FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 21:44 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Witam wszystkich kolegów.

Późną jesienią będę wycinał około 5 drzewek owocowych w sadzie gdzie stoją moje ule. Powiększy sie w ten sposób miejsce do zwiększenia pasieki. Myślę o przestawieniu na wiosnę tych moich pieciu uli w nowe miejsce ALE jak się mają do tego kierunki stron świata... w która stronę najlepiej zwrócić ule wylotkami???? Obecnie mam zwrócone w stronę północno-zachodnią (od jakiś 20 lat tak stoja gdy wujek pracował na tych kilku domkach).

Pozdrawiam i dziękuję z góry za podpowiedzi. :thank:

Leszek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja wylotki ustawiam zawsze w kierunku południowym, albo poludniowo wschodnim. Tak mi kiedyś stary pszczelarz poradził. A wiąże się to z tym, aby jak najszybciej ogrzac przednią scianę i wylot ula.

Tytuł:
Awatar użytkownika

lelo1i5,
to w jakimm kierunku odwrucisz wylotki niema większego znaczenia - choć sa strony swiata według których niektórzy ul ustawiają :foch:
- ważne jest aby po przestawieniu w wylkotek bezposrednio nie wiał wiatr i nie zacinał deszcz (choć i nato jest rada ) a reszta to fraszka i twój wybór :oczko:

Pozdrawiam Szczupak :zeby:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
są tylko dwa kierunki do wyboru
- południowy-wschód w zimę
- wschód w lecie
czyli w pasiece stacjonarnej trzeba by tak pośrodku ;-)

Tytuł:
Kiedyś taki pszczelarz powiedział mi żebym wszystkie wylotki miał skierowane na wschód a to dlatego że wstające słońce pobudza pszczoły do pracy, a i większość wiatrów w mojej oko0licy są z zachodu i północy, a na dodatek od wschodu mam idealną zasłonę.
Ule ustawiłem według swego uznania, biorąc pod uwagę, to że ma osłonięte od wschodu, a najszybszym docierającym słonicem jest właśnie południowy wschód.
To są tylko moje teorie i obserwacje, najlepiej jak by się tu wypowiedział BociAnk.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Szanowni koledzy dziękuję za podpowiedź i również czekam na opinię Pana Bogdana.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
jeśli patrzeć na ustawienie wylotków to moim zdanie ustawienie południowy-wschód czy południowy dobre jest na wiosnę ale zimą może być szkodliwe przy zerowej temperaturze przednia ścianka nagrzewa się ciepło dostaje się do ula i pszczoły są wywabiane na zimny śnieg to są moje przypuszczenia choć w rzeczywistości mam ustawione niemal w każdym kierunku za wyjątkiem północnego

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Właśnie o to chodzi, aby przy płd-wsch ustawieniu wylotków pszczoły mogły łatwiej opuścić ul.
Na zawsze. Stare, chore i źle zimujące osobniki. Widać wszystko na śniegu. I dennic nie trzeba czyścić. Jak jest wszystko ok to pszczoły nie oblatują się nawet przy silnym nagrzaniu przedniej ścianki i osypu praktycznie nie ma.

Zdarza się, że takie ustawienie uli ratuje życie niektórym pszczołom, których królowe nie czerwią tylko od Wszystkich Świętych do Trzech Króli, ponieważ przy bezwietrznej pogodzie i temperaturze w pobliżu zera mogą wykonać obloty oczyszczające w promieniu paru metrów od ula.

Tytuł:

polbart mając stanowisko na otwartej przestrzeni prawie bez drzew ustawiałem ule wylotkami na północ jesienią się szybciej wychładzały, latem przednia ściana była w cieniu i się nie nagrzewała.Wiosną miały gorzej ale teren był dobry więc do zimy wchodziły silne.
Dlaczego takie ustawienie na północ jest gorsze od południowego czy południowo-wschodniego.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Panowie moim zdaniem lepiej nie robić nadmiernego zamieszania wokół tego tematu :oczko:
bo za każdą stoną swiata będzie przemawiać jakiś konkretny argument (conajmniej dwa już przedstawiono ).
Nie ma to w normalnuch warónkach - podkreślam w normalnych - większego znaczenia na wydajność rodzin i zimowle - zazwyczaj dopiero w ekstremumalnych sytuacjach pewne ustawienia ula wzgledem stron świata mogą okazać sie lepsze , :?: ale czy jesteśmy w stanie przewidzieć to EXstremum wcześniej aby ustawić ul poprawnie :chytry: ?

Pozdrawiam Szczupak :zeby: (zielony w niejednym temacie )

Tytuł:
Ustawienie uli na otwartej przestrzeni raczej nie ma większego znaczenia jak są wyloty operujące słońce raz nagrzewa tył ula raz boki a raz przód ula - owszem nie zaleca się ustawienia wylotami na pół noc czy na północny wschód gdyż wschodzące słońce wtedy tylko świeci na wylot z rana lepiej jak świeci w ciągu dnia i po południu dlatego optymalnym ustawieniem jest kierunek południowy - wtedy słońce pada od wczesnego przedpołudnia do popołudnia a nawet zachodu słońca
Nie zawsze też konfiguracja terenu pozwala uzyskać odpowiednie ustawienie wtedy należy tak ustawić aby było to w miarę dobrze a ul był oświetlany maksymalną ilość dnia , należy jeszcze wziąć pod uwagę pory roku i wysokość słońca w danej porze wiadomo że zimą jest ono naj niżej horyzontu ( przynajmniej u mnie )
co do orientacji pszczół według słońca ustawienie uli nie ma najmniejszego znaczenia w którą stronę skierowany jest wylot
Co roku ustawiam tak odkłady i matki trafiają bez błędnie do rodzinek a także i pszczoły noszące pokarm byle miały z czego nosić
Rodzinki wszystkie ustawione są tu wylotami do siebie
Obrazek

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Jak jest jakiś problem to może zrobic obrotowe stojaki i co jakiś czas przestawiac o lika stopni pszczoły tego nie wykryją a ul bedzie sie ustawiac w zaleznośći od pory roku a ja mam ustawione w dwuch pasiekach do wschodu bo ianczej sie nieda a w trzeciej na południowy wschod poprostu inaczej sie nieda

henry

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
kiedyś był temat bodajże w Pszczelarstwie na temat ustawienia uli ale już nie bardzo pamiętam co tam było

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]