FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 kwietnia 2024, 13:50 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 18 września 2014, 09:35 - czw 

Rejestracja: 28 czerwca 2013, 08:22 - pt
Posty: 35
Ule na jakich gospodaruję: wz
W jednym ulu pszczoły wolniej pobierały syrop. Po czterech dniach zauważyłem, że sfermentował. Ciekawe czy słoma w wiaderku mogła się do tego przyczynić? - wino ze słomy? Jaki wpływ może mieć na pszczoły pobieranie sfermentowanego syropu?
Konrad


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 września 2014, 12:16 - czw 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
niczym żubrówka!
wywal to i daj im świeżego najlepiej ciepłego 0,5 l i zobaczysz czy biorą czy mają pożytek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 września 2014, 13:45 - czw 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Jeśli inne biorą to rodzina jest słaba, nie ma matki lub chora ( warroza) - ustal przyczynę bo to istotny symptom. O tej porze pełnosprawna rodzina bierze jak szalona, ja nie zimuję takich które marudzą z syropem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 września 2014, 13:51 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
manio pisze:
Jeśli inne biorą to rodzina jest słaba, nie ma matki lub chora ( warroza)

Może też mieć dużo czerwiu,lub pszczoly sobie same nanisły z pola i nie mają gdzie składać pokarmu,wtedy pobierają powoli, mając do dyspozycj tylko zwalniane miejsce.Jest ciepło -trzeba zajrzeć, po co zgadywać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 września 2014, 14:39 - czw 

Rejestracja: 28 czerwca 2013, 08:22 - pt
Posty: 35
Ule na jakich gospodaruję: wz
Zajrzę dzisiaj. Tylko czy ten winny syrop im nie zaszkodzi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 września 2014, 20:20 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 19:38 - wt
Posty: 753
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Syrop 3:2 nie powinien zfermentować. Jest roztworem prawie nasyconym tak jak inwert, stoi i stoi i nic mu nie jest.

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji