FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Księżycówka http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=7410 |
Strona 2 z 2 |
Autor: | minikron [ 16 grudnia 2013, 23:27 - pn ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
robert-a, sens kolumny jest taki, żeby zawracała skropliny z powrotem na "półki". Można to uzyskać przez zamontowanie tamki, której na zdjęciu nie widzę. W tym układzie który widzę, nie będzie dochodziło do wielokrotnej destylacji skroplin, więc ta "kolumna" będzie działać jak częściowy potstill, tzn będziesz miał w efekcie nie spirytus, tylko zwykłą księżycówkę z posmakiem fuzzli. Być może źle widzę, ale na moje oko to nie jest dobry sprzęt. |
Autor: | robert-a [ 16 grudnia 2013, 23:33 - pn ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
No to mam parę opinii cześć jest sprzecznych teraz jestem na etapie szykowania uszczelnień czyli wężyków temperatury mam spisane. niedługo pierwszy test zobaczymy co nakapie i jak będzie się degustować księżycówki nie robię i raczej nie będę robił, tylko uszlachetnianie wina. |
Autor: | minikron [ 16 grudnia 2013, 23:35 - pn ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
Do winiaków to wywal tą "kolumnę" i użyj samej chłodnicy. |
Autor: | Fotki [ 17 grudnia 2013, 12:33 - wt ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
http://apis-polonia.eu/wp-content/uploa ... ncyjne.pdf - Lubelska Konferencja Pszczelarska ( materiały str.5 do 8 ) - masz wszystko - proste ? pozdrawiam |
Autor: | wtrepiak [ 17 grudnia 2013, 14:37 - wt ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
Chyba komuś się coś pomyliło z tą ceną !!!!!!!!!!!! 770zł |
Autor: | wtrepiak [ 17 grudnia 2013, 14:38 - wt ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
Nie w to wskoczyło............ |
Autor: | Fotki [ 17 grudnia 2013, 23:53 - wt ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
Autor: | karolmeduza [ 11 lutego 2014, 14:27 - wt ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
Popatrzyłem na podaną stronę biowin, ale nie widzę tam wspomnianej aparatury, czyżby wycofali? Za to zobaczyłem ciekawą ofertę - wędzarnię ogrodową. Miałem w tym roku coś takiego wreszcie zrobić, ale tu jest gotowe, w niezłej cenie hmm. |
Autor: | asan [ 11 lutego 2014, 14:38 - wt ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
Aparatury poszukaj u ludzi polecanych przez http://www.bimber.info/. Dobrze na tym wyjdziesz i finansowo i jakościowo. A wędzarnie wolę murowane. |
Autor: | tomaszz1986 [ 31 stycznia 2015, 00:48 - sob ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
Trochę od świeżę temat jak będzie ktoś szukał konkretnego destylatora i fachowej porady polecam http://stalowkasklep.pl/kolumny-rektyfikacyjne-c-4.html A jak ktoś potrzebuje pomocy z procesem destylacji czy nastawianiem cukrówek zapraszam na Priv, z chęcią podpowiem co nie co;) |
Autor: | staszekg [ 22 marca 2015, 18:02 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
W przyszłym tygodniu odwiruję około 25kg pokarmu z ramek /cukier/wycofanych z uli .Nie nadają się nawet do odkładów,zresztą nie chce niepotrzebnego ryzyka.Co i jak z nim zrobić,może jakiś alkohol doradźcie.dymion mam. |
Autor: | kudlaty [ 22 marca 2015, 18:52 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
staszekg pisze: W przyszłym tygodniu odwiruję około 25kg pokarmu z ramek a nie skrystalizował w plastrach przypadkiem |
Autor: | staszekg [ 22 marca 2015, 20:12 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
Pod zasklepem nie ,niezasklepiony zacząłfermentowac i niektórych komórkach są gródki cukru |
Autor: | asan [ 23 marca 2015, 09:49 - pn ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
Kup sobie pływak wyskalowany w °blg (chyba opisany jako winiarski) oraz drożdże gorzelnicze (np turbo 48h, kupuje się je w dawkach na 25 zacieru). Rozcieńcz syrop tak by mieć około 18-20blg. Na początek sypnij pirosiarczyn wg instrukcji (zabijasz wszystkie drożdże), po 24h dajesz drożdże i po 2-3-5 (zależy od temperatury) dniach masz produkt gotowy do destylacji. W przypadku użycia drożdży gorzelnianych _nie_ stosuj rurki fermentacyjnej, a najlepiej fermentację prowadź w otwartej beczce (musuje jak piwo i wywali wode, oraz może wykipieć). |
Autor: | markus [ 23 marca 2015, 21:51 - pn ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
nie ma to jak fachowcy, jak nie w jednej dziedzinie to w drugiej. |
Autor: | staszekg [ 23 marca 2015, 22:00 - pn ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
asan, Dziękuję, właśnie o taką poradę mi chodziło |
Autor: | franta [ 23 marca 2015, 23:10 - pn ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
chmmm sztachu z tego przepisu to raczej księżyc nie wyjdzie, a może ja się mylę? |
Autor: | asan [ 23 marca 2015, 23:18 - pn ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
markus, nie fachowiec, amator także w tym. Ale spirytus do nalewek jest tak drogi że minfin wpycha mnie w macki działań przestępczych staszekg, O destylacji poczytaj na bimber.Org bo tam są fachowcy (może nawet maniacy). Osobiście używam kolumny i do zwykłego alembiku wrócę dopiero jak będę robić rudą wódkę na myszach |
Autor: | Skuter [ 09 października 2015, 14:01 - pt ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
Witam!Odświeżę temat, zrobiłem wczoraj nastaw z winogron na cukrze i miodzie jakieś 50l .Chciałem zapytać jaki sprzęt do destylacji nabyć na początek ,co polecacie ? |
Autor: | kulka96 [ 09 października 2015, 20:50 - pt ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
Zaloguj się na forum C2H5OH tam wszystkiego się dowiesz. |
Autor: | Boczniak [ 09 października 2015, 23:39 - pt ] |
Tytuł: | Re: Księżycówka |
asan pisze: Na początek sypnij pirosiarczyn wg instrukcji (zabijasz wszystkie drożdże), po 24h dajesz drożdże i po fermentacji nawet po dodaniu drożdży, pirosiarczyn ma zabijać drożdże i po kilku dniach raczej nie zniknie z nastawu. |
Strona 2 z 2 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |