FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Księżycówka
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=33&t=7410
Strona 2 z 2

Autor:  minikron [ 16 grudnia 2013, 23:27 - pn ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

robert-a, sens kolumny jest taki, żeby zawracała skropliny z powrotem na "półki". Można to uzyskać przez zamontowanie tamki, której na zdjęciu nie widzę. W tym układzie który widzę, nie będzie dochodziło do wielokrotnej destylacji skroplin, więc ta "kolumna" będzie działać jak częściowy potstill, tzn będziesz miał w efekcie nie spirytus, tylko zwykłą księżycówkę z posmakiem fuzzli.
Być może źle widzę, ale na moje oko to nie jest dobry sprzęt.

Autor:  robert-a [ 16 grudnia 2013, 23:33 - pn ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

No to mam parę opinii cześć jest sprzecznych :mrgreen: teraz jestem na etapie szykowania uszczelnień :idea: czyli wężyków temperatury mam spisane. niedługo pierwszy test zobaczymy co nakapie i jak będzie się degustować księżycówki nie robię i raczej nie będę robił, tylko uszlachetnianie wina.

Autor:  minikron [ 16 grudnia 2013, 23:35 - pn ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

Do winiaków to wywal tą "kolumnę" i użyj samej chłodnicy.

Autor:  Fotki [ 17 grudnia 2013, 12:33 - wt ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

http://apis-polonia.eu/wp-content/uploa ... ncyjne.pdf - Lubelska Konferencja Pszczelarska ( materiały str.5 do 8 ) :D - masz wszystko :lol: :pijemy: :lol: - proste ? pozdrawiam

Autor:  wtrepiak [ 17 grudnia 2013, 14:37 - wt ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

Chyba komuś się coś pomyliło z tą ceną !!!!!!!!!!!! 770zł :haha: :haha:

Autor:  wtrepiak [ 17 grudnia 2013, 14:38 - wt ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

Nie w to wskoczyło............

Autor:  Fotki [ 17 grudnia 2013, 23:53 - wt ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

:shock: :?:

Autor:  karolmeduza [ 11 lutego 2014, 14:27 - wt ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

Popatrzyłem na podaną stronę biowin, ale nie widzę tam wspomnianej aparatury, czyżby wycofali?
Za to zobaczyłem ciekawą ofertę - wędzarnię ogrodową.
Miałem w tym roku coś takiego wreszcie zrobić, ale tu jest gotowe, w niezłej cenie hmm.

Autor:  asan [ 11 lutego 2014, 14:38 - wt ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

Aparatury poszukaj u ludzi polecanych przez http://www.bimber.info/.
Dobrze na tym wyjdziesz i finansowo i jakościowo.
A wędzarnie wolę murowane.

Autor:  tomaszz1986 [ 31 stycznia 2015, 00:48 - sob ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

Trochę od świeżę temat jak będzie ktoś szukał konkretnego destylatora i fachowej porady polecam http://stalowkasklep.pl/kolumny-rektyfikacyjne-c-4.html
A jak ktoś potrzebuje pomocy z procesem destylacji czy nastawianiem cukrówek zapraszam na Priv, z chęcią podpowiem co nie co;)

Autor:  staszekg [ 22 marca 2015, 18:02 - ndz ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

W przyszłym tygodniu odwiruję około 25kg pokarmu z ramek /cukier/wycofanych z uli .Nie nadają się nawet do odkładów,zresztą nie chce niepotrzebnego ryzyka.Co i jak z nim zrobić,może jakiś alkohol doradźcie.dymion mam.

Autor:  kudlaty [ 22 marca 2015, 18:52 - ndz ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

staszekg pisze:
W przyszłym tygodniu odwiruję około 25kg pokarmu z ramek

a nie skrystalizował w plastrach przypadkiem :?:

Autor:  staszekg [ 22 marca 2015, 20:12 - ndz ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

Pod zasklepem nie ,niezasklepiony zacząłfermentowac i niektórych komórkach są gródki cukru

Autor:  asan [ 23 marca 2015, 09:49 - pn ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

Kup sobie pływak wyskalowany w °blg (chyba opisany jako winiarski) oraz drożdże gorzelnicze (np turbo 48h, kupuje się je w dawkach na 25 zacieru).
Rozcieńcz syrop tak by mieć około 18-20blg. Na początek sypnij pirosiarczyn wg instrukcji (zabijasz wszystkie drożdże), po 24h dajesz drożdże i po 2-3-5 (zależy od temperatury) dniach masz produkt gotowy do destylacji.
W przypadku użycia drożdży gorzelnianych _nie_ stosuj rurki fermentacyjnej, a najlepiej fermentację prowadź w otwartej beczce (musuje jak piwo i wywali wode, oraz może wykipieć).

Autor:  markus [ 23 marca 2015, 21:51 - pn ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

:) nie ma to jak fachowcy, jak nie w jednej dziedzinie to w drugiej. :)

Autor:  staszekg [ 23 marca 2015, 22:00 - pn ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

asan, Dziękuję, właśnie o taką poradę mi chodziło

Autor:  franta [ 23 marca 2015, 23:10 - pn ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

chmmm sztachu z tego przepisu to raczej księżyc nie wyjdzie, a może ja się mylę? :lol: :lol: :haha:

Autor:  asan [ 23 marca 2015, 23:18 - pn ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

markus, nie fachowiec, amator także w tym. Ale spirytus do nalewek jest tak drogi że minfin wpycha mnie w macki działań przestępczych ;)

staszekg, O destylacji poczytaj na bimber.Org bo tam są fachowcy (może nawet maniacy). Osobiście używam kolumny i do zwykłego alembiku wrócę dopiero jak będę robić rudą wódkę na myszach ;)

Autor:  Skuter [ 09 października 2015, 14:01 - pt ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

Witam!Odświeżę temat, zrobiłem wczoraj nastaw z winogron na cukrze i miodzie :rolf: jakieś 50l .Chciałem zapytać jaki sprzęt do destylacji nabyć na początek ,co polecacie ?

Autor:  kulka96 [ 09 października 2015, 20:50 - pt ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

Zaloguj się na forum C2H5OH tam wszystkiego się dowiesz. :pl:

Autor:  Boczniak [ 09 października 2015, 23:39 - pt ]
Tytuł:  Re: Księżycówka

asan pisze:
Na początek sypnij pirosiarczyn wg instrukcji (zabijasz wszystkie drożdże), po 24h dajesz drożdże i po

fermentacji nawet po dodaniu drożdży, pirosiarczyn ma zabijać drożdże i po kilku dniach raczej nie zniknie z nastawu.

Strona 2 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/