FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Miód i Spirytus http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=7392 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | BoCiAnK [ 28 maja 2012, 20:40 - pn ] |
Tytuł: | Miód i Spirytus |
Dziś po raz drugi nastawiłem miodówkę 10 l spirytusu + 8 l miodu spadziowego + 2 l przegotowanej wody mam zamiar to trzymać z 2-3 miesiące po czym zleć z nad osadu za ok 2 miesiące do litra spirytusu wrzucę parę goździków ,laskę wanilii , i znów potrzymam z miesiąc po czym wszystko wymieszam razem i pozostawię znów na ok 2-3 miesięcy Gotowy produkt będzie dopiero na Święta Bożego Narodzenia ![]() Jeżeli ktoś coś podobnego robił chętnie poczytam jak ![]() |
Autor: | kolopik [ 28 maja 2012, 21:00 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Przepis dla cierpliwych w czekaniu a takich ze świecą szukać. |
Autor: | Baartez2006 [ 28 maja 2012, 23:29 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Dlatego Bogdan zrobił większą ilość ![]() |
Autor: | mauro [ 29 maja 2012, 09:47 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
ja robię tak: 2 litry spirytusu 2 litry miodu spadziowego 2 litry soku wyciśniętego z cytryn (cedzony przez gęste sito) po tygodniu jest już przegryzione mozna spożywać ze smakiem oczywiście im dłużej poleży tym lepiej,ale to czekanie.......... |
Autor: | Marcinluter [ 29 maja 2012, 11:03 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Ja tam wolę miód lipowy do miodówki ;D a akacja nie pasuje ![]() ![]() |
Autor: | cieply [ 29 maja 2012, 16:26 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Ja robiłem w zeszłym roku: 1l miodu 1l spirytusu kilka gożdźików 1 cytryna Długo nie postało ![]() |
Autor: | emka24 [ 29 maja 2012, 18:06 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
mauro pisze: oczywiście im dłużej poleży tym lepiej Nie jestem o tym przekonany.Zrobiliśmy kiedyś doświadczenie -pierwszą porcję miodówki wypiliśmy w sobotę,a drugą w niedzielę -różnicy nie było.Chyba to czekanie przereklamowane. |
Autor: | Marcinluter [ 29 maja 2012, 18:20 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
emka24, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Autor: | tczkast [ 29 maja 2012, 21:22 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
emka24 pisze: Nie jestem o tym przekonany.Zrobiliśmy kiedyś doświadczenie -pierwszą porcję miodówki wypiliśmy w sobotę,a drugą w niedzielę -różnicy nie było.Chyba to czekanie przereklamowane. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Długo się tak nie uśmiełem.... DOBRE ![]() |
Autor: | Ted07 [ 29 maja 2012, 22:04 - wt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
BoCiAnK, super przepis może i spróbuję zrobic według twojej receptury ![]() |
Autor: | BoCiAnK [ 30 maja 2012, 08:35 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
kolopik pisze: Przepis dla cierpliwych w czekaniu a takich ze świecą szukać. dwa lata temu zrobiłem podobnie ale mniej ostatnią buteleczkę opróżniono po prawie półtorej roku tak wszystkim zasmakowało że namówili mnie na zrobienie znów ![]() ![]() |
Autor: | SKapiko [ 02 grudnia 2012, 23:39 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
no i jak Boguś zrobiłeś ? jest super i gładko się pije, tylko trzeba uważać by nie przeholować |
Autor: | bonluk [ 06 grudnia 2012, 12:48 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Ja mam taki przepis na nalewkę 3 kg tarninki może być suszona (2kg) albo zebrać i przemrozić. Zalewam to 3 litrami destylatu 85%-90% i 1 litrem wody. Zostawiam na 2-3 miesiące w ciemnym koncie tak aby nie pamiętać o tym. Po czasie zlewam odciskam owoce. Do owoców dolewam litr wody i czekam jeszcze tydzień żeby zebrać wszystkie smaki pozostałe. Wszystko zlewam i odciskam do jednego naczynia. Zostawiam niech dojżewa. W drugim słoju robię zaprawkę: 10 gożdzików, 20 jagód jałowca, 1 l soku z cytryny, miodek w ilości 2 l spadziowy (zależy kto jaki smak woli, dawałem nawet i 3 l) i 0,5 l wódeczki lub destylatu 40-50%. Zostawić na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas potrząsać słojem aby się wszystko ładnie rozpuściło. Po tych 3 tygodniach połączyć ze sobą oba nalewy i pozostawić na jakiś czas....... to już zależy od degustujących Ja zawsze robię w zimie cały proces a desgustuje dopiero na święta Bożego Narodzenia. Polecam niebo w gębie |
Autor: | marcing [ 07 grudnia 2012, 17:05 - pt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Czy ktoś próbował z innym miodem niż spadziowym i jaki był efekt |
Autor: | mauro [ 07 grudnia 2012, 18:30 - pt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
marcing pisze: Czy ktoś próbował z innym miodem niż spadziowym i jaki był efekt robiłem też z lipowym- super |
Autor: | kulka96 [ 07 grudnia 2012, 18:49 - pt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Spadziowy w cytrynówce pozostawia gorzkawy posmak. Kwiatowy lubią bardziej kobiety, do tego stopnia,że niektóre siedzą za stołem bo nie mogą z za niego wstać ![]() |
Autor: | marcing [ 07 grudnia 2012, 20:34 - pt ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
A z rzepakowego coś by dało. Nie tylko kobietom przytrafia się nie moc przy stole ![]() |
Autor: | robert-a [ 08 grudnia 2012, 23:24 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Ja robię taki : Orzechy po krzyżacku. Orzechy włoskie zalane spirytusem potem zlane i zalane miodem. Po odpowiednim czasie spirytus i miód łączony i palce lizać. |
Autor: | tomaszgenda [ 20 lutego 2017, 23:57 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód i Spirytus |
Witam moją pierwszą miodówką była: 0,9l miodu spadziowego, 1l spirytusu 95%, 250ml wody, otarta skórka z 1 cytryny( najpierw wyszorowana szczotką i sparzona wrzątkiem) sok z 1cytryny oraz kilka (5-10) plasterków świeżego imbiru. wszystko do słoja co jakiś czas pomieszać po 2-3 tygodniach przefiltrować przez drobne sitko np do mleka i odstawić na 1-2 miesięcy zlać z nad osadu. robiąc tą nalewkę pierwszy raz wtedy ją spróbowałem jedna myśl (cyjanek) ![]() ![]() spróbowałem bajeczka na gardło, przeziębienie na rozgrzewkę bania i lulu. nalewki na miodzie niesyconym muszą postać bardzo długo smacznego Tomek |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |