FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 01:35 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: 06 października 2024, 12:58 - ndz 
Nowo zarejestrowani użytkownicy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 października 2023, 23:43 - pn
Posty: 14
Ule na jakich gospodaruję: lezak Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Ośno Lubuskie
Przeczytałem na forum o różnych metodach odparowywania miodu.
Przepraszam , ale nie zrozumiałem jednego…..po co to robić . Miód zasklepiony i tak ma odpowiednia wilgoć i to gotowy produkt.
Możliwe ze nie zrozumiałem o co chodzi ????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 października 2024, 13:13 - ndz 

Rejestracja: 23 kwietnia 2017, 08:19 - ndz
Posty: 42
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Brzozów
SHARK
Im chodzi o produkcję miodu oszukanego, taki musi być bardziej suchy żeby nie fermentował.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 października 2024, 16:41 - ndz 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 524
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
SHARK pisze:
Miód zasklepiony i tak ma odpowiednia wilgoć i to gotowy produkt.
słoneczko pisze:
Im chodzi o produkcję miodu oszukanego, taki musi być bardziej suchy żeby nie fermentował.
ślepy prowadzi ślepego (blind leading the blind)
Nie kolego, miod zasklepiony czy nie nie ma nic wspolnego z zawartoscia wody. Miod zasklepiony moze miec nawet 22% H20(i wiecej) tak samo miod nie zasklepiony moze miec 18% (i mniej) Miod nawlociowy jest jednym z nich choc i on mimo np.18% moze sfermentowac. Poza tym sa normy i tak np. w Kanadzie miod powyzej 20% nie mozna sprzedawac w klasie pierwszej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 października 2024, 17:13 - ndz 

Rejestracja: 26 grudnia 2021, 20:12 - ndz
Posty: 499
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Miód zasklepiony nie ma tak wysokiej zawartości wody , ale z nektaru można wyprodukować (miód), bo by był miód ,to pszczoła musi przetworzyć nektar, nie tylko go odparować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 października 2024, 20:43 - ndz 
Nowo zarejestrowani użytkownicy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 października 2023, 23:43 - pn
Posty: 14
Ule na jakich gospodaruję: lezak Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Ośno Lubuskie
Jeżeli dobrze zrozumiałem. Odparowują nektar który pszczoły przynoszą i potem jego wirują żeby więcej mieć produktu podobnego na miód. Czyli kolejne kombinacje żeby więcej zarobić na tych Debilach- kupujących.
Jestem pod wrazeniem po raz kolejny :thank: :thank: :thank:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 października 2024, 21:36 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2021, 00:59 - pn
Posty: 455
Lokalizacja: Radomsko/Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: wlkp 12r
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
SHARK pisze:
kolejne kombinacje żeby więcej zarobić na tych Debilach

strasznie upraszczacie temat :?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 października 2024, 21:46 - ndz 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 524
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
SHARK pisze:
Debilach- kupujących.
Nie rozumiem dlaczego nazywasz kupujących debilami. W jaki sposob kupujacy ma wiedziec czy pszczelarz dosuszyl miod? Jak taki miód może być gorszy od innego? Mysle ze taki epitet bardziej pasuje do pszczelarza ktory zadaje takie pytania. Myślę, że jednak nie jesteś taki głupi, a ten post to tylko zaczepka/prowokacja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 października 2024, 21:58 - ndz 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 524
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
SHARK pisze:
Przeczytałem na forum o różnych metodach odparowywania miodu.
Mysle ze zle sprecyzowales pytanie bo zapewne chodzi ci o dosuszanie miodu. Mi odparowanie kojarzy sie z zupelnie innym zjawiskiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 października 2024, 08:51 - pn 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 grudnia 2019, 11:03 - ndz
Posty: 566
Lokalizacja: Równe k.Kościerzyny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: TrzyMiasto
Beeman pisze:
...zle sprecyzowales pytanie...

Dokładnie tak.
Stąd niepotrzebne nieporozumienia intencji autorów ... nie tylko w tym wątku.

_________________
"... Egzaminy napełniają lękiem każdego, nawet dobrze przygotowanego, ponieważ najgłupszy może zapytać o więcej, niż najmądrzejszy jest w stanie odpowiedzieć..." Charles Caleb Colton.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 października 2024, 10:16 - pn 

Rejestracja: 11 kwietnia 2014, 16:23 - pt
Posty: 99
Lokalizacja: Gniezno
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp, LN 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Gniezno
Czy naprawdę uważacie, że ktoś obiera skrajnie nieodparowany nektar aby później z nim pracować i uzyskać taką samo ilość jak uzyskał by praca pszczół? Pomijają fakt jak intensywny musiał by być przybytek aby było to warte zachodu. To nie ma najmniejszego sensu.
Dosuszanie np w korpusach czasem jest koniecznie na rzepaku. Gdy pogoda układa się tak, że mamy przybytki na początku i końcu kwitnienia i akacja za pasem. Miód z początku kwitnienia już może zaczynać krystalizować i jest zasklepiony a ten z końca kwitnienia ma 19-23 %. Bywały takie lata... Nie ma innego wyjścia jak ten niezasklepiony dosuszyć w korpusach w pracowni. Jesli chce się miodobranie zrobić jednym podejściem bez sortowania ramkami.
To wynika z praktyki a nie z domniemań i wyobrażeń.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 października 2024, 15:02 - pn 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 524
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
Przez pierwsze 4 lata mojego pszczelarzenia mialem problemy z fermentacja miodu. Mimo ze zabieralem 100% poszyte ramki zawartosc wody oscylowala od 18 do 22%. Dopiero jak pozamykalem dennice (okragly rok) woda spadla ponizej 18%. Czyli to co dobre u innych nie koniecznie bedzie dzialalo u nas. Teraz okragly rok wsunieta jest 6mm PCV a w zimie idzie na to 2.5cm styropian.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 października 2024, 21:38 - pn 
MODERATOR

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6787
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Beeman pisze:
Dopiero jak pozamykalem dennice (okragly rok) woda spadla ponizej 18%. Czyli to co dobre u innych nie koniecznie bedzie dzialalo u nas. Teraz okragly rok wsunieta jest 6mm PCV a w zimie idzie na to 2.5cm styropian.

I poszło "w pizdu " parę doktoratów ;) na temat tego że pszczoła lubi przeciągi i ogólnie jest jej za ciepło w ulu .

_________________
sprzedam odkłady na ramce wielkopolskiej
Było by niebo dookoła, gdyby każdy dał z siebie tyle co pszczoła.
autor B.B.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 października 2024, 00:33 - wt 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1930
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Tradycyjnie większość wypowiedzi to teoretycy literaci...
Osuszanie nektaru - czy wyście powariowali? Ja wiem że już prawie po sezonie i wam się nudzi, ale przecież to jakieś kuriozum - od strony ekonomiki pracy to jest po prostu bez sensu.
Osusza się miód, który w wyniku pewnych warunków nie został odpowiednio odparowany przez pszczoły - klasyką jest tutaj miód nawłociowy. Osuszanie polega na zmniejszeniu wartości wody z poziomu 18-20% do około 16,5%. Można niżej ale po skrystalizowaniu tak miód jest bardzo twardy, a Klienci niespecjalnie za tym przepadają.
Jeśli muszę, osuszanie robię bardzo niechętnie, jako zło konieczne. Nie dlatego, że to w jakiś sposób pogarsza miód lub jego właściwości (bo uważam że nie), tylko ze względu na ilość dodatkowej pracy z tym.

Jeśli zawartość wody jest większa to trzeba znaleźć przyczynę tego stanu, np. za szybki odbiór miodu, pozostawienie korpusów miodu na kilka dni przed wirowaniem w wiglotnym pomieszczeniu, albo chociażby umycie podłogi dzień przed wirowaniem (gdy korpusy z miodem są w pomieszczeniu) - wtedy wilgoć jest zaciągana do miodu wzorowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji