FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 czerwca 2025, 23:02 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
asan pisze:
hexamito pisze:
Po za tym możliwość reakcji jest tutaj ogromna

Czy w takim razie twierdzenie że jedzenie cytryn powoduje odkwaszanie organizmu nie jest podkładaniem się ?

Jest. Dlatego nie traktuje tego jak pewnik, ani nie próbuje nikogo do tego przekonywać. Przeciwnie, uważam że całe to zakwaszenie i odkwaszanie organizmu jest trochę naciągane.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
asan pisze:

idzia12 pisze:
Pomimo swojej kwaśnej zawartości, po strawieniu, cytryna posiada silne właściwości zasadotwórcze,

Możesz mi to rozpisać wzorami chemicznymi ?

Wybacz tak daleko w chemii nie siedzę, podałam ci źródło przykładowe. Wejdź sobie w gogle, takich według ciebie oszustw, jest multum. Przecież to nie jest jedno stwierdzenie wyssane z palca, lecz artykuły powstały na podstawie badań. Chemikiem nie jestem ,lecz umiem czytać, odrzucam nagonkę na leki ale wyciągam to co można zaszczepić na swój grunt. Dieta uboga w kwasy mi nie zaszkodzi. To że do rosołu dodam kaszy jaglanej a nie chemicznego makaronu, to na pewno oszczędność na zdrowiu. I zmieni odczyn organizmu przy okazji. Zioła z łąki zbierane liście i kłączy nic nie kosztują. Jak zrobię sobie naleweczkę na ziołach to jedynie duchowi może pomóc. :pijemy: Byle nie za dużo, bo to też nie zdrowo. Soki i tak robię. Trochę mi tylko tych sałatek w zimie żal to do tego się nie stosuję że zimą nie wolno.

Awatar użytkownika

Następne źródło
,,Czy cytryna jest kwaśna?

Kilka ciekawych informacji, o których nie każdy wie.
pH wcale nie zależy od smaku. Nie każdy wie, że cytryna – choć smakuje kwaśno – działa alkalizująco.
Inne cytrusy także – bo za kwaśny smak odpowiada niska zawartość cukrów, oraz witamina C i sole różnych kwasów. Np w pomidorach, ananasach czy cytrusach jest kwas cytrynowy, w jabłkach, pomidorach i śliwkach – kwas jabłkowy, w winogronach – kwas winowy, w truskawkach i wielu zielonych warzywach – kwas szczawiowy.

Po spaleniu większości takich kwasów powstają zasady, które alkalizują płyny ustrojowe. ,,
,,Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest
swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych

Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45
Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach
fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania ustroju .I tak, w procesach utleniania węglowodanów, tłuszczów i białek powstaje kwas węglowy, który w większości jest wydalany w postaci dwutlenku węgla przez płuca, w wyniku oksydacji metioniny i cystyny tworzy się kwas siarkowy, a organiczne związki fosforu (fosfolipidy, nukleoproteidy) są metabolizowane do kwasu fosforowego. Jeśli przemiana węglowodanów nie przebiega do końca, powstaje kwas mlekowy (np. przy nadmiernym wysiłku fizycznym), a w warunkach niecałkowitego spalania lipidów, co następuje przy głodzeniu lub gdy w pożywieniu jest dużo tłuszczów, a mało węglowodanów, powstają kwas acetooctowy i kwas betahydroksymasłowy.
Substancjami o odczynie zasadowym są przede wszystkim związki jedno- i
dwuwartościowych metali, przyjmowane z pożywieniem lub zmagazynowane w
organizmie (kości).
Utrzymanie stałego pH krwi wymaga sprawnego funkcjonowania mechanizmów
regulacyjnych, do których zalicza się system buforów krwi i tkanek, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie kwasów lub zasad przez nerki i wytwarzanie amoniaku.,,
http://vistafit.manifo.com/rownowaga-kwasowo--zasadowa

idzia12, nie można odmawiać sobie przyjemności z jedzenia, bo to co jemy nie ma aż tak dużego wpływu na naszą długowieczność. Ważne żeby jeść to na co ma się ochotę i nie przesadzać z nadmiarem. Nasz organizm sam lepiej wie czy chce nam się na kwaśno czy słodko. Wyliczenia jak i zbytnie dbanie o swoją osobę mogą wyrządzić więcej szkody. Naukowcy w takich przypadkach bardzo często się mylą, weźmy dla przykładu takie jajko parę lat temu było uważane za bombę cholesterolu i którego nie należy spożywać, dzisiaj wróciło do łask i jak kiedyś jest uważane za podstawę w żywieniu człowieka.

Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
ja-lec pisze:
nie można odmawiać sobie przyjemności z jedzenia, bo to co jemy nie ma aż tak dużego wpływu na naszą długowieczność.

Grubo się mylisz.
Każdy z Nas jest tym co zje i wypije.
ja-lec pisze:
weźmy dla przykładu takie jajko parę lat temu było uważane za bombę cholesterolu i którego nie należy spożywać, dzisiaj wróciło do łask i jak kiedyś jest uważane za podstawę w żywieniu człowieka.

Tu zgoda ale jeśli mówimy o "jajku wiejskim" od kury która nie dostaje antybiotyków, hormonów i nie zwilża jej się paszy olejem mineralnym....

Pozdrawiam
Przemek

ja-lec pisze:
Ważne żeby jeść to na co ma się ochotę i nie przesadzać z nadmiarem.

GÓRAL, Coś chyba nie doczytałeś dokładnie.
GÓRAL pisze:
Każdy z Nas jest tym co zje i wypije.

Zgoda ale mnie raczej chodziło o te cud diety publikowane w internecie przez pseudo naukowców a które po paru latach są uważane za szkodliwe dla naszego organizmu a wręcz trujące.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
idzia12 pisze:
To że do rosołu dodam kaszy jaglanej a nie chemicznego makaronu, to na pewno oszczędność na zdrowiu.

Wodę spod mięsa jeśli już muszę pić (jeść?) to wolę z lanymi kluseczkami, robionymi z kupnej mąki i jajec znoszonych przez zielononóżki karmione pszenicą, burakami i innymi jarmużami. Takie jajo to jakbym trawę jadł ;)
Kasza jaglana to taka sama chemia jak MAKARON (makaron składa się z wody, soli, jajek, mąki i czasami oliwy. Co w nim złego ? :)
Kasza jaglana taka zdrowa ? No popatrz, a ja sobie wrzuciłem w gugla zamiast pytań o zakwaszanie, pytanie o uprawę prosa. I trafiłem na taką wypowiedź

Kod:
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że niemal niemożliwe jest zebranie [*]Gierczyckiego bez desykacji Roundupem lub innymi glifosatami. Termin zbioru przypada w pierwszej połowie września.

[*] Proso odmiany Gierczyckiej.

Cytuj:
I zmieni odczyn organizmu przy okazji.

W to nie wierzę, jeśli dostarczysz wszystkiego co organizm potrzebuje to sam ustali sobie PH. Zgadzam się natomiast że naleweczki dla zdrowotności trzeba pić, umiarkowanie, nie więcej niż kwartę dziennie ;)
BTW krew mam badaną co 2tyg do 2m-cy, wygląda że mi nie szkodzą jaja, kotlety i dieta brokułowa*

* - jem wszystko oprócz brokułów ;)

asan pisze:
Kod:
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że niemal niemożliwe jest zebranie [*]Gierczyckiego bez desykacji Roundupem lub innymi glifosatami. Termin zbioru przypada w pierwszej połowie września.

Ale przecież o to chodzi żeby nam ph wyregulowało nie ważne że w czasie jedzenia można pawia puścić.

Awatar użytkownika

ja-lec pisze:
idzia12, nie można odmawiać sobie przyjemności z jedzenia, bo to co jemy nie ma aż tak dużego wpływu na naszą długowieczność. Ważne żeby jeść to na co ma się ochotę i nie przesadzać z nadmiarem. Nasz organizm sam lepiej wie czy chce nam się na kwaśno czy słodko. Wyliczenia jak i zbytnie dbanie o swoją osobę mogą wyrządzić więcej szkody. Naukowcy w takich przypadkach bardzo często się mylą, weźmy dla przykładu takie jajko parę lat temu było uważane za bombę cholesterolu i którego nie należy spożywać, dzisiaj wróciło do łask i jak kiedyś jest uważane za podstawę w żywieniu człowieka.

Nie mogę nie przyznać Ci racji, że organizm wie co ma jeść. Szczególnie jak jest młody i silny, nie jest nękany przez choroby, robactwo i chemię. Jego organy wewnętrzne prawidłowo działają i leków nie bierze. I w tym tkwi sedno sprawy, że wyniszczony organizm traci możliwości obronne lub ma je zachwiane. Rozregulowane lub zniszczone organy, nie przekazują do mózgu zapotrzebowania na składniki a to pociąga za sobą zmianę kwasowości i awitaminozy a następnie inne schorzenia. Misterny domek z kart się wali.

Awatar użytkownika

Kupuję kaszę jaglaną w zdrowej żywności, ekologiczną. Jest na rynku trzeba się tylko postarać.

idzia12, na Teutatesa! dlaczego więc makaron kupujesz skażony?!

Awatar użytkownika

asan pisze:
idzia12, na Teutatesa! dlaczego więc makaron kupujesz skażony?!

Makaron robię swój z własnych jajek. Prawie zawsze, jak nie mam lenia lub harówki u bzyczków.

Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
:język: A mówią niektórzy że przy bzykaniu się człowiek nie męczy.

Awatar użytkownika

:brawo: zależy kto. :haha:

idzia12 pisze:
Makaron robię swój z własnych jajek.

No to czemu zamiast makaronu dajesz kaszę jaglaną ? Wcześniej pisałaś o chemicznym makaronie, a chyba nie dodajesz trucizn do własnoręcznie robionego makaronu ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Cytuj:
"
Reklamy przekonują nas też, że powinniśmy codziennie zażywać witaminy i minerały, bo nasza dieta jest w nie uboga. Ile w tym prawdy?

- Ostatnia analiza przeprowadzona przez naukowców z uniwersytetu w Warwick dowodzi, że regularne zażywanie kompleksów witamin i minerałów przez zdrowych ludzi nie przynosi żadnych korzyści. To wynik badań na 450 tysiącach osób. Nawet państwowa brytyjska służba zdrowia (NHS) wydała specjalny komunikat, że branie suplementów ma uzasadnienie tylko w dwóch przypadkach: kwas foliowy zażywany przez kobiety w ciąży wpływa pozytywnie na rozwój płodu, a witamina D dawana dzieciom do piątego roku życia zapobiega krzywicy.

Skoro odradza pan suplementy, to może powinniśmy wierzyć specjalistom od żywienia? Jeść granaty, orzechy brazylijskie i brokuły, a będziemy żyć długo i szczęśliwie?

- Proszę mnie nie prowokować. "Specjaliści od żywienia", czyli angielscy "nutritionists", to nowa grupa medialnych celebrytów. Kilka lat temu nikt nawet nie wiedział, co to słowo znaczy, dopóki nie pojawili się w mediach "eksperci" opowiadający o produktach spożywczych, które rzekomo redukują stres, obniżają ryzyko zachorowań na raka czy przedłużają młodość. W USA i Wielkiej Brytanii mówi się na nie: "superfoods". Co to takiego? Najpierw słyszeliśmy o jagodach i borówkach amerykańskich, granatach, orzechach, kapuście i różnych ziarnach. Jakby nowością było, że jedzenie warzyw, owoców i zbóż to po prostu część zdrowej diety. Z czasem pojawiły się coraz bardziej egzotyczne owoce i ziarna: jagody acai, owoc kawy, yuzu, nasiona chia. Doprawdy nie wiem, jak do tej pory mogliśmy bez nich żyć! Ironizuję, bo zachwalający je "specjaliści" podkreślają, że mają one mnóstwo przeciwutleniaczy. A ich zdaniem przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty, to lek na wszystkie choroby. Moim - jedna z najbardziej popularnych bzdur ostatnich lat.

Jak to? Przecież wszędzie słyszymy, że przeciwutleniacze "hamują efekty starzenia".

- Tak, słyszymy o tym już od ponad 20 lat. A co wiadomo na pewno? Że wolne rodniki są naturalnym produktem przemiany materii, organizm potrzebuje ich np. do zwalczania infekcji. Ale mogą też niszczyć dobrze funkcjonujące komórki lub DNA, a tym samym być odpowiedzialne za choroby i proces starzenia. To jednak tylko teoria. Podobnie jak to, że przeciwutleniacze, które "przyczepiają się" do wolnych rodników i neutralizują je, są w stanie uchronić nas przed rakiem. Do tej pory przeprowadzono dwa testy na dużą skalę w Finlandii i w USA. Nie wykazały one zbawiennego wpływu antyoksydantów na palaczy i chorych z rakiem płuc. Przeciwnie. W grupach łykających tabletki z beta- karotenem oraz witaminy A i E (uważane za najsilniejsze przeciwutleniacze) na raka zachorowało i umarło znacznie więcej osób niż w grupie kontrolnej. Dlaczego? Tego na razie nie wiadomo. Problem w tym, że masowe media lubią wyciągać wnioski na podstawie danych wyrwanych z kontekstu, przechodzić od szczegółu do generalnych stwierdzeń. Znów chodzi o atrakcyjny nagłówek. Nieważne, że nieprawdziwy.
Sporo ludzi czerpie jednak wiedzę z mediów. Bywa, że pod wpływem tekstu w gazecie chory chce zmienić dotychczas przyjmowane lekarstwa na inne, nowsze albo idzie do "specjalisty medycyny naturalnej". A potem twierdzi, że to zadziałało.
Badania nad efektem placebo, czyli nad wpływem naszych oczekiwań na efekty terapii, są dobrze udokumentowane. Znane są przypadki operacji chirurgicznych, gdy pacjentom podawano roztwór soli fizjologicznej, mówiąc, że to morfina. I chorzy nie skarżyli się na ból. Dowiedziono, że jeśli spodziewamy się po różowych tabletkach z glukozy działania pobudzającego, a po niebieskich - uspokajającego, to tak będzie. Skąd siła placebo? W procesie leczenia ważna jest ceremonia, fakt, że ktoś pacjentowi poświęca czas i uwagę, wysłucha jego problemów. Terapeuci medycyny alternatywnej oferują właśnie ceremonię i rytuał. Wielu pacjentom to wystarczy, by poczuli się lepiej.
Medycynę alternatywną krytykuje się jako dziedzinę nieopartą na naukowych dowodach.
Jednocześnie dowodzi pan, że system badań w tradycyjnej medycynie też pozostawia wiele do życzenia. Komu mamy wierzyć?

- Posłużę się metaforą: tylko dlatego, że silniki odrzutowe mają wady konstrukcyjne, nie możemy uznać, że latające dywany są alternatywą dla przemysłu lotniczego. Znachorzy i "cudotwórcy" nie biorą odpowiedzialności za to, że ktoś rezygnuje z chemioterapii, aby leczyć się u nich sokami z warzyw. W medycynie tradycyjnej, mimo jej niedoskonałości, mamy dowody na to, że wiele leków - jak antybiotyki, preparaty antyhistaminowe, substancje rozkurczowe, rozrzedzające krew, obniżające ciśnienie - ratują i przedłużają życie. ........................."
Nie ma co wpadać ze skrajności w skrajność,w dzisiejszych czasach wiecznych interesów na 99.9% ufać można sobie.20 lat temu pisano że kartofel be , a makaron cacy ,teraz kartofel cacy ,a makaron be.Jest masę taki przykładów.Za 1mln zielonych grecki naukowiec oferował(uje) badania dla zainteresowanych pod wynik jaki oczekuje zleceniodawca,dodać do tego miliony na reklamę i już mamy g..wno w obrocie o "zbawiennych"właściwościach.

Awatar użytkownika

asan pisze:
idzia12 pisze:
Makaron robię swój z własnych jajek.

No to czemu zamiast makaronu dajesz kaszę jaglaną ? Wcześniej pisałaś o chemicznym makaronie, a chyba nie dodajesz trucizn do własnoręcznie robionego makaronu ?

Mówiłam do Was a mało jest kobiet lub mężczyzn robiących makaron w naszych czasach. Ja też w przypadku braku czasu z tego rezygnuję. Ubolewam nad tym i dlatego mam alternatywę.

Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
Wdepnęliśmy jednak w coś cuchnącego
http://niezalezna.pl/52899-rosja-wyciag ... o-klajpede

Rosyjskojęzyczny portal Avaaz.org opublikował we wtorek petycję wzywającą do przyłączenia do Rosji należącej do Litwy Kłajpedy i Kraju Kłajpedzkiego [okręgu administracyjnego wokół miasta]. Departament Bezpieczeństwa Narodowego Litwy poinformował, że to nie pierwsza tego typu rosyjska prowokacja - pisze "Gazeta Polska Codziennie".

Osobiście uważam, że dołączyłem do grupy pożytecznych idiotów oddając głos za pośrednictwem tego portalu. Chyba nikt nie ma wątpliwości...

piko
Oby się nie okazało, ze za aneksją Krymu głosowałeś. :pijemy: w8 :kapelan:

Awatar użytkownika

To nie o to chodzi. To u nich w Kłajpedzie jakaś petycja wyszła, prowokująca ludzi do wpisu . Ludzi ich narodowości. Nie jednej kobiecie Kaśka na imię. :rolf:

gabriel11 pisze:
Oby się nie okazało, ze za aneksją Krymu głosowałeś.

Gratuluję dobrego humoru.

Osobom niekumatym nie zamierzam tłumaczyć dalej.

piko pisze:
Gratuluję dobrego humoru.

Osobom niekumatym nie zamierzam tłumaczyć dalej.

A co tu tłumaczyć?
Dobrymi chęciami podobno piekło jest wybrukowane.

Awatar użytkownika

Rozwiązanie jest proste: jeśli jakaś inicjatywa budzi Twoje wątpliwości - nie podpisuj się pod nią.
To, że jakiś nadgorliwy Rosjanin w terenowym oddziale rosyjskim wymyśli głupią petycję, to nie znaczy, że cała organizacja jest zła. Ja jej nie podpiszę, podpiszę inne, jeśli będą odpowiadały moim poglądom.

minikron pisze:
jeśli jakaś inicjatywa budzi Twoje wątpliwości - nie podpisuj się pod nią.

Od 28. stycznia wiele się zmieniło na świecie. Wtedy nie budziła wątpliwości.
Portal okazuje się być prowadzony z terytorium kraju prowadzącego wojnę, na froncie medialnym w szczególności. Stąd moja reakcja.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]