FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 czerwca 2025, 01:20 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 27 sierpnia 2010, 20:48 - pt 

Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 16:55 - pt
Posty: 586
Lokalizacja: Górale
Witam Kolegów mam taki przypadek w swojej pasiece karmię pszczółki syropem cukrowym do syropu dodaję trochę kwasku cytrynowego żeby poprawić trochę odczyn na bardziej pożądany przez pszczółki ale po pewnym czasie od rozpoczęcia karmienia ok każda rodzina dostała już po 10l syropu wyczuwam wyraźny słodki zapach tak jakby gumy arabskiej nie wiem czy to jest jakiś objaw niepokojący i czy należy się tym martwić wiem że może się powtarzam bo to samo pytanie zadałem na innym forum ale nie uzyskałem odpowiedzi

_________________
"Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"- Winston Churchill.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 sierpnia 2010, 21:12 - pt 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
marcing pisze:
Witam Kolegów mam taki przypadek w swojej pasiece karmię pszczółki syropem cukrowym do syropu dodaję trochę kwasku cytrynowego żeby poprawić trochę odczyn na bardziej pożądany przez pszczółki ale po pewnym czasie od rozpoczęcia karmienia ok każda rodzina dostała już po 10l syropu wyczuwam wyraźny słodki zapach tak jakby gumy arabskiej nie wiem czy to jest jakiś objaw niepokojący i czy należy się tym martwić wiem że może się powtarzam bo to samo pytanie zadałem na innym forum ale nie uzyskałem odpowiedzi


Nie uzyskałeś odpowiedzi bo jest to całkowita nowość, którą powinieneś być może najpierw opatentować a potem zainteresować nią właściwe placówki badawcze..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 27 sierpnia 2010, 21:25 - pt 

Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 16:55 - pt
Posty: 586
Lokalizacja: Górale
Ale co jest nowością dodawanie kwasku do syropu by zmienić pH na bardziej kwaśny był o tym kiedyś artykuł w pszczelarstwie i na szkoleniu też był ten temat poruszany

_________________
"Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"- Winston Churchill.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 27 sierpnia 2010, 22:05 - pt 
jedni ten zapach nazywają gumą arabska inni klejem stolarskim


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 27 sierpnia 2010, 22:25 - pt 

Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 16:55 - pt
Posty: 586
Lokalizacja: Górale
Przepraszam bardzo ale zapach kleju bym rozróżnił i zgnilec amerykański też lub kiślicę rodziny są silne i czerw zdrowy o tej porze jakby chorowały to by słabły a zapach nie jest nie przyjemny co by świadczyło o zamieraniu czerwiu wiem jak taki stolarski klej pachnie podobnie do przypalanego rogu a to dla tego że kiedyś do produkcji kleju były wykorzystywane składniki pochodzenia naturalnego ze zwierząt wiadomo z jakich tkanek konkretnie. Jeśli był Pan przy korekcji racic lub podkuwaniu koni na gorąco to wie Pan jak pachnie ten klej i raczej do przyjemnych nie należy

_________________
"Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"- Winston Churchill.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 sierpnia 2010, 21:25 - sob 

Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 16:55 - pt
Posty: 586
Lokalizacja: Górale
Witam ponownie żeby się upewnić czy to aby na pewno nie jest zgnilec dziś zrobiłem przegląd choć pogoda była nie ciekawa i pszczoły bardzo złośliwe przejrzałem ramki z czerwiem i przy okazji zrobiłem dwa zdjęcia czerwiu które umieściłem w swojej galerii jeszcze 8 dni temu była cała zaczerwiona teraz już są jajeczka i niedobitki które się własnie wygryzały sprawdziłem jeszcze kilka innych ramek i wszystko ok później sobie uświadomiłem że to na pewno nie choroba bo mam jedną rodzinkę którą chcę przeznaczyć na połączenie przed zimą i niedawno przesiedliłem ją na węzę żeby mi odbudowały jak najwięcej ramek i tam czerwiu zasklepionego nie ma a i tak zapach ten sam co w innych ulach ale w okolicy kwitną maliny i trochę nawłoci może to dodatek jakiegoś nektaru tak aromatyzuje zapach w ulach

_________________
"Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"- Winston Churchill.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 sierpnia 2010, 23:43 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
marcing pisze:
Witam ponownie żeby się upewnić czy to aby na pewno nie jest zgnilec dziś zrobiłem przegląd choć pogoda była nie ciekawa i pszczoły bardzo złośliwe przejrzałem ramki z czerwiem i przy okazji zrobiłem dwa zdjęcia czerwiu które umieściłem w swojej galerii jeszcze 8 dni temu była cała zaczerwiona teraz już są jajeczka i niedobitki które się własnie wygryzały sprawdziłem jeszcze kilka innych ramek i wszystko ok później sobie uświadomiłem że to na pewno nie choroba bo mam jedną rodzinkę którą chcę przeznaczyć na połączenie przed zimą i niedawno przesiedliłem ją na węzę żeby mi odbudowały jak najwięcej ramek i tam czerwiu zasklepionego nie ma a i tak zapach ten sam co w innych ulach ale w okolicy kwitną maliny i trochę nawłoci może to dodatek jakiegoś nektaru tak aromatyzuje zapach w ulach


Chcesz dodawac kwasku to dodawaj. Wg mnie nie potrzeba.
Zapach na nawłoci w czasie znoszenia nektaru i kiedy pszczoły wentyluja jest rzeczywiscie specyficzny. Byc może pomieszany z zapachem nektaru z malin daje taki aromat. Podejrzewam, ze nic złego sie nie dzieje, tak że sie nie przejmuj. :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 sierpnia 2010, 10:04 - ndz 

Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 16:55 - pt
Posty: 586
Lokalizacja: Górale
Może i tak być najważniejsze że to nie choroba bo dopiero co zaczynam na poważnie a tu już taki zawód mam nadzieję że zimowla przebiegnie pomyślnie na tym pokarmie kwasek ma zmienić odczyn na bardziej kwaśny bo syrop jest lekko zasadowy a naturalny nektar też ma odczyn kwaśny po dodaniu do syropu takiej ilości i tak nie jest wyczuwalny w smaku niepokoi mnie że matki jeszcze tak czerwią i to jeszcze w górnym korpusie nie wiem czy zdążą sobie poukładać zapasy przed zimą czy może jeszcze coś im poprzekładać

_________________
"Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"- Winston Churchill.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji