FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 kwietnia 2024, 18:44 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
Post: 01 czerwca 2023, 21:45 - czw 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 23 marca 2023, 16:33 - czw
Posty: 19
Lokalizacja: Rzeszów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramek
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Pomocy, Panowie i Panie skontaktowałem się z klientem w sprawie zakupu miodu a ten wytknoł mi że mój miód spadziowy dziwnie wygląda w słoiku. Już wiem że to nie mój. Ale jeżeli wiecie z czego się to bierze to chętnie was wysłucham... na zdjęciach jes jak wygląda obecnie. Co się dzieje z tym miodem?

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2023, 00:05 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
moim zdaniem to nie żaden miód spadziowy, tylko coś miodopodobnego na bazie karmelu.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2023, 05:25 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 19:22 - sob
Posty: 577
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
Gruby kryształ i płynna cześć. Na wygląd to przypomina bardziej grykę. Napisz ile % wody było w tym miodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2023, 06:52 - pt 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 01 maja 2021, 11:38 - sob
Posty: 15
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: jarosław
To jest raczej gryka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2023, 08:40 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Jeżeli to gryka, to od razu można by stwierdzić po wyjątkowo charakterystycznym smaku i zapachu.
Chyba że ktoś pierwszy raz w życiu smakował miód i gryczany potraktował jako spadziowy?

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2023, 08:52 - pt 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 19 maja 2021, 00:59 - śr
Posty: 18
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Wrocław
Mi coś podobnego zrobiło się na miodzie nawłociowym który trzymałem w zbyt ciepłym pomieszczeniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2023, 10:44 - pt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6432
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
ssarna pisze:
Mi coś podobnego zrobiło się na miodzie nawłociowym który trzymałem w zbyt ciepłym pomieszczeniu.

Ja zostawiam po słoiku z każdego miodobraniu.
Tak dla wiedzy, dla siebie i dla klientów.
Nawłoć z 2020 piękny skrystalizowany, 2021 nie tak jak powyżej ale też pół na pół.
Obydwa słoiki stoją koło siebie, nie wiem co miało wpływ ale pewno nie temp.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2023, 17:41 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8668
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
grzpec pisze:
Pomocy, Panowie i Panie skontaktowałem się z klientem w sprawie zakupu miodu a ten wytknoł mi że mój miód spadziowy dziwnie wygląda w słoiku. Już wiem że to nie mój. Ale jeżeli wiecie z czego się to bierze to chętnie was wysłucham... na zdjęciach jes jak wygląda obecnie. Co się dzieje z tym miodem?

Obrazek

Obrazek


Przegrzany? Później jeśli już krystalizuje to bardzo dziwnie
Podgrzewałem kiedyś mokre odsklepiny, na górze był wosk a dołem miód który skrystalizowal się w podobny sposób co twój.

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2023, 18:49 - pt 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 23 marca 2023, 16:33 - czw
Posty: 19
Lokalizacja: Rzeszów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramek
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
ale co to znaczy przegrzany ??? jeżeli dekrystalizuje w komorze dekrystalizacyjnej ustawionej na 39,5 stopnia to jest to błąd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2023, 21:31 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
grzpec pisze:
wytknoł mi że mój miód spadziowy dziwnie wygląda w słoiku. Już wiem że to nie mój.
grzpec pisze:
ale co to znaczy przegrzany ??? jeżeli dekrystalizuje w komorze dekrystalizacyjnej ustawionej na 39,5 stopnia to jest to błąd
39,5 st. to nie jest błąd.
Natomiast przegrzany, to jak samo to słowo wskazuje znaczy, że przegrzany.
Tylko kto w końcu ten miód dekrystalizował? Bo w pierwszym poście piszesz, że to nie Twój miód, a teraz wspominasz o dekrystalizacji i wygląda na to, że ten miód ze zdjęcia ma jednak jakiś związek z tą dekrystalizacją?

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2023, 22:59 - pt 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 23 marca 2023, 16:33 - czw
Posty: 19
Lokalizacja: Rzeszów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramek
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
okazało się że miód niebył mój poprostu klient pomylił pszczelarza, a wyszło to po tym, że ja zawsze mam etykiety na słoikach a tu nie było. I faktycznie klient się pomylił bo w zeszłym roku niekupował ode mnie spadzi, tylko u pszczelaża ze śląska. Natomiast ja pytam bo mnie to ciekawi na przyszłość abym wiedział.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2023, 06:24 - sob 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6432
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Sprawa rozwarstwiania się miodu przy krystalizacji lub po, nie jest tak oczywista, że przegrzany czy zafałszowany.
Byłem kiedyś na wykładzie prof. gdzie te zjawiska były tłumaczone, nie potrafię teraz tego powtórzyć, ale ogólnie chodziło o stosunek, ilościowy różnych cukrów w miodzie.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2023, 09:02 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8668
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
baru0 pisze:
Sprawa rozwarstwiania się miodu przy krystalizacji lub po, nie jest tak oczywista, że przegrzany czy zafałszowany.
Byłem kiedyś na wykładzie prof. gdzie te zjawiska były tłumaczone, nie potrafię teraz tego powtórzyć, ale ogólnie chodziło o stosunek, ilościowy różnych cukrów w miodzie.


Jak już pisałem ten miód na bank został przegrzany, zobacz jakie ma grube kryształy. Byl też pewno przechowywany w ciepłym miejscu dlatego boki się rozpuściły a środek nie

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2023, 21:01 - sob 

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 21:23 - sob
Posty: 1181
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Generalnie miody krystalizują ładnie , całościowo, ale są wyjątki. Ja mam spadź sprzed 4 lat w słoiku i do tej pory jest skrystalizowana do połowy w słoiku. miód nigdy nie był podgrzewany nalałem go prosto z miodarki. Inną sprawą jest wtórna krystalizacja w miodach dekrystalizowanych. Chciaż są dekrystalizowane w bezpiecznych temperaturach to nie koniecznie krystalizują w całej masie.

_________________
http://www.beskidzkabarc.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2023, 22:17 - sob 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1815
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
W mojej ocenie może tak się stać gdy zostaną zmieszane miody z różnych pożytków. Poza opcją nieodpowiedniej "konfekcji miodu"...
Myślę że w przypadku zmieszanego częściowo miodu może pomóc odstojnik, gdzie dopiero po kilku dniach zlewamy do słoików.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 czerwca 2023, 07:07 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8668
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Jeszcze mi się przypomniało może w tym miodzie jest jakaś domieszką modrzewia

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 czerwca 2023, 15:18 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 listopada 2014, 19:36 - sob
Posty: 2205
Lokalizacja: Janów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Takie dziwactwa są po dekrystalizacji , ale może być jeszcze coś

_________________
Pasieka Knieja .https://www.youtube.com/channel/UCZZuAq ... subscriber


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 czerwca 2023, 16:00 - ndz 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 428
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
Kolejny dowód na to, że miodu nie powinno się wlewać do słoika na kapuste/ogórki. Kiedy pozbędziecie się przyzwyczajeń z czasów komunizmu, gdzie wszystko trafia do jednego słoika.
Pomijając fakt, że opakowanie miodu jest niepraktyczne, to jak taka żywność będzie zdrowa, skoro setki razy ktoś macza w takim miodzie brudną łyżkę? Sloik na miod to max 750ml z szeroką nakretką. Mamy 2023!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 czerwca 2023, 16:57 - ndz 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
750ml to kilogram z hakiem, w Polsce używa się czasami słoików 720ml=1kg.
Ale nie znam nikogo, kto miałby tak hamerykańską łyżkę, żeby na kilka razy wybrał nawet 700ml.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 czerwca 2023, 19:51 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Beeman pisze:
to jak taka żywność będzie zdrowa, skoro setki razy ktoś macza w takim miodzie brudną łyżkę?
Generalnie, to u nas mamy już w zwyczaju myć łyżeczki.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 czerwca 2023, 10:15 - pt 
Nowo zarejestrowani użytkownicy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 marca 2020, 11:37 - czw
Posty: 24
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kozy
KNIEJA pisze:
Takie dziwactwa są po dekrystalizacji , ale może być jeszcze coś


Niekoniecznie, mój zeszłoroczny ostatni miód czyli wirowany w połowie sierpnia też w taki sposób skrystalizował, z jednej strony pasieki las iglasty, a z drugiej 1,5ha gryki było posiane, a z urządzeń w pracowni to widział miodarkę i odstojnik. ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 czerwca 2023, 04:36 - sob 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 428
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
JM pisze:
Generalnie, to u nas mamy już w zwyczaju myć łyżeczki.
W to nie watpie ale dobrze wiesz co mialem na mysli. Chodzi oczywiscie o podwójne zanurzenie. A raz oblizana lyzeczka nie jest juz czysta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 czerwca 2023, 09:12 - wt 

Rejestracja: 01 maja 2012, 21:51 - wt
Posty: 70
Lokalizacja: Krzywaczka/Bochnia
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
U mnie miód wzięty po lipie 2022 w okolicach 10 lipca ma bardzo podobny wygląd. Skrystalizował w bardzo grube kryształy miedzy którymi długo utrzymuje się płynna część, do dziś jest on skrystalizowany w jakichś 95%. Miód nigdy nie podgrzewany, trzymany w temperaturze 8-10 stopni. Jako że mam pasiekę stacjonarną a rolnictwa dookoła niewiele wiec gryka raczej odpada, ktoś pisał o modrzewiach, tych trochę jest dookoła. Byłem przekonany że to lipa ładnie nektaruje bo pszczoły chodziły pięknie, ale ten miód (po prawej na zdjęciu) z lipą raczej nie ma nic wspólnego :-) Pierwszy raz miałem taki przypadek i nie czekam na powtórkę bo niezbyt estetycznie to wygląda zwłaszcza jak się zje część ze słoika i płynna część odcieknie niżej.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 czerwca 2023, 19:44 - wt 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1815
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
johnwoo, Prawdopodobnie jest to spadź liściasta z domieszką akacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 czerwca 2023, 21:17 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6432
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
astroludek pisze:
johnwoo, Prawdopodobnie jest to spadź liściasta z domieszką akacji.

Ja miałem w 2015 spadź liściastą z akacją (taki miód brązowy,bardzo smaczny) mam słoik jeden do dziś i nic takiego się nie robi ,to jest coś innego, jak wyżej pisałem na jednym wykładzie pani ( Uniwersytety Rolniczego w Rzeszowie)tłumaczyła że takie coś zachodzi przy "odpowiednim" stosunku fruktozy-glukozy i jeszcze jednego cukru.
Nie jest to wada, nawet smakowa ale optyczna-handlowa tak .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 czerwca 2023, 04:34 - śr 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 428
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
johnwoo pisze:
ale ten miód (po prawej na zdjęciu)
U mnie wiele razy tak krystalizuje miod o duzej zawartosci wody 22-25% o dziwo nie fermentuje. Co prawda moj wyglada bardziej apetycznie. Moze kiedys zrobie z niego miod pitny albo w kanal.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 czerwca 2023, 08:18 - śr 

Rejestracja: 01 maja 2012, 21:51 - wt
Posty: 70
Lokalizacja: Krzywaczka/Bochnia
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
astroludek pisze:
johnwoo, Prawdopodobnie jest to spadź liściasta z domieszką akacji.


Na 100% to nie była akacja bo wcześniejsze wirowanie było zaraz przed lipą która ładnie się zapowiadała...
Fakt faktem że miód mógł mieć większą zawartość wody, bo pożytek się skończył, ramek już nie posklepiły i mimo że odczekałem ponad tydzień z tego co pamiętam to nie był tak gęsty jak zawsze. Tak jak pisze Beeman żaden słoik nie sfermentował. W smaku jest ok, tylko ta estetyka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Dariuszdawid08 i 21 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji