FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 31 lipca 2025, 01:03 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie/Dadanta
Kupiłem moje pierwsze 3 ule , przczelarz mi mówił żebym przez 3 dni nie zawracał im tylków, po czym mogę powoli powiększać rodzinkę. Obecnie mam włożonych 5 ramek z czerwiem i kiedy mogę dokładać dalej, a kiedy dokładać nadstawę na miód, i czy naprawdę lepiej im nie przeszkadzać te 3 dni ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
widać przegląd był robiony w weekend i naprawdę nie ma sensu im tam grzebać, chyba że pszczelarz sprzedał Ci jakiś badziew i nie chce żebyś się szybko zorientował co i jak :) co do nadstawek, to jak już na forum pisali.. muszą obsiadać korpus na czarno i z 7 ramek czerwiu muszą mieć :)

Skwarol, ktoś to z Olsztyna na naszym forum zdaje się pisze, może podskoczyłby by do ciebie po jakichś uzgodnieniach i zobaczył co ty wogóle tam masz, ukierunkował i ew. coś podpowiedział bo jak twoja wiedza jest bliska zeru a sadzę, że jest skoro piszesz że masz teraz w ulu 5 ramek z czerwiem i pytasz kiedy dokładać kolejne ramki oraz nadstawkę założyć?. To oznacza że jakakolwiek lektura poszła do lamusa. Z samego forum wszystkiego się nie dowiesz, kawy na ławę nikt ci nie wyłoży co i kiedy dokładnie bo u każdego są inne warunki, inne rodziny, inna pogoda itp. można wymieniać i wymieniać. Lektura w dłoń, i praktyka u kogoś i będzie z ciebie pszczelarz - tylko chcieć. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wikp wz
Cordovan pisze:
Skwarol, ktoś to z Olsztyna na naszym forum zdaje się pisze, może podskoczyłby by do ciebie po jakichś uzgodnieniach i zobaczył co ty wogóle tam masz, ukierunