FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 12:04 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 16 grudnia 2013, 23:27 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
robert-a, sens kolumny jest taki, żeby zawracała skropliny z powrotem na "półki". Można to uzyskać przez zamontowanie tamki, której na zdjęciu nie widzę. W tym układzie który widzę, nie będzie dochodziło do wielokrotnej destylacji skroplin, więc ta "kolumna" będzie działać jak częściowy potstill, tzn będziesz miał w efekcie nie spirytus, tylko zwykłą księżycówkę z posmakiem fuzzli.
Być może źle widzę, ale na moje oko to nie jest dobry sprzęt.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2013, 23:33 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
No to mam parę opinii cześć jest sprzecznych :mrgreen: teraz jestem na etapie szykowania uszczelnień :idea: czyli wężyków temperatury mam spisane. niedługo pierwszy test zobaczymy co nakapie i jak będzie się degustować księżycówki nie robię i raczej nie będę robił, tylko uszlachetnianie wina.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2013, 23:35 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Do winiaków to wywal tą "kolumnę" i użyj samej chłodnicy.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2013, 12:33 - wt 

Rejestracja: 13 grudnia 2012, 20:51 - czw
Posty: 88
Lokalizacja: okolice Łodzi
Ule na jakich gospodaruję: WZ
http://apis-polonia.eu/wp-content/uploa ... ncyjne.pdf - Lubelska Konferencja Pszczelarska ( materiały str.5 do 8 ) :D - masz wszystko :lol: :pijemy: :lol: - proste ? pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2013, 14:37 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
Chyba komuś się coś pomyliło z tą ceną !!!!!!!!!!!! 770zł :haha: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2013, 14:38 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
Nie w to wskoczyło............


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2013, 23:53 - wt 

Rejestracja: 13 grudnia 2012, 20:51 - czw
Posty: 88
Lokalizacja: okolice Łodzi
Ule na jakich gospodaruję: WZ
:shock: :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2014, 14:27 - wt 

Rejestracja: 11 lutego 2014, 14:00 - wt
Posty: 11
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Brzozowa
Popatrzyłem na podaną stronę biowin, ale nie widzę tam wspomnianej aparatury, czyżby wycofali?
Za to zobaczyłem ciekawą ofertę - wędzarnię ogrodową.
Miałem w tym roku coś takiego wreszcie zrobić, ale tu jest gotowe, w niezłej cenie hmm.

_________________
Pszczeli celebryci wrze ul


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2014, 14:38 - wt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Aparatury poszukaj u ludzi polecanych przez http://www.bimber.info/.
Dobrze na tym wyjdziesz i finansowo i jakościowo.
A wędzarnie wolę murowane.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2015, 00:48 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 marca 2013, 18:37 - sob
Posty: 60
Lokalizacja: Brzeźnica
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie, drewniane
Trochę od świeżę temat jak będzie ktoś szukał konkretnego destylatora i fachowej porady polecam http://stalowkasklep.pl/kolumny-rektyfikacyjne-c-4.html
A jak ktoś potrzebuje pomocy z procesem destylacji czy nastawianiem cukrówek zapraszam na Priv, z chęcią podpowiem co nie co;)

_________________
Kosacki Tomasz
Pasieka Rodzinna
www.pasiekakosacki.pl

https://www.facebook.com/Pasieka-rodzin ... 524608167/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 marca 2015, 18:02 - ndz 

Rejestracja: 11 kwietnia 2011, 14:34 - pn
Posty: 494
Lokalizacja: Andrychów
W przyszłym tygodniu odwiruję około 25kg pokarmu z ramek /cukier/wycofanych z uli .Nie nadają się nawet do odkładów,zresztą nie chce niepotrzebnego ryzyka.Co i jak z nim zrobić,może jakiś alkohol doradźcie.dymion mam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 marca 2015, 18:52 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8665
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
staszekg pisze:
W przyszłym tygodniu odwiruję około 25kg pokarmu z ramek

a nie skrystalizował w plastrach przypadkiem :?:

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 marca 2015, 20:12 - ndz 

Rejestracja: 11 kwietnia 2011, 14:34 - pn
Posty: 494
Lokalizacja: Andrychów
Pod zasklepem nie ,niezasklepiony zacząłfermentowac i niektórych komórkach są gródki cukru


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2015, 09:49 - pn 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Kup sobie pływak wyskalowany w °blg (chyba opisany jako winiarski) oraz drożdże gorzelnicze (np turbo 48h, kupuje się je w dawkach na 25 zacieru).
Rozcieńcz syrop tak by mieć około 18-20blg. Na początek sypnij pirosiarczyn wg instrukcji (zabijasz wszystkie drożdże), po 24h dajesz drożdże i po 2-3-5 (zależy od temperatury) dniach masz produkt gotowy do destylacji.
W przypadku użycia drożdży gorzelnianych _nie_ stosuj rurki fermentacyjnej, a najlepiej fermentację prowadź w otwartej beczce (musuje jak piwo i wywali wode, oraz może wykipieć).

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2015, 21:51 - pn 

Rejestracja: 16 stycznia 2015, 13:27 - pt
Posty: 324
Ule na jakich gospodaruję: WP-korpus, 1/2 WPL - nadstawka
Miejscowość z jakiej piszesz: świętokrzyskie
:) nie ma to jak fachowcy, jak nie w jednej dziedzinie to w drugiej. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2015, 22:00 - pn 

Rejestracja: 11 kwietnia 2011, 14:34 - pn
Posty: 494
Lokalizacja: Andrychów
asan, Dziękuję, właśnie o taką poradę mi chodziło


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2015, 23:10 - pn 

Rejestracja: 02 maja 2014, 21:23 - pt
Posty: 70
Ule na jakich gospodaruję: wkp.
Miejscowość z jakiej piszesz: Czechowice-Dziedzice
chmmm sztachu z tego przepisu to raczej księżyc nie wyjdzie, a może ja się mylę? :lol: :lol: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2015, 23:18 - pn 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
markus, nie fachowiec, amator także w tym. Ale spirytus do nalewek jest tak drogi że minfin wpycha mnie w macki działań przestępczych ;)

staszekg, O destylacji poczytaj na bimber.Org bo tam są fachowcy (może nawet maniacy). Osobiście używam kolumny i do zwykłego alembiku wrócę dopiero jak będę robić rudą wódkę na myszach ;)

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 października 2015, 14:01 - pt 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 01:05 - czw
Posty: 879
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witam!Odświeżę temat, zrobiłem wczoraj nastaw z winogron na cukrze i miodzie :rolf: jakieś 50l .Chciałem zapytać jaki sprzęt do destylacji nabyć na początek ,co polecacie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 października 2015, 20:50 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 19:38 - wt
Posty: 751
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Zaloguj się na forum C2H5OH tam wszystkiego się dowiesz. :pl:

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 października 2015, 23:39 - pt 
asan pisze:
Na początek sypnij pirosiarczyn wg instrukcji (zabijasz wszystkie drożdże), po 24h dajesz drożdże i po

fermentacji nawet po dodaniu drożdży, pirosiarczyn ma zabijać drożdże i po kilku dniach raczej nie zniknie z nastawu.


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji