FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 lipca 2025, 17:33 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Koniec końców w nowej ustawie limity nie zostały wprowadzone w sprzedaży bezpośredniej a działacze PZP podejmują trud, by jednak limity wprowadzić bo po co mieć wg nich 100 rodzin jak można mieć 10 i miód z Ukrainy po 3,5zł/kg i lepiej na tym można wyjść.

W mojej ocenie klient dzisiaj jest wymagający i się zna i wie co mu smakuje. Od nas zależy, byśmy mieli miód najwyższej jakości. Raz jak sobie zepsujemy reputację jakimś mieszaniem, handlowaniem nie wiadomo czym to długo będziemy odbudowywać liczbę klientów.
Naszą szansą jest mieć miód i to własny, z własnej pasieki bez kombinowania i on sam będzie dla siebie reklamą.

A w limity i miody z Chin, Ukrainy itd. niech się bawią mieszacze i oszuści.
Wg mnie limity powinni dla nich wprowadzić, żeby musieli zaznaczyć jak jest dopisek miód z Polski i spoza to ile jest tego z Polski a ile tego spoza? (kieliszek na beczkę czy może dwie krople na wiadro).

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
...." Witam

Spredam

Propolis cena 1kg – 160zl (super jakość)

Pylek cena 1kg - 29 zl (super jakość)

Pierzga cena 1kg - 135 zl (super jakość)

Wosk pszczeli cena 1kg – 28zl (super jakość)

Dyfuzor - 270zl foto w pliky

Miod cena 1kg – 11/15zl

Miod :

- Miód słonecznikowy

- Miód wielokwiatowy

- Miód akacjowy

- Miód lipowy

- Miód gryczany

cena z wysyłką do Polski

WĘZAsprzedaż

Nasz zakład jest największym producentem WĘZA w regionie Odessa,oferuje certyfikowany product o gwaantowanej jakości.

Niech grzebienie spełnia normy państwowej i posiada certyfikat jakości.

WĘZA jest dostępny w cztery standardowych rozmiarach:

410 x 260 mm Weza Dadant

235 х 335 mm Węza wielkopolska

Weza warszawska

Weza warszawska szykla

Weza ostrowska

Nasz zakład:

- Propozycje WĘZA w cenie 30 zł / kg;

Сena z dostawa do Polski

WĘZAwytwarzany – znaturalnychwosków,prasowaniebezdodawaniawosku inneIzanieczyszczenia.Woskmusiprzejść odkażani

Możliwość wykonaniaWĘZAZamówtwojestandardowerozmiary.

Mamydużywybórlekówdlapszczół

dostępneLeki: Apiwarol (amitraza) 25 tabletek - wopakowaniu. Polska. (Biowet Pulawy) bardzo wysoki popyt w Polsce - cena 30zl Cena z dostawa do terytorium Polski

Czekamy na współpracę z Państwem.

Czekając na odpowiedź, dzięki

Siergie ... "

takimi wiadomościami jestem bombardowany od roku, ciekawe jakie oni będą mieli limity,
co ciekawsze oferowali sprzedaż wosku po 29zł/kg a węzę sprzedawali w tej samej wiadomości po 30zł/kg

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
kudlaty, zacząłem czytać i myślałem że nawiązałeś kontakty z banderowcami i sprzedajesz w swoim imieniu ich towary ale zauważyłem cudzysłów i podpis :D . Umiesz nastraszyć.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
[imghttp://www.zwiazekpszczelarski.pl/upload/foto/251.png][/img]ObrazekPrzecież to jest jawne działanie na szkodę środowiska pszczelarzy i ta wczorajsza data.Pewnie konsultacji w środowisku nie było

Awatar użytkownika

pawelp1320,

jedna osoba już dzwoniła w sprawie kupna musze zgłoosić do administracji żeby to jakoś zatytułowali inaczej :cry:

Przynajmniej widać, że mnożyć potrafią. No i ci pseudopszczelarze na forum można takie rzeczy pisać ale w oficjalnym piśmie.

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
kudlaty pisze:
jedna osoba już dzwoniła w sprawie kupna
:shock: jak tu ma być dobrze

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Widac zwiazek ciągnie w swoją stronę - zawyżona liczba rodzin - więcej wpłynie z składek.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Liczba ta jest bardziej zawyżana, bo wstyd się przyznać niektórym co po zimie zostało. Łagodne, przyjemne te zimy, z odwilżą, bez śniegu. Związek jest dobrowolną organizacją. Każdy.

Awatar użytkownika

adriannos,
nie opowiadaj, od kilku lat przybyło rodzin i to znacznie bynajmniej nie ma na to wpływu dofinansowanie do czegokolwiek tylko nowa moda na pszczoły,
co tu dużo szukać dzisiaj do mnie gościu pisał na maila z pytaniem ile miodu sprzedaje przez pewien serwis, czy się opłaca tym zajmować etc jeszcze nic nie ma (dopiero planuje założenie pasieki) a liczy pieniądze no ale tak to właśnie obecnie wygląda, sprowadziłem go na ziemię aby nie wierzył we wszystko co ludzie piszą w internetach ale czy dotarło nie wiem, no ale każdy przecież chce na wakacje lecieć do Indii w relalu to wygląda trochę inaczej no ale w to nie każdy chce wierzyć

Gosc od ktorego ja kupilem rodzny pszczelarzy 30 lat mowil mi ze od lat sprzedaje rodzy. Opowiadal mi ze 1-na osoba na 10 pitrafi utrzymac kupione pszczoly dluzej niz 2 lata. Naczytaja sie na necie naogladaja filow i mysla ze to zyla zlota. Pozniej jest kislica i puste ule juz pszczol wiecej nie kupia.schodza na ziemie.

u mnie w kole w Poznaniu przybyło pszczelarzy od 5 lat chyba z 8 (w kole jest teraz 40 osób) więc widać progres, ale ilość pni wzrosła niewiele.
Tu na forum kilka lat temu był temat odnośnie opłacalności pszczelarstwa i niektórzy chwalili się tam zakupami po udanym sezonie. A przecież forum czytają różne osoby i potem są różne pomysły na opodatkowanie i limity

Panowie jest jeszcze taka sprawa ze wielu pszczelarz ktorzy z jakichs przyczyn rezygnuje z uli nie zglasza tego faktu i te pasieki dalej na papierza istnieja.
Odnonie fantastycznego interesu na pszczolach ,moj kumpel tak sie naczytal kupil 5 rodzin zainwestowal 4tys myslal ze bedzie tys zl z ula wyciagal,osobiscie po 2 latach rozpalalem duze ognisko i wszystko poszlo w ogien .tylko pszczolek szkoda :-(

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
W dzisiejszych czasach PZP to raczej sztuczny twór, który nie wiadomo co robi.
Co innego
- koła terenowe(organizacja szkoleń, dofinansowań lokalnych )
- koła wojewódzkie(płacenie haraczu PZP, współpraca z ARR )

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ja obserwuję, że pszczelarzy przybywa. Odkłady kupują nowi adepci, powiększają pasieki, przyjeżdżają po porady. Cieszy mnie to, że są też młodsi ode mnie (choć jestem młodzieniaszkiem) i dwaj nabywcy odkładów mają po kilkanaście lat i widzę, że drugi rok i pięknie się rozwijają.

Pozdrawiam

Nie ma co mówić, że nie przybywa pszczelarzy, przybywa z tym, że na dziesięciu w dłuższej perspektywie zostaje może trzech. Tak to mi wychodzi z obserwacji. Co do limitów to najlepiej by ich nie było i to jest oczywiste. Ktoś tu jednak już napisał, że istnieje wielkie ciśnienie na uszczelnienie systemu podatkowego i ta presja nie będzie malała. W USA jest takie powiedzenie " Tylko dwie rzeczy na tym świecie są pewne: śmierć i podatki".Niestety związek w komunikowaniu się z pszczelarzami nie jest transparentny, bo trudno traktować za transparentność przedstawienie suchych pism wysyłanych do "władzy". Dla mnie istotne byłoby wyjaśnienie.skąd ten proponowany limit się wziął? Czy to jest samodzielna propozycja PZP, czy może skonsultowana z innymi zrzeszeniami? Czy to jest odpowiedź na niekorzystne propozycje.ministerstwa, czy jednak propozycja własna. Czy może jest tak,.że decyzje zapadły a PZP stara się tylko minimalizować straty? Nie wiemy jak jest,.bo nikt nas o tym nie informuje. A jak informuje to dlatego, że zbliżają się wybory i nagle się obudził... Tu jest problem.
Co do samej propozycji to mnie zaraz zadrapiecie gdyż uważam, że nie jest taka zła. To jest 30 kg z ula, taką średnią roczną ma większość przyzwoitych pszczelarzy, wyższą ci bardzo dobrzy i wszystkie chwalipięty. Idę na ryneczek i widzę kg miodu po najmniej 25 zł co daje przy maksymalnym limicie chyba 60000, to co ponad, to 2% podatku (o takiej propozycji słyszałem, nie wiem czy to jest.aktualne)... Panowie, ja też jak mam komuś oddać kasę to się wnerwiam, jednak ta propozycja nie jest po przemyśleniu taka.głupia.
Nieśmiało też zapytam w kwestii mieszaczy... Wiadomo kogo tak nazywamy, a jak nazwać kogoś kto ma 20 rodzin i w ofercie przez cały sezon niemal dowolny miód w dowolnej ilości? Ja ich nie nazywam wprost ale też odradzam zakupy u nich, ktoś jednak nazwać to czasem musi.
I na koniec kamyczek do obcego ogródka. Do rozmów w ministerstwie zaproszenie otrzymał PZP, POLANKA I ZAWODOWI. Wszyscy piszą o PZP i jego nieudolności i w sumie słusznie. Może jednak ktoś napisze o " udolności" pozostałych dwóch organizacji, bo cicho jakioś o nich i ich propozycjach.
Na sam koniec, żebyście nie mieli wątpliwości. Moim zdaniem Sabat powinien odejść.

Awatar użytkownika

kudlaty, Owszem, przybyło, ale mniej jak się zakłada. Ale statystyki interesuje to co jest na papierze, bo do tego mają podstawę poglądową. Statystyka, troszkę inaczej wygląda jak szacunek. Znajomy płacił w tym roku za 20. Jest wrzesień, 20 rodzin podtrzymane na stan 15 września, ma 4 rodzinki, refundację bierze tylko na leki. A to tylko 1 przykład. Jak myślisz, dużo jest jeszcze takich osób?

Awatar użytkownika

Rob, A co tutaj pisać ma ktoś o organizacjach mniejszych, gdzie ludzie się nie smarują, bo powodu ku temu nie ma? "KASA misiu KASA" jak to mawiają z wykrzyknikiem. Też nie u wszystkich. Sam należę do PZP, koło terenowe i ludzi sobie chwalę, u siebie. Góra jak to góra, jak w państwie i polityce. Rząd jeden takowy też chciał dobrze, w mediach była afera o dziecku zabitym przez matkę, a małokogo interesowało jak podatek jeden podnieśli z bodajże 22 na 23 procent. Mało kto wie ile idzie kasy tak na prawdę na utrzymanie państwa https://www.youtube.com/watch?v=NWzdgHYPiIw Ciekawie zrobiony, ale niedokładny i brak sporej il elementów. Ale coś tam przybliża.

adriannos, ja to doskonale rozumiem i nie oczekuję ani nawet nie chcę by ktoś z jakiegokolwiek zrzeszenia dla mojej satysfakcji wołał, że Iksiński w jego związku musi odejść. Skoro jednak do rozmów w żywotnym dla mnie temacie zaproszone zostały trzy organizacje, oznacza to, że te właśnie organizacje zostały uznane za właściwe i merytorycznie przygotowane do wypowiadania się w imieniu środowiska pszczelarskiego... Trzy... Nie jedna organizacja. Jeśli nie wypowiadają się wspólnie to niech osobno przedstawią co robią w tym temacie. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Rob, też z chęcią wysłuchałbym/przeczytał ich oficjalne podejście do sprawy i przeanalizował działania.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Rob pisze:
Moim zdaniem Sabat powinien odejść.

No przecież odszedł - tylko że trochę został by mieć czas na ułożenie biznesu. Przy ustawach wszędzie lobbyści , nawet w sprawie zakupu miodu od banderowców , a gdzie lobbuje za nami PZP - po to chyba istnieje , czy po to by przejeść składki ?

Rob, a jaki to jest dla cię nie żywotny interes z tym rozporządzeniem
Zadam Ci jedno pytanie: czy jesteś rolnikiem w rozumieniu ustawy o ustroju rolnym?

DROBNY, a co " dla cię" jest niejasne w moim poście? Po Twoim pytaniu dałem go do przeczytania czterem osobom i nie miały problemu ze zrozumieniem kontekstu. No ale skoro tego potrzebujesz to ok. Żywotnym interesem w tym przypadku są dla mnie możliwie najkorzystniejsze zapisy dotyczące interesów pszczelarzy i nad tym powinny pracować zaproszone do konsultacji organizacje pszczelarskie. Póki co słyszę i czytam o działaniach lub jak kto woli pseudodziałaniach jednej z nich, gdzie się wypowiadają pozostałe?
Jestem wielozawodowcem, w tym rolnikiem w myśl ustawy o której piszesz.

Jak jesteś rolnikiem to już wypełniasz podstawowy warunek tej ustawy aby móc z niej korzystać.
Teraz drugie pytanie: czy masz zarejestrowaną sprzedaż bezpośrednią.

W sumie z tego co rozumiem to rolnik będzie mógł sprzedawać miód + miód z dodatkami jako handel detaliczny i do tego miód poprzez sprzedaż bezpośrednią, a pszczelarz który nie jest rolnikiem może sprzedawać tylko miód w sprzedaży bezpośredniej?

:brawo:

brachol pisze:
pszczelarz który nie jest rolnikiem może sprzedawać tylko miód w sprzedaży bezpośredniej?

Nie, nie tak. Będziesz mógł sprzedawać miód + miód w sprzedaży bezpośredniej. Natomiast w pszczelarzy interesie jest by rolniczym handlem detalicznym objąć również pozostałych. Dlatego tak zainteresowany jestem o czym w tej sprawie rozmawiają z ministerstwem przedstawiciele PZP (tych wypowiedzi znam) i zwłaszcza POLANKI (bo o nich nic nie słyszę). Jakie zdanie mają przedstawiciele zawodowców spodziewam się, ich szef to dla mnie odpowiednik latyfundystów w rolnictwie, jego cele są tak różne od celów przeciętnego pszczelarza jak cele posiadacza 3000 hektarów od celów rolnika który ma ich 20... Ale też chciałbym zobaczyć co pisządo ministerstwa.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Nie będzie tak źle - PiS serwuje nam Nową Konstytucję Gospodarczą ! :lol:

Rob pisze:
brachol pisze:
pszczelarz który nie jest rolnikiem może sprzedawać tylko miód w sprzedaży bezpośredniej?

Nie, nie tak. Będziesz mógł sprzedawać miód + miód w sprzedaży bezpośredniej. Natomiast w pszczelarzy interesie jest by rolniczym handlem detalicznym objąć również pozostałych. Dlatego tak zainteresowany jestem o czym w tej sprawie rozmawiają z ministerstwem przedstawiciele PZP (tych wypowiedzi znam) i zwłaszcza POLANKI (bo o nich nic nie słyszę). Jakie zdanie mają przedstawiciele zawodowców spodziewam się, ich szef to dla mnie odpowiednik latyfundystów w rolnictwie, jego cele są tak różne od celów przeciętnego pszczelarza jak cele posiadacza 3000 hektarów od celów rolnika który ma ich 20... Ale też chciałbym zobaczyć co pisządo ministerstwa.

Dalej mieszasz nic nowego nie wnosząc.
Ponawiam pytanie, czy masz zarejestrowaną sprzedaż bezpośrednią?

A co Ty wnosisz do tej dyskusji poza mieszaniem?... ops, przepraszam, wniosłeś oklaski. Mam wszystko co potrzeba poza wiedzą co Cię uprawnia do zadawania tego typu pytań.... Nieelegancki jesteś :haha: ...

Widzisz ty się złościsz a ja Ci chcę poprostu spokojnie krok po kroku wyjaśnić
to co kolega napisał, który dobrze to zrozumiał:
brachol pisze:
W sumie z tego co rozumiem to rolnik będzie mógł sprzedawać miód + miód z dodatkami jako handel detaliczny i do tego miód poprzez sprzedaż bezpośrednią, a pszczelarz który nie jest rolnikiem może sprzedawać tylko miód w sprzedaży bezpośredniej?

jak jesteś rolnikiem jak napisałeś będziesz miód sprzedawał jak do tej pory w sprzedaży bezpośredniej, dochodzi ci możliwość sprzedaży zgodnie z prawem miodu z dodatkami w ramach rolniczego handlu detalicznego.
Pszczelarz który nie jest rolnikiem pozostaje mu bez zmian sprzedaż bezpośrednia miodu i pozostałych produktów z pasieki no chyba, że dokupi sobie hektar ziemi rolnej, to będzie mógł korzystać z RHD, pszczelarz który ma na tyle rodzin pszczelich, że prowadzi działy specjalne produkcji rolnej nie skorzysta z RHD bo został wyłączony w tej ustawie ale może dokupić trochę ziemi i zostać rolnikiem z pszczołami i już będzie miał możliwość korzystania z RHD. To tak wygląda ogólnie.
Od samego początku nastawiłeś się negatywnie do tej ustawy i trudno ci się przełamać.
Więcej otwartości umysłu.
Pozdrawiam DROBNY

Sory za niepotrzebny przytykDROBNY, Obydwaj się nie rozumiemy, ja wiem jakim benefitem będzie dla mnie ten nowy przepis i (co powinieneś zauważyć) nie jestem jego przeciwnikiem. Nie chciałbym jednak by tych nowych możliwości pozbawieni zostali pozostali pszczelarze. Pytania o to co robią w tej sprawie zaproszeni do rozmów dotyczą zapisów tego konkretnego rozporządzenia. Zamieszanie które tu powstało jest wynikiem manipulacji którą pan Krawczyk nazwał zabiegiem socjotechnicznym. Manipulacja polegała na upublicznieniu projektu rozporządzenia z bardzo tendencyjnym komentarzem który doprowadził do zamieszania. Późniejsze wyjaśnienia to dla mnie musztarda po obiedzie.... Zaufanie to krucha sprawa.

Chyba cos pomieszałaeś.
Dokładnie przeczytałem to co jest zamieszczone na stronie Krawczyka i to nie on zrobił zamieszanie tylko Sabat wysyłając w Polskę pismo atakujące go, że to Krawczyk odpowiada za wprowadzenie limitów i jest to katastrofa dla całego pszczelarstwa i zamach na sprzedaż bezpośrednią. I każdym kolejnym pismem coraz bardziej go atakował jak również wynika z twojego posta Bazyli Chomiak też się do tego przyłaczył.
Według tego co zrozumiałem zabieg socjotechniczny polegał na tym, że od razu jasno nie napisał o co chodzi w tej ustawie i rozporządzeniu tylko pozwolił żeby Sabat myślał, że to jest coś złego i napisał, że on nic nigdy przy sprzedazy bezpośredniej nie robił i że to wszystko wina Krawczyka.
A z tego co rozmawiłaem z moim Prezesem Związku to Chomiak tak atakuje Krawczyka bo razem z Sabatem chcą aby Pan Kudła prezes z Dolnego Ślaska zosatał Prezydentem PZP i zapewnił im miękkie lądowanie.

