FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 13:40 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: 09 kwietnia 2013, 07:54 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 marca 2013, 18:37 - sob
Posty: 60
Lokalizacja: Brzeźnica
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie, drewniane
Dzień dobry, koledzy pszczelarze jestem początkujący na forum choć przy w naszym fachu już dobry parę lat, nie dawno trafiłem na to forum jest tu wiele interesujących i ciekawy tematów.
Wczoraj byłem na zebraniu w kole rozmawialiśmy na temat miodów Pitnych, zapytałem obecnych jak wygląda sprawa produkcji, zalegalizowania i sprzedaży miodów pitnych, nie byli w stanie odpowiedzieć i związku z tym chciał bym prosić o informację kolegów będących w temacie ???

Pozdrawiam
Tomasz

_________________
Kosacki Tomasz
Pasieka Rodzinna
www.pasiekakosacki.pl

https://www.facebook.com/Pasieka-rodzin ... 524608167/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 kwietnia 2013, 17:13 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Dla siebie możesz robić praktycznie bez ograniczeń co do sprzedaży to możliwe jest ale długa męcząca droga ale możliwa do spełnienia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 kwietnia 2013, 18:18 - wt 

Rejestracja: 12 kwietnia 2011, 20:28 - wt
Posty: 313
Lokalizacja: Szydłowiec
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Z miodami jest tak jak z winami. Z tego co się orientuję wino i miody tylko dla siebie. Nawet podarować nie można nikomu tylko na swój użytek.

Parę win zrobilem i z miodami też próbowałem ale bez sukcesu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 kwietnia 2013, 21:06 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Miody i wina tak tak samo ale podarować możesz nie możesz sprzedać. Choć znam wytwórce win domowych który przeszedł sanepid i akcyzę lecz jego produkcja była taka że mu się to opłaca.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 kwietnia 2013, 21:45 - wt 

Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 16:55 - pt
Posty: 586
Lokalizacja: Górale
Na własne potrzeby też jest limit nie więcej jak 100 l można posiadać

_________________
"Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"- Winston Churchill.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 kwietnia 2013, 22:03 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
100 l ? chyba 600 l było jak dobrze pamiętam skąd masz tą liczbę ?

Tu jedna z ustaw http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 kwietnia 2013, 10:38 - śr 

Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 16:55 - pt
Posty: 586
Lokalizacja: Górale
Trochę robię miodów pitnych dla siebie więc się tym interesowałem dokładnie nie pamiętam ale raczej z forum wino org.pl Te ilości co podajesz to chyba są przy zarejestrowanej sprzedaży bezpośredniej win zresztą twój link nie działa

_________________
"Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"- Winston Churchill.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 kwietnia 2013, 11:56 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Tu jest działający http://orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/naz ... 3788_u.pdf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 kwietnia 2013, 12:07 - śr 

Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 16:55 - pt
Posty: 586
Lokalizacja: Górale
Trzeba nauczyć się czytać ze zrozumieniem czy to takie trudne
" Rozdział 1
Przepisy ogólne
Art. 1.
1. Ustawa reguluje:
1) zasady wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz obrotu wyrobami
winiarskimi;
2) zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu
wyrobów winiarskich;
3) organizację rynku wina;
4) zasady i tryb rejestracji nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich pozyskanych z winogron pochodzących z upraw winorośli po-
łożonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Przepisów ustawy nie stosuje się do wyrobów winiarskich wyrobionych domowym
sposobem na użytek własny i nieprzeznaczonych do wprowadzenia do obrotu.

3. Ustawa nie narusza przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
4. Zasady znakowania wyrobów winiarskich są określone w przepisach o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych."
Pozdrawiam i życzę trochę więcej uwagi

_________________
"Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"- Winston Churchill.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 kwietnia 2013, 14:30 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Tak ale kolega tomaszz1986, chce legalnie robić i sprzedawać tak jak zapytał się w pierwszym poście. Więc zależy mu nie tylko na domowym wyrobie, ale i na zalegalizowaniu produkcji i sprzedaży.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 kwietnia 2013, 21:45 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 10:29 - pn
Posty: 1495
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Panowie i Panie. Proponuje zapoznać się z tzw. "Nową ustawą winiarską" z 2011 r.
Tam znajdziecie wszystko. :D
Generalnie mówiąc: Można produkować i sprzedawać miód pitny.
Niestety jak o w to w Polsce bywa biurokracja, którą trzeba przebrnąć jest przeogromna.
Więcej informacji znajdziecie na forum Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich
Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich

Pozdrawiam

Szymon


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 kwietnia 2013, 23:38 - śr 

Rejestracja: 12 kwietnia 2011, 20:28 - wt
Posty: 313
Lokalizacja: Szydłowiec
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
To tak jak było ze śliwowicą (bimber ze śliwek). Bimbrownicy chcieli ją zalegalizować bo to tradycja. Walczyli, walczyli i udało się. Została zalegalizowana i zarejestrowana jako produkt regionalny ale... aby móc ją wytwarzać należy przejść szereg badań, spełniać tysiące wymogów... jednym słowem, trzeba uruchomić mała gorzelnię.. wiadomo, że się to nie opłaca, lepiej pędzić dalej w komórce a na legalną działalność zdecydowali się nieliczni...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji