FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 10:59 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: 07 lipca 2024, 16:17 - ndz 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 05 marca 2023, 12:49 - ndz
Posty: 25
Lokalizacja: Dolina noteci,
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Miejscowość z jakiej piszesz: Drawsko
Witam
Mam pytanie jako żółtodziób, bo to mój drugi sezon, a piąte miodobranie, mam hobbystycznie 5 uli na potrzeby moje i mojej bliskiej rodziny.
Kręciłem dzisiaj miód. większość ramek częściowo poszyta, niektóre w całości. Każdą ramkę sprawdzałem refraktometrem, zawierały się między 16-19,5%. Ogólnie wyszło że całość miodu po przemieszaniu ma około 19%. Czyli mieści się w normie. Oczywiście refraktometr skalibrowany przed użyciem.
Niepokoi mnie to że jak zlewałem z wirówki na sita i do ostojnika to zawsze był taki ładny stożek, a tym razem nie. Widzę że miód jest ogólnie mocno lejny bo nawet jak odsklepiłem komórki to od razu w niektórych ramkach to płynie z tych komórek. Może jest w nim troch spadzi bo jest dość ciemny.
Czy stożek na miodzie jest zawsze jeśli miód ma zawartość wody między 16-20%, wcześniejsze razy jak wirowałem to miałem zawartość wody w granicach 17,5-18.0%
max.
Boje się że się pośpieszyłem i narobiłem bigosu.


https://youtube.com/shorts/PBqCsxxarMo?feature=share


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lipca 2024, 16:39 - ndz 
MODERATOR

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6787
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Do 18 %stożek się robi, koło 19 już go raczej nie ma.
Czyli wszystko Ci się zgadza, dla mnie wartością graniczną jest 18%.
Powyżej możliwe kłopoty trzeba by trzymać miód w chłodnym miejscu.
Norma jest do 21 chyba ale to już "bardziej do bezpośredniego spożycia '
Pozostaje Ci, firma dosuszajaca, podanie pszczołom i póznie znów miodobranie , lub pilnowanie żeby był w chłodzie.

_________________
sprzedam odkłady na ramce wielkopolskiej
Było by niebo dookoła, gdyby każdy dał z siebie tyle co pszczoła.
autor B.B.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lipca 2024, 17:07 - ndz 

Rejestracja: 28 lutego 2010, 20:12 - ndz
Posty: 384
Lokalizacja: Warszawa
Jaka temperatura miodu, ciepły miód nie będzie się robił stożek. Spróbuj przelać za kilka dni jak będzie miód chłodniejszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lipca 2024, 18:44 - ndz 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 05 marca 2023, 12:49 - ndz
Posty: 25
Lokalizacja: Dolina noteci,
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Miejscowość z jakiej piszesz: Drawsko
No fakt dzisiaj dość ciepło. 25st.
Po wymieszaniu ma niecałe 18% więc jest ok. Dzięki za odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lipca 2024, 19:46 - ndz 
MODERATOR

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6787
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Pewno brałeś w południe jak już doniosły trochę nakropu, rzadki nakrop robi robotę .
Kilka komórek na prawie całej ramce zasklepionej może być akurat wtedy uzupełnianych, potrząśniecie ramką w czasie miodobrania pozbawia połowę takiego rzadkiego nakropu.
Powodzenia

_________________
sprzedam odkłady na ramce wielkopolskiej
Było by niebo dookoła, gdyby każdy dał z siebie tyle co pszczoła.
autor B.B.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lipca 2024, 19:53 - ndz 

Rejestracja: 26 grudnia 2021, 20:12 - ndz
Posty: 499
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Miał 19 a po kilku godzinach już 18 - Cud.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lipca 2024, 20:48 - ndz 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 05 marca 2023, 12:49 - ndz
Posty: 25
Lokalizacja: Dolina noteci,
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Miejscowość z jakiej piszesz: Drawsko
stach56 pisze:
Miał 19 a po kilku godzinach już 18 - Cud.

Jak pisałem post z zapytaniem to zostały mi jeszcze dwa ule do odwirowania, z nich odwirowałem ramki tylko takie które miały 16-17%, zrezygnowałem z wirowania ramek które były nieposzyte co najmniej w 2/3. Po odwirowaniu wymieszałem całość w odstojniku i stąd kolejny pomiar dał niecałe 18%. Zmierzę jeszcze za kilka dni jak postoi. Trochę pochopnie wirowałem ramki słabo poszyte.

baru0 pisze:
Pewno brałeś w południe jak już doniosły trochę nakropu, rzadki nakrop robi robotę .
Kilka komórek na prawie całej ramce zasklepionej może być akurat wtedy uzupełnianych, potrząśniecie ramką w czasie miodobrania pozbawia połowę takiego rzadkiego nakropu.
Powodzenia


Ten manewr z potrząsaniem nakropu z ramek też stosuje, i takich ramek nie brałem w ogóle. Korpusy do wirowania zabrałem przed 11.00.

Dziwiło mnie że po odsklepieniu komórek miód mocno płynie z takich komórek, pomimo że miał 16-17%, przypuszczam że to ze spadzi, bo jest ciemny, a miód spadziowy jest chyba generalnie bardziej lejny niż nektarowy. Wszystko pewnie zależy z jakich pożytków.

Dzięki Panowie za wpisy, przepraszam za mój brak wiedzy, ale jeszcze długa droga przede mną.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lipca 2024, 22:11 - ndz 
MODERATOR

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6787
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Spoko,widać chęć rozwoju.
Spadź powinna być bardziej gęsta i ta liściasta taka była, prawie jak żel
Zastanawiające jest też dla mnie i nie tylko, że ta Iglasta taka rzadsza, i nie bardzo ciemna.
Przewodność jednak w granicach 13. Najważniejsze że jest ;)

_________________
sprzedam odkłady na ramce wielkopolskiej
Było by niebo dookoła, gdyby każdy dał z siebie tyle co pszczoła.
autor B.B.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lipca 2024, 14:01 - pn 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1930
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Zostaw w odstojniku na 2-3 dni. Miód gęsty opadnie na dno. Rzadki pójdzie do góry. Różnica może być nawet do 2%. Zlewając miód przez zawór z dołu możesz podzielić słoiki z dobrze odparowanym miodem i tym z góry odstojnika które warto spożyć w pierwszej kolejności.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lipca 2024, 20:04 - pn 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 524
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
Poczatkiem jesieni zciagam wszystkie nadstawki. Jest sporo niezasklepionego miodu wtedy wiruje "na dwa razy" Pierwsze wirowanie bez odsklepiania a drugie po odsklepieniu ramki. Pierwszy miodek dla pszczolek a drugi dla pszczelarza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji