FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 17:14 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Księżycówka
Post: 29 maja 2012, 22:05 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Jak jest odsklepin sporo to do gara,dodać wody zagotować i jest produkt wyjściowy do produkcji miodu pitnego syconego,po co je wracać do uli i prowokować ewentualne rabunki ?

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2012, 22:20 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 16:54 - pn
Posty: 293
Lokalizacja: Rudka k.Szczytna
Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
albo miodowej księżycówki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2012, 22:27 - wt 

Rejestracja: 07 maja 2009, 00:27 - czw
Posty: 680
Lokalizacja: Małopolska, powiat nowotarski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
ubuff, może znasz fajny przepis na miodówkę? :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2012, 22:33 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 16:54 - pn
Posty: 293
Lokalizacja: Rudka k.Szczytna
Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
pewnie że znam :) wywar z odsklepin ostudzić, sprawdzić poziom cukru cukromierzem, jak pom 25-30 blg to dodać drożdże Cobra Turbo :haha: za 3-5 dni wieczorem zasłonić firanki, spuścić psa, przez noc POWOLI kap kap kap kap i jest piękna miodóweczka :)
pierwyj sort :pl: 65-70% daje się pić po ludzku, zapach ma coprawda nieprzewidywalny, bo jak robiłem z miodu lipowego to było czuć zapach czarnych jagód, pomieszany trochę z ziołami, ale i tak jak wrażenia niesamowite. Miodówki z ziemniaków albo żyta z domieszką soku z cytryny i miodu to nie to samo.
Najważniejsze POWOLI ... :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2012, 22:41 - wt 

Rejestracja: 28 listopada 2010, 15:07 - ndz
Posty: 177
Lokalizacja: szczucin
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Zdzisław pisze:
Jak jest odsklepin sporo to do gara,dodać wody zagotować i jest produkt wyjściowy do produkcji miodu pitnego syconego,po co je wracać do uli i prowokować ewentualne rabunki ?


ile tej wody na ile kg odskpepin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2012, 22:42 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
dominik,
znajdź na forum temat o miodach pitnych, masz tam trochę fajnych przepisów i podstawowych informacji

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2012, 22:43 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Ubuff Turbo Vodka star lepsze bo można łączyć w duże nastawy i jakiś masz kiepski sprzęt że tylko 65-70 :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2012, 22:46 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 16:54 - pn
Posty: 293
Lokalizacja: Rudka k.Szczytna
Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
mój sprzęcik przy wolnym kap kap wydaje 80% oczywiście nie całości bo bazuje na chłodnicy przepływowej, ale... w przyszłym roku prawdopodobnie będzie kolumna rektyfikacyjna, a to już nie przelewki :twisted:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2012, 22:47 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
No na kolumnie pociągniesz ponad 90 :mrgreen:

A i zacznij się rozglądać za keg-iem po piwku. W całości super sprzęt :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2012, 22:51 - wt 

Rejestracja: 28 listopada 2010, 15:07 - ndz
Posty: 177
Lokalizacja: szczucin
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
chłopaki to ja widze że macie niezły sprzęcior za niedługo wyciągnięcie legendarne 102%


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2012, 23:01 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
dominik nie przesadzaj ale 92 na luzie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2012, 09:02 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Fajne zestawy do tego kap...kap ..... ,sprzedaje Biowin z Łodzi ,mają strone internetową ale wystarczy wpisać nazwe i się powinni "objawić".
Oprucz tego wszystko do produkcji win i piwa .

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2012, 09:05 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Zdzisław to zależy za iel te zestawy mają. Całkiem niezłą kolumne można kupić za 350-450 zł. Wysokość 120, 4 zimne palce, podwójny odstojnik i chłodnica. I z tego 92 spokojnie. Oczywiście termometr kontrolny na górze kolumny :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2012, 09:14 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ekspertem nie jestem,ale wyglądają okazale ,firma z tradycjami i potentat na tym rynku,ale dość tej reklamy bo ktoś pomyśli że to nieudolny spam.

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2012, 13:10 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Zdzisław wiesz jak to jest. Najważniejsze żeby wiedzieć jak to ma wyglądać i z czego składać :mrgreen: A wykonawca to już 2 strona medalu. Czasami płaci się za firmę a nie za jakość. Jak będziesz potrzebował mogę ci co nieco podpowiedzieć :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2012, 19:33 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwietnia 2011, 16:05 - czw
Posty: 1054
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Panowie ktoś tu pisze, że otrzymuje aromat z nastawu miodowego z którego wykapuje 80% to albo nie wie o czym pisze albo ma wyczulony smak i zapach. Wszelkiego rodzaju smaki i zapachy miodu, ziół czy innych owoców otrzymuje się przez maceracje tychże produktów. Dlatego nie uwierzę w takie cuda bo już przerabiałem takie nastawy.
Mam dużo sprawdzonych przepisów ale mi najbardziej odpowiada tarninówka na miodzie.

_________________
Pasieka "Łapa" http://llapka.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2012, 22:53 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 16:54 - pn
Posty: 293
Lokalizacja: Rudka k.Szczytna
Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
Kolego bonluk, ja pisałem o aromatach w nastawie. I dalej swojego wcześniejszego posta podtrzymuję i ręczę za niego.
Należy pamiętać, że aromat to nie intensywny zapach, a nuta którą da się wyczuć przy kosztowaniu, próbowaniu trunku. Jak się robi siup do dzioba to nic się nie wyczuje.
Jak robię księżycówkę z miodu to robię ją na drożdżach winnych, nie gorzelniczych. Wszystko pracuje wolniej, stężenie alk zacieru odpowiednie do destylacji osiąga się po dłuższym czasie, ale warto czekać. Potem to już wiadomo co i jak.
Napisz gdzie mieszkasz, to może jak będę jechał do rodziny w okolice Staszowa to zajadę do ciebie i dam ci próbkę.
Nie musisz wierzyć w to co piszę, nikt nie musi.
Odnośnie aromatów, to jest to rzecz potwierdzona, przynajmniej w gronie osób, które moich trunków próbowały.
Pozdrawiam Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 maja 2012, 09:25 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwietnia 2011, 16:05 - czw
Posty: 1054
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Z aromatem się zgodzę ale nie z wyczuwalnym smakiem hehe. Ja często robię z nastawów owocowych zaciery i również wyczuwam aromat danego owocu ale metoda prób i błędów doszedłem do tego, że jednak maceracja danego składnika jest o niebo lepsza i daje nie ziemski efekt.
P.S. nigdy nie używam drożdży gorzelniczych. Wszystko robię na drożdżach winnych.

_________________
Pasieka "Łapa" http://llapka.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 maja 2012, 09:31 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 16:54 - pn
Posty: 293
Lokalizacja: Rudka k.Szczytna
Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
no i widzisz :) i doszliśmy do porozumienia :) aromaty da się uzyskać w gotowym produkcie :pl:
Ale o smaku to ja nic nie pisałem :mrgreen: przejrzałem jeszcze ram swoje posty i nic tam nie ma o przechodzeniu smaku z nastawu do produktu :wink:
Pozdrawiam Marcin ps. Może kiedyś pocztą się wymienimy na próbki :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 maja 2012, 09:41 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwietnia 2011, 16:05 - czw
Posty: 1054
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Nie ma problemu robię też i wina i miody pitne. Teraz dojrzewa mi tarninówka od jesieni więc myślę, że na wakacje można będzie poczynić pierwsze degustację.

_________________
Pasieka "Łapa" http://llapka.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 czerwca 2012, 08:20 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ja mam z tym dojrzewaniem największy problem,zawsze brakuje czasu żeby produkt w pełni dojrzał a jeszcze jak się rozniesie wiść wśród kolegów że coś "dochodzi" to szanse śą znikome,wszyscy zaczynają mieć filozoficzne problemy egzystencjonalne a te na "sucho"nie rozwiążesz.

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sierpnia 2012, 15:26 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sierpnia 2012, 08:49 - czw
Posty: 254
Lokalizacja: Jarosław
Ule na jakich gospodaruję: wlkp-->dadant
Panowie o ile się nie mylę z kolumny nie osiągniecie żadnego smaku poza oczywiście spirem. Nie ważne czy nastaw był na miodzie czy cukrze czy zbożu. "Wysoka technologia" szkodzi smakom.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sierpnia 2012, 22:49 - pn 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 915
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
sinat-ra pisze:
Panowie o ile się nie mylę z kolumny nie osiągniecie żadnego smaku poza oczywiście spirem. Nie ważne czy nastaw był na miodzie czy cukrze czy zbożu. "Wysoka technologia" szkodzi smakom.

osiągnie ,osiągnie tylko zależy jaki procent chcesz uzyskać bo jeśli ustawisz kolumnę na 90pare procent to się przedostaje tylko sam spyryt ale jak ustawisz sobie odbiór z kolumny np. 70pare procent to się przedostaje część substancji smakowych tego co przerabiasz i masz smakotę DE BEST,kwestia wyczucia sprzętu :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 sierpnia 2012, 14:52 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sierpnia 2012, 08:49 - czw
Posty: 254
Lokalizacja: Jarosław
Ule na jakich gospodaruję: wlkp-->dadant
A jaką masz możliwość regulacji? Co najwyżej odłączyć zimne palce. Bo jak obniżysz temp w kotle to % w górę. Jak podwyższysz grzanie to możesz dostać trochę pogonu w cyklu głównym. Tak źle i tak źle. Możesz jeszcze wyjąć wsad z kolumny wtedy owszem możesz troszkę smaczku złapać ale to też od wysokości kolumny zależy....

Może się mylę, skoryguj mnie jeśli tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 sierpnia 2012, 17:01 - czw 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 915
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
sinat-ra masz rację regulacja tylko zimnymi palcami co do mocy i automatycznie też co do smaku ,moja kolumna składa się z trzech części mam możliwość zdemontowania środkowej części kolumny w której jest większa część siatek i wtedy skręcam najwyższą część kolumny z najniższą i zostaje mi kolumny ok 60cm .Regulacja zawsze zimnymi palcami,ja zimnych palców nie wyłączam oczywiście po odebraniu przedgonu który jest bardzo przydatny w pasiece do mycia rąk z propolisu :piwko: smacznego tylko pamiętaj o wątrobie :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 sierpnia 2012, 18:24 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
jerzy9666 pisze:
smacznego tylko pamiętaj o wątrobie


Kupi druga na allegro :haha: :haha: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 sierpnia 2012, 23:16 - sob 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 915
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
dudi pisze:
jerzy9666 pisze:
smacznego tylko pamiętaj o wątrobie


Kupi druga na allegro :haha: :haha: :haha:

tylko aby przeszczep był udany


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 sierpnia 2012, 01:13 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Po odpowiedniej dawce to i sam mu przeszczepię. Się zdezynfekuje i będzie pacjent zadowolony :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 grudnia 2013, 21:42 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Poskładany sprzęt teraz trzeba trochę po-uszlachetniać.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 grudnia 2013, 08:50 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Czemu chłodnica jest w poziomie ustawiona?

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 grudnia 2013, 09:11 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Bo to jest jakieś dzikie skrzyżowanie alembika z kolumną i pot stillem. :haha:

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2013, 16:58 - sob 

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 21:23 - sob
Posty: 1178
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Pamiętajcie że w Polsce można posiadać taki sprzęt w domu , ale nie wolno go używać.

_________________
http://www.beskidzkabarc.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2013, 17:04 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
adamjaku pisze:
Czemu chłodnica jest w poziomie ustawiona?
Adam coś mam zmienić bo dopiero to poskładałem szukam wężyków pierwszy raz mam taki sprzęt w rekach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2013, 22:24 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Wedle mojej ubogiej wiedzy.. chłodnica powinna pionowo być zamontowana.. Wodę doprowadzasz od dołu, wyjście na górze. Powinno się skraplać na 5 zwoju.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2013, 14:58 - ndz 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
robert-a, zobacz na bimber.org. i kieruj się raczej w stronę kolumny, jeśli nie chcesz robić winiaków, brendy, whisky czy innego barachła które takie wyszły bo nie potrafiono oczyszczać bimbru i tak już zostało bo się lud do syfu przyzwyczaił ;)

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2013, 15:07 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
asan, No już jestem na podobnym forum wygląda wszystko ok. przerabiać będę swoje win więc chyba dobry kierunek nie nastawiam się na produkcje bimberku :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2013, 15:13 - ndz 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Z moich skromnych doświadczeń wynika że łatwiej oczyścić destylat na drożdżach gorzelniczych z cukru, niż z nastawów owocowych. Jedno i drugie zresztą nielegalne w tym zamordystycznym kraju.
Tak czy siak warto próbować i się nie zniechęcać, nawet kolumna nie gwarantuje jakości bez wiedzy. Próbkę mojego wynalazku pewnie wezmę do Pszczelej w styczniu, będzie okazja potestować ;)
Ps. Oczywiście wyprodukowane zgodnie z prawem, poza granicami pomrocznej! ;)

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2013, 15:36 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Wiesz mam trochę zajętych butli i muszę coś z tym zrobić. Przejdziemy pierwszy etap pomyślimy o kolejnym może do tego czasu powstanie ustawa. A mówisz ze wystarczy mieć papier ze zrobiło się to poza RP i wystarczy :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2013, 15:45 - ndz 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Ja nie mam papieru, ale jako uczciwy obywatel oświadczam że całą operację przeprowadziłem tam gdzie to legalne, bo przecież obywatele brzydzą się łamaniem prawa i rozumieją że przepisy są dla ich dobra. A służby mi nic innego nie udowodnią :-)
PS. Chwalenie się że się łamie prawo narusza regulamin forum i jest głupie bo jak jakiś Tomuś zechce mieć sukces to wygrzebie z forum samooskarżenie.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2013, 15:49 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
To muszę jechać na wycieczkę fakt powinno to być legalne :) Ciekawe kiedy u nas poprawią ten stary skostniały przepis dla dobra legalności. Bo wyglądamy jak jakaś wyspa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2013, 16:00 - ndz 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Nie poprawią bo po pierwsze boją się spadku dochodu z akcyzy, a po drugie zawsze mają wytłumaczenie że walczą z piciem i ryzykiem zatrucia metylem. Czesi mają to fajnie rozwiązane, zacier robisz w domu, a destylacja idzie jako usługa w gorzelni. Dzięki temu mają wysokiej jakości alkohol, a państwo ma kontrolę nad ilością. Wiem że Polacy z żywiecczyzny wożą tam po 2-4 beczki zacieru ze śliwek i odbierają gotowy wyrób. A na Bałkanach raki, palinke, grappe itp ludzie robią po domach, sprzedają,na straganach i nikomu to nie wadzi.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2013, 16:15 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Śmieszne bo akcyza by tylko wrosła bo przecież nie nastąpi ogólne narodowe pędzenie trunków. tylko wpływy od tych co chcieli by się stać legalni :D no i Czesi dostają te kasę co mogli by brać nasi może mamy za dożo kasy w budżecie i to jest sposób pomocy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2013, 16:23 - ndz 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
No ale po co jakieś tam ułatwienia, ukradnie się pieniądze na przyszłe emerytury, podniesie się vat. To starczy żeby dotrwać do wyborów, a jak to wszystko walnie rządzić będzie ktoś inny. No to jeszcze przy okazji konkurencja po d... dostanie.
To jest schemat myślenia polityków. A jeszcze bym zapomniał, przecież kolega z ław sejmowych produkuje %, takie ułatwienie sprawiło by mu przykrość.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2013, 18:38 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
adamjaku pisze:
Czemu chłodnica jest w poziomie ustawiona?
no fakt widziałem pionowa metalowe, ale ja mam szklane oryginalne i taka która u kogos już pracowała, więc musiałbym podgrzać i zagiąć ale czy mam poprawiać fabrykę?

minikron pisze:
Bo to jest jakieś dzikie skrzyżowanie alembika z kolumną i pot stillem
coś konkretnego jest źle czy czepiasz się kolejny raz dla czepiania ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2013, 18:45 - pn 
robert-a,
Termin degustacji podaj i wszystkie "żale" w "achy i ochy" malkontentów się przemienią. Jak nie będą wiedzieć w którę stronę do domu.


Na górę
  
 
Post: 16 grudnia 2013, 18:48 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
kolopik pisze:
robert-a,
Termin degustacji podaj i wszystkie "żale" w "achy i ochy" malkontentów się przemienią. Jak nie będą wiedzieć w którę stronę do domu.


Spoko trzeba będzie oblać nowa zrobiona pracownie tylko trzeba pierw na tym popracować. Czwórniak wyszedł zacny na wigilii w kole chwalili :szampan:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2013, 22:52 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
robert-a, nie czepiam się, tym sprzętem trudno Ci będzie osiagnąć coś dobrego. Po pierwsze to nie masz refluksu, wiec cała ta "kolumna" nie będzie działać jak kolumna, tylko zwykły potstill i jej sens jest dla mnie wątpliwy. Zamontowałbym jakąś tamkę pomiędzy kolumną a chłodnicą, żeby zawracała skropliny na półki. Chłodnica wg mnie powinna być pionowo ale też nie wiem jak sterować odbiorem? Cała instalacja szczelna, wiec obawiałbym sie wzrostu ciśnienia. Chyba, ze źle widzę na zdjeciu.
Cały sprzęt jest dla mnie dziwny, kosztował pewnie więcej niż porządny aabratek z kwasówki.
Jeśli chcesz, mogę podesłać na priw dokumentację aabratka, zapewniam, ze efekty będą lepsze niz tym sprzętem.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2013, 23:06 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Zerknij co jest pomiędzy butla a trójnikiem ? A chłodnica ma rurkę wygięta fabrycznie sprzęt składał starszy pan z labo instrukcji nie dał. Nie przekrzywię rurki szklanej jeśli nie będą w 100 % pewien ze tak musi być.
kolopik pisze:
Termin degustacji podaj i wszystkie "żale" w "achy i ochy" malkontentów się przemienią. Jak nie będą wiedzieć w którę stronę do domu.
No wiesz flaszkę Ci by trzeba postawić może by dało by się lepiej dogadać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2013, 23:14 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
robert-a pisze:
Zerknij co jest pomiędzy butla a trójnikiem ?


Nie widzę... Tam jest z tego co widzę kolumna, która nie bedzie działać jak kolumna, bo nie ma refluksu. Być może na zdjęciu nie widać.
Rurki szklanej giąć nie musisz, połącz to wężykiem silikonowym.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2013, 23:21 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
minikron pisze:
Tam jest z tego co widzę kolumna, która nie będzie działać jak kolumna,
??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji