FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 kwietnia 2024, 22:24 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 17 stycznia 2018, 09:10 - śr 
MODERATOR

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 10:28 - sob
Posty: 3960
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
adamjaku pisze:
Nigdy ciasta nie robiłem.. rozumiem, ze miód wcześniej przydałoby się upłynnić?? Dodawać lepiej ciepły?

Ja rozpuszczam miód w dekrystalizatorze i taki ciepły mieszam z cukrem pudrem .Ciepły miód jest rzadszy i łatwiej jest go wymieszać z cukrem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 11:11 - śr 

Rejestracja: 25 grudnia 2013, 20:29 - śr
Posty: 2539
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Z młynkiem do cukru w piekarni czy cukierni może być problem sprawdzałem już w kilku i nie posiadają. Wymieszać tak dodam jeszcze ,że można bez problemu w piekarni miód dekrystalizować. Wystarczy w pomieszczeniu gdzie pracuje piec chlebowy /oczywiście tradycyjny /położyć miód na górną półkę i w okresie 1 doby mamy miód płynny.
Efekt temperatury, która dochodzi do 40 stopni.
Pozdrawiam :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 11:28 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
andrzejkowalski100 pisze:
Wystarczy w pomieszczeniu gdzie pracuje piec chlebowy /oczywiście tradycyjny /położyć miód na górną półkę i w okresie 1 doby mamy miód płynny.
Efekt temperatury, która dochodzi do 40 stopni.


Przy okazji można zawieźć pranie do suszenia.
Już widzę jak jak pozwalają się kręcić każdemu po piekarni.
Nie lepiej proponować realne rozwiązania.
Myślę ,że ograniczą wypieki aby tylko dekrystalizować miód i mielić cukier.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 11:30 - śr 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Jechac szukac piekarni z mlynkiem, prosic sie i placic za zmielenie to juz lepiej chyba kupic gotowy. A podawanie ciasta zamiast syropu to nie tylko zapewnienie pokarmu ale i popudzanie do rozwoju. A chyba lepiej pobudza cukier niz np ciasto diamanta

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 11:53 - śr 
MODERATOR

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 10:28 - sob
Posty: 3960
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
emka24 pisze:
Przy okazji można zawieźć pranie do suszenia.
Już widzę jak jak pozwalają się kręcić każdemu po piekarni.
Nie lepiej proponować realne rozwiązania.
Myślę ,że ograniczą wypieki aby tylko dekrystalizować miód i mielić cukier.

Przy dzisiejszym reżimie technologicznym to raczej do piekarni nie wpuszczają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 12:36 - śr 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Trzeba oczywiście mieć zaprzyjaźnionego cukiernika czy piekarza , a wcale nie trzeba do zakładu wchodzić , bo faktycznie nie wpuszczą z oczywistych powodów. Potrzebne też czarodziejskie proszę i dziękuję :mrgreen:
Nie ma też sensu nieść 10 kg cukru :thank: bo psem poszczują :tasak: za zawracanie doopy. Znaj proporcjum , mocium panie !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 13:07 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lipca 2015, 17:01 - śr
Posty: 2289
Lokalizacja: Warszawa/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Dominikkuchniak pisze:
Jechac szukac piekarni z mlynkiem, prosic sie i placic za zmielenie to juz lepiej chyba kupic gotowy. A podawanie ciasta zamiast syropu to nie tylko zapewnienie pokarmu ale i popudzanie do rozwoju. A chyba lepiej pobudza cukier niz np ciasto diamanta


tylko ciasto nie powooduje rabunku - można podac je w dzień - a jak podasz odkładom syrop jak nie ma pożytku to na drugi dzień moga być wyrabowane... jak dasz kg ciasta to mają co z nim robić przez 2-5dni do tego teoretycznie mając złudzenie pożytku w tym czasie - w praktyce to lekki syrop podawany co 2-dzień i tak lepiej stymyluje do czerwienia...

ogolnie mając kilka pasiek ciasto ułatwia sprawę - jak masz killka uli pod domem to pewnie, że nie ma sensu przepłacać za ciasto jak możesz późno wieczorem podać syrop... ciasto ma jeszcze ten + ze zawsze możesz mieć mały zapas w aucie na wypadek gdyby okazalo się że jednak jest potrzebne - syrop trzeba rozrobić i długo nie można go trzymać chyba ze kupisz gotowy inwert...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 13:13 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
manio pisze:
Znaj proporcjum , mocium panie !


Odnośnie tej proporcji.Ciasto miodowo cukrowe to chyba 3 cz.cukru i 1 cz miodu.
czyli na 1kg ciasta 1,70x0,75+25x0.25= 7,52.Nie liczę (uciążliwej )robocizny,zakupu młynka itd.
Cena gotowego ciasta chyba 2,8 zł/kg.
Do ciasta midowo-cukrowo -pyłkowego doliczyć pyłek.
Argument,że miód jest własny mnie nie przekonuje,bo za 1 kg miodu mam 10 kg gotowego ciasta.

Aż chce się ponowić cytat
manio pisze:
Znaj proporcjum , mocium panie !


Daleki jestem od gospodarowania cudzym groszem i nic mi do cudzych wyborów.
Miód policzyłem po znajomośźci 25 zł/kg.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 13:37 - śr 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Zamiast miodu daje sie inwert i juz zupelnie inna kalkulacja

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 13:49 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Skoro ci się kalkuluje to nie mam argumentów.
Mógłbyś wykazać tą opłacalność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 14:16 - śr 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
(3*1,85(cena cukru, teraz jest po 1,75)+2,5(cena inwert))/4=ok 2-2,1zl za kilo, oczywiscie bez kosztow mielenia. Moj mlynek ma 0.8kw a kosztowal 300zl, kupiony w ciemno na lata. Ale efekt slaby i zrobie inny
Wg mnie fondant jest "jalowy" nie pobudza tak jak cukier i nawet z tego jednego powodu wole zrobic ciasto z cukru

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 14:40 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Dominikkuchniak,
Tylko że to syrop skrobiowy jest po 2,2 a inwert buraczany najtaniej ok 4zł.I teraz też to inaczej wygląda. Fondant,który jest cały z cukru jest gorszy od ciasta ckrowo-pszenicznego?
Przepraszam,że tak dociskam ale próbuję pobrać jakąś naukę dla siebie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 14:59 - śr 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Doswiadczen zadnych nie robilem. Moze to chodzi o zapach? Gdzies ktos pisal, czy na jakims wykladzie bylo ze po syropie odklady dostaja kopa wiekszego niz po inwercie. Wiem ze lepiej sie rozwijaja na syropie cukrowym niz na fondancie. A czy na ciescie bedzie tak samo, nie wiem. Ale dla mnie bedzie to wygodniejsze podac ciasto. Pszczoly nie zaleja sie tak jak syropem i beda mialy na dluzej prace z przenoszeniem.
Dla mnie nie ma roznicy czy to miod, czy inwert buraczany czy przeniczny. Liczy sie tylko to zeby mi zlepil sie cukier w ciasto. A im taniej tym lepiej.
Probowales ciasto diamanta? Ono w smaku jest lekko kwasne, nie jest takie slodkie jak cukier

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 15:17 - śr 
MODERATOR

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 10:28 - sob
Posty: 3960
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
emka24 pisze:
Odnośnie tej proporcji.Ciasto miodowo cukrowe to chyba 3 cz.cukru i 1 cz miodu.
czyli na 1kg ciasta 1,70x0,75+25x0.25= 7,52.Nie liczę (uciążliwej )robocizny,zakupu młynka itd.
Cena gotowego ciasta chyba 2,8 zł/kg.
Do ciasta midowo-cukrowo -pyłkowego doliczyć pyłek.
Argument,że miód jest własny mnie nie przekonuje,bo za 1 kg miodu mam 10 kg gotowego ciasta.
Aż chce się ponowić cytat
Daleki jestem od gospodarowania cudzym groszem i nic mi do cudzych wyborów.
Miód policzyłem po znajomośźci 25 zł/kg.

Ciastem miodowo- cukrowym u mnie karmione są uliki weselne , rozwój i jakość matek , w porównaniu do karmienia innym pokarmem , nieporównywalna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 15:25 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Dominikkuchniak pisze:
Probowales ciasto diamanta? Ono w smaku jest lekko kwasne, nie jest takie slodkie jak cukier


Nie próbowałem,ale niektórzy pszczelarze sami zakwaszają pokarm.
Temat rozpoczął się od młynka za 1000zł ,obserwowałem więc z ciekawością, zastanawiając się gdzie tu są frukty.Niestety nie dostrzegam ,nawet w wersji z izoglukozą.
A już chciałem ćwiczyć uśmiech dla piekarza.Pozostanę z poważną miną.

Hieronim

Ciasto miodowo-cukrowe zrobiłem 3 lata temu do lokówek,klateczek z matkami.Zrobiłem kg,i starczy mi jeszcze na kolejne kilka lat.Ale to międlenie pamiętam do dziś(może to jest ta korzyść).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 22:11 - śr 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6434
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
emka24 pisze:
Nie próbowałem,ale niektórzy pszczelarze sami zakwaszają pokarm.

Zakwaszałem -tyle żeby było czuć kwasek .
Wierzę że pomaga pszczołom w ulikach utrzymać odpowiednią kwasowość a co za tym idzie zdrowotność .
Zakwaszam też wodę w poidle .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 22:32 - śr 

Rejestracja: 25 grudnia 2013, 20:29 - śr
Posty: 2539
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
emka24, z praniem to już nie przesadzaj.
Tak się składa ,że mam kumpla piekarza i żadnego problemu z usługą mieszania ciasta nie robi.
Tak samo nie mam problemu z dekrystalizacją.
Swoją drogą ludzie bardzo chętnie pomagają pszczelarzom-pszczołom i robią to bezinteresownie . Można też zawsze posłodzić taką pożyteczną znajomość.
Pozdrawiam :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 stycznia 2018, 11:30 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Cukier puder mamy.. Teraz jak wykonać poprawnie ciasto..
Obrazek

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 stycznia 2018, 13:25 - pn 

Rejestracja: 25 grudnia 2013, 20:29 - śr
Posty: 2539
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
adamjaku, a na jakiej maszynie to robiłes. Czy coś przegapiłem.
Pozdrawiam :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 stycznia 2018, 17:36 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lutego 2017, 11:32 - ndz
Posty: 205
Lokalizacja: Stara Róża
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Stara Róża
adamjaku pisze:
Cukier puder mamy.. Teraz jak wykonać poprawnie ciasto.......


viewtopic.php?t=2886


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 stycznia 2018, 18:37 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Podjechałem do cukierni i przemielił to młynek przemysłowy.. ja nie nadążałem otwierać torebek.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 stycznia 2018, 10:05 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Co do ciasta.. Jakie macie sposoby na jego podzielenie. Pierwszą partię popakowałem w torebki. Zastanawiam się, czy nie zrobić nieco luźniejszego ciasta, tak, aby wlewać je do tych torebek. Myślałem też nad wlewaniem do form, i po ostygnięciu krojeniem na porcje. Wdzięczny będę za sugestie.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 stycznia 2018, 10:18 - czw 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5356
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
[quote="adamjaku"]Co do ciasta.. Jakie macie sposoby na jego podzielenie. Pierwszą partię popakowałem w torebki. Zastanawiam się, czy nie zrobić nieco luźniejszego ciasta, tak, aby wlewać je do tych torebek. Myślałem też nad wlewaniem do form, i po ostygnięciu krojeniem na porcje. Wdzięczny będę za sugestie.[/quote]
chyba najlepsze rozwiazanie robićciut rzadsze to wlewac do worków strunowych bo z podzialem bedzie kłopot tak jak z ciastem z bloku


henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 stycznia 2018, 10:23 - czw 
MODERATOR

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 10:28 - sob
Posty: 3960
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
adamjaku pisze:
Co do ciasta.. Jakie macie sposoby na jego podzielenie. Pierwszą partię popakowałem w torebki. Zastanawiam się, czy nie zrobić nieco luźniejszego ciasta, tak, aby wlewać je do tych torebek. Myślałem też nad wlewaniem do form, i po ostygnięciu krojeniem na porcje. Wdzięczny będę za sugestie.

Ja ciasto po urobieniu wkładam do wiader po inwercie , łatwe do transportu i krojenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 stycznia 2018, 11:21 - czw 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5356
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
[quote="Hieronim"][quote="adamjaku"]Co do ciasta.. Jakie macie sposoby na jego podzielenie. Pierwszą partię popakowałem w torebki. Zastanawiam się, czy nie zrobić nieco luźniejszego ciasta, tak, aby wlewać je do tych torebek. Myślałem też nad wlewaniem do form, i po ostygnięciu krojeniem na porcje. Wdzięczny będę za sugestie.[/quote]
Ja ciasto po urobieniu wkładam do wiader po inwercie , łatwe do transportu i krojenia.[/quote]


Sam robisz ciasto czy gdzieś zlecasz


henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 stycznia 2018, 11:36 - czw 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Ciasto:
https://youtu.be/U-VfW2MyEO0P

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 stycznia 2018, 11:57 - czw 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5356
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
[quote="Dominikkuchniak"]Ciasto:
https://youtu.be/U-VfW2MyEO0P[/quote]

Wszystko by było dobrze zeby pojemnik był okragły ,i ta maszyna gestego nie zrobi


henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 stycznia 2018, 12:23 - czw 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Na wlasne potrzeby wystarczy. Mozna kupic takie cos, ale raczej nie jest to oplacalne:
https://youtu.be/VbnNPuZkIz0

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 stycznia 2018, 17:06 - czw 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Dobra Gospodyni powinna mieć mikser planetarny. Wystarczy od niej pożyczyć , a taki urządzeniem można zrobić dowolnie gęste ciasto . Jak kto nie zna takiej gospodyni , to niech kupi żonie , tylko nie najtańszą chińszczyznę, ale markowy z mocnym silnikiem ok. 1000 W lub więcej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 stycznia 2018, 21:19 - czw 
MODERATOR

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 10:28 - sob
Posty: 3960
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
henry650 pisze:
Sam robisz ciasto czy gdzieś zlecasz
henry

Ciasto urabiam mieszadłem , a następnie układam cienkie warstwy w wiaderku po inwercie i każdą warstwę przesypuję suchym cukrem pudrem , i to wszystko zamykam pokrywką od wiadra .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 stycznia 2018, 13:08 - wt 

Rejestracja: 25 grudnia 2013, 20:29 - śr
Posty: 2539
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Przeszedłem drogę wykonania ciasta miodowo cukrowego z dodatkiem pyłku
z wykorzystaniem urządzeń ,maszyn znajdujących się w piekarni.
Dekrystalizacja na piecu .
Obrazeki
Pyłek został zgnieciony na walcach do maku.
Następnie składniki wylądowały w mieszalniku.
Obrazek

Obrazek

Ciasto w pewnym momencie stało się mało plastyczne do tego stopnia ,że maszyna się zatrzymała. Wyłączenie żródła zasilania było konieczne aby nie spalić silnika.
Proporcja to 16kg cukru do 7 kg miodu.
Ogólnie jestem zadowolony bo składniki fajnie zostały wymieszane .
Wszystkie prace pod nadzorem właściciela tak więc nie było żadnych niespodzianek.
Pozdrawiam :pl:


Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji