dziękuję za zainteresowanie, juz odpisuję po kolei.
Oczywiście mój błąd że nie podjąłem próby badań, nawet przeszła mi taka myśl.
Jednak ja zarażony jestem pszczołami od 2 lat przez teścia, a on zajmuje się nimi (hobbystycznie) całe życie. Nie chcę się za mocno wtranżalać.
Teść miał pierwszą myśl - że to ktoś podtruwa mu pszczoły - jakieś 4 lata temu ktoś mu poprzewracał połowę uli.
Ja jednak jestem daleki od takiego myślenia, nie ma chyba w regionie tu takich bystrzaków i złych ludzi. Poza tym to były najtrudniej dostępne ule akurat.
Cytuj:
Czy ule masz na własnym terenie i codzienny wgląd czy gdzies w terenie?
Na terenie sąsiada pod lasem, jakieś 200m od domu, dostęp może mieć każdy spacerowicz, są ogrodzone płocikiem - wejść tam to nie problem.
Cytuj:
Jaki ten osyp był ? 20 pszczół czy 500-1000 pszczół lub powyżej?
ok 100 i więcej, wrzucę za chwile fotki w pełnej rozdzielczości na swój serwer i dam linki.
Cytuj:
Tam były 3 odkłady. Czy mogły pracowac intensywniej od produkcyjnych ?
Nowe matki, teraz nie jest super okres pożytkowy, przynajmniej u nas, a są wszystkie podkarmiane. Te akurat ochoczo pracowały. Dało się to zauważyć, nawet je kilka dni wcześniej za to podziwialiśmy

Cytuj:
ewentualnie coś skiepścileś

mógł się zastac i sfermentowac itd
opisz o jakiej porze dawałeś ten syrop i jak go robileś
To akurat dość szybko wyeliminowałem, teść ma wprawną rękę od x lat, kocha te stworzonka. Podkarmia co 2gi dzień wieczorem po 1L, urabia syrop tego samego dnia 1/1.
No i z tego urobku dostało jeszcze kilka innych uli - wszystko wciągnęły.
Cytuj:
ale może faktycznie te intensywne loty mogą byc połączone z rabunkiem bo odkłady zbytnio nie szaleją...
a jak to rozpoznać, że toczyły się tam walki ?
linki:
foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
Ponieważ do związku są zapisani syn teścia i kuzyn (u nich te pszczoły to rodzinne

) ja nie mam jeszcze dobrego rozeznania ale w tym roku i ja się zapisuję - już zapadła decyzja.
Stąd mam jedno pytanko właśnie jeśli chodzi o badania wszelakie.
- gdzie
- za ile
- i przede wszystkim jak przygotować materiał do badania (pszczółki), ile czasu jest na to i ... wszystko co ważne.
Z góry dzięki.