Nie wiem kto tam kogo i gdzie bo w tym nie siedzę. Mnie bardziej interesuje co na dole. A na dole zadyma się zrobiła po wpisie Krawczyka a nie Sabata (nie Sabata bo jemu i tak mało kto daje wiarę). Guzik mnie interesuje czy Sabat wpuszcza w maliny Krawczyka czy odwrotnie, problemem jest to, że przy okazji swoich rozgrywek wpuszczają w maliny zwykłych pszczelarzy. To właśnie zrobił Krawczyk, świadomie zagrał na emocjachzwykłych pszczelarzy a potem przepraszał za tzw zabieg socjotechniczny, a wszystko w ramach realizacji własnych planów wyborczych (tak to oceniam)...Może się mylę, tylko dlaczego pobudka nastąpiła dopiero teraz?. Bazyli Chomiak tylko odpowiedział na kilka zadanych pytań i pozwolił je streścić. Moim zdaniem to człowiek raczej szukający porozumienia niż konfliktu (kilka razy miałem okazję go słuchać w różnych okolicznościach) , z tego co zrozumiałem widzi to rozporządzenie tak jak Ty i ja.
Tak na marginesie, nie ma nikogo z Polanki i od Zawodowych na tym forum? Co wasi "przodkowi" mówią o tym rozporządzeniu?

Awatar użytkownika

Rob, / DROBNY,
To coroczny "rytuał" poprzedzający pielgrzymke :oczko: mobilizacja i liczenie tkzw.szabel ,na to nałożyła się sytuacja [patologiczna delikatnie rzecz ujmując] we władzach PZP do tego dochodzą problemy z transparentnym rozliczeniem kasy zwiazkowej ,jak dodamy kłopoty z Kamianną to mamy skrótowy obraz pszczelarskiej rzeczywistości .

Ale to nic nowego ,to fakty ogólnie znane ,detonatorem okazały się zmiany legalizacyjne i kolizja interesów poszczególnych grup pszczelarzy .

Pękł mit starannie podtrzymywany -mit jedności środowiska :oczko:
i z tym się trzeba pogodzić :oops:

Inna sprawą jest konieczność oczyszczenia atmosfery we władzach PZP ale to juz sprawa członków tej organizacji ,sprawa honoru ,sprawa być albo nie być .

Masz rację, jedności nie ma przynajmniej tam u szczytu, dlatego tak namawiam ludzi spoza PZP do wypowiedzenia się w kwesti z tego wątku, a tu tylko jazda po i tak dojechanych, a pozostali siedzą cichutko... Nie chcą oberwać czy im sie klawiatury wytarły?
A tak poza tym to przedstwiłeś bardzo rzeczowe podsumowanie sytuacji PZP. Szkoda, że nie da się tego zanegować :bezradny: . Pozdrawiam

A mi się zdaje, że po tym wszystkim właśnie dojdzie znów do jedności środowiska. W tej chwili jest tak, patrzac na to obiektywnie, jest Zarząd PZP i paru klakierów kontra reszta związków i pszczelarzy. Jakoś nie widać osób bardzo żarliwie broniących obecnego układu.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
Nie wiem czemu mają służyć zmiany??? Napiszę tylko o tym jak zmieniono zasady dla naszych handlowców w latach90-dziesiątych. Wcześniej kto chciał handlować musiał zapisać się do zrzeszenia i to zniesiono. Prawie nikt się nie zapisywał do zrzeszenia i gdy trzeba było stanąć w obronie naszych handlowców nie miał kto tego zrobić, wprowadzono ustawy by obcy u nas handlowali i w nagrodę zwalniano ich na 10 lat z podatków, nasi handlowcy w bankach mieli oprocentowanie kredytów 36% w skali roku a obcy kapital miał 1%, lub odsetki ujemne w swoich krajach Balcerowicz, Lewandowski, Mazowiecki i inni wmawiali nam, źe jest równość podmiotów, co było oczywista bzdurą. I jak widać nasz handel upadł i obcy się panosza. Jak napisałem wcześnie nie wiem komu mają służyć zmiany, PZP już prawie rozwalono inne organizacje jak widać nic nie maja do powiedzenia, a rządzący będą robić z nami co im się zechce i na to bez jedności nic nie mamy do powiedzenia. Moźemy się któregoś ranka obudzić z ręką w nocniku.

