48 - czw ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

Ja mam taki przepis na nalewkę 3 kg tarninki może być suszona (2kg) albo zebrać i przemrozić. Zalewam to 3 litrami destylatu 85%-90% i 1 litrem wody. Zostawiam na 2-3 miesiące w ciemnym koncie tak aby nie pamiętać o tym. Po czasie zlewam odciskam owoce. Do owoców dolewam litr wody i czekam jeszcze tydzień żeby zebrać wszystkie smaki pozostałe. Wszystko zlewam i odciskam do jednego naczynia. Zostawiam niech dojżewa. W drugim słoju robię zaprawkę: 10 gożdzików, 20 jagód jałowca, 1 l soku z cytryny, miodek w ilości 2 l spadziowy (zależy kto jaki smak woli, dawałem nawet i 3 l) i 0,5 l wódeczki lub destylatu 40-50%.
Zostawić na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas potrząsać słojem aby się wszystko ładnie rozpuściło. Po tych 3 tygodniach połączyć ze sobą oba nalewy i pozostawić na jakiś czas....... to już zależy od degustujących
Ja zawsze robię w zimie cały proces a desgustuje dopiero na święta Bożego Narodzenia. Polecam niebo w gębie

Autor:  marcing [ 07 grudnia 2012, 17:05 - pt ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

Czy ktoś próbował z innym miodem niż spadziowym i jaki był efekt

Autor:  mauro [ 07 grudnia 2012, 18:30 - pt ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

marcing pisze:
Czy ktoś próbował z innym miodem niż spadziowym i jaki był efekt

robiłem też z lipowym- super

Autor:  kulka96 [ 07 grudnia 2012, 18:49 - pt ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

Spadziowy w cytrynówce pozostawia gorzkawy posmak.
Kwiatowy lubią bardziej kobiety, do tego stopnia,że niektóre siedzą za stołem bo nie mogą z za niego wstać :mrgreen:

Autor:  marcing [ 07 grudnia 2012, 20:34 - pt ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

A z rzepakowego coś by dało. Nie tylko kobietom przytrafia się nie moc przy stole :D

Autor:  robert-a [ 08 grudnia 2012, 23:24 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

Ja robię taki : Orzechy po krzyżacku. Orzechy włoskie zalane spirytusem potem zlane i zalane miodem. Po odpowiednim czasie spirytus i miód łączony i palce lizać.

Autor:  tomaszgenda [ 20 lutego 2017, 23:57 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód i Spirytus

Witam
moją pierwszą miodówką była:
0,9l miodu spadziowego, 1l spirytusu 95%, 250ml wody,
otarta skórka z 1 cytryny( najpierw wyszorowana szczotką i sparzona wrzątkiem) sok z 1cytryny oraz kilka (5-10) plasterków świeżego imbiru.
wszystko do słoja co jakiś czas pomieszać
po 2-3 tygodniach przefiltrować przez drobne sitko np do mleka
i odstawić na 1-2 miesięcy zlać z nad osadu.
robiąc tą nalewkę pierwszy raz wtedy ją spróbowałem jedna myśl (cyjanek) :shock: :oops: ale to ma być lekarstwo na przeziębienie myślę i odstawiłem po ok.roku znalazłem buteleczkę z złotym płynem skleroza co to jest???
spróbowałem bajeczka na gardło, przeziębienie na rozgrzewkę bania i lulu.
nalewki na miodzie niesyconym muszą postać bardzo długo
smacznego Tomek

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/