Może odpowiedzią na twoje pytanie niech będzie informacja zamieszczona pod tym adresem
http://www.zwiazekpszczelarski.pl/parlamentarny-zespol-ds-pszczelarstwa
Każdy chce z pszczelarzami rozmawiać i nam pomagać, tylko muszą mieć partnera do rozmów a nie kilku przedstawicieli różnych związków a każdy mówi co innego aby odróżnić się od drugiego.
Chyba ani Zawodowi, ani Polanka z Sabatem się nie dogada bo za dużo zostało złego powiedziane.
Póki co tak chyba jest, że PZP=Sabat i tak to jest przez rządzących postrzegane. Przez pszczelarzy chyba też.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Od przyszłego roku ma obwiązywać obok sprzedaży bezpośredniej,sprzedaż detaliczna produktów przetworzonych.Jak to się ma do pszczelarstwa-rozpracował to już ktoś?

Awatar użytkownika

No to chyba koniec anonimowości na rynkach i bazarach ,klienci dopilnują.
http://orka.sejm.gov.pl/opinie8.nsf/naz ... /935_u.pdf

Miejscowość z jakiej piszesz: opole
bo lubię, może ktoś przełoży z polskiego na nasze. Dziękuję. Pozdrawiam :pl:

Awatar użytkownika

wystarczy przeczytać,no wybacz prościej już się nie da

Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Mówisz poważnie czy jaja sobie robisz :haha: Pozdrawiam :pl:

Awatar użytkownika

Mówię poważnie ,jak nie rozumiem to czytam 2-3 razy ,a gdy błędnie Ci przekażę to co wydedukowałem ?.Ustawa niby dla naszego dobra ,więc warto się zapoznać nawet z pozycji klienta .

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Dobrze by było ,gdyby jednak ktoś z wolnym czasem i zacięciem prawnym czy administracyjnym ,wyłuszczył z tego zasadniczego dokumentu to co nas dotyczy .
Z podsuniętego tekstu nic nie wynika tak na prawdę dopóki się to nie przeczyta w całości (ustawy).
Można to zrobić tak jak to zrobiłem ,w przypadku "sprzedaży bezpośredniej".
Jest masa przepisów w tej ustawie które nas nie dotyczą .

Awatar użytkownika

Trzeba to rozpatrywac łącznie z aktami prawnymi wymienionymi na str 1 .
drobny druk na dole .

Awatar użytkownika

Limit na produkty pszczele nieprzetworzone (w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele) – 1212 kg, w handlu detalicznym ,ewidencja ,zgłoszenie do PLW oraz nadzór z ich strony, zgłoszenie do US

Ustawa, która obecnie procedowana jest w Sejmie, a wejść w życie ma od początku przyszłego roku, ułatwi rolnikom sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa. Zakłada bowiem możliwość nieopodatkowanej sprzedaży żywności za kwotę 20 tysięcy złotych rocznie.
Po przekroczeniu tego limitu, gospodarz będzie uiszczać opłatę ryczałtową. Sprzedaż ma się odbywać pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej i Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Zgodnie z zapisami w projekcie ustawy, wprowadzone zostaną limity ograniczające rozmiar działalności prowadzonej przez jeden podmiot w ramach rolniczego handlu detalicznego. Stąd właśnie wspomniany wcześniej projekt rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Określono w nim wymóg prowadzenia dokumentacji umożliwiającej określenie ilości żywności zbywanej rocznie w ramach takiego handlu odrębnie za każdy rok kalendarzowy.Kolejne wpisy mają być numerowane, a ich treść ma stanowić: data sprzedaży oraz ilość i rodzaj sprzedawanej żywności. Muszą się pojawiać bezzwłocznie po transakcji. Dokumentację należy przechowywać prze12 miesięcy od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
bo lubię pisze:
ułatwi rolnikom sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa.

Przestańcie to powtarzać, bo jeszcze ktoś uwierzy. W jaki sposób?? Sprzeda za mnie, wyprodukuje, naleje? Ustawa nakłada na nas podatek i konieczność szczegółowej ewidencji. Nic więcej. Czyli znowu wszyscy z zarejestrowaną sprzedażą bezpośrednie dostają po tyłku.

Jeden wprowadził zamieszanie wśród pszczelarzy i wszyscy jego bzdury powtarzają.
Nikt nie wprowadza limitów na sprzedaż miodu. A 1212 kg w tym rozporządzeniu to jest ilość surowca możliwego do wykorzystania przy przetworzonej żywności.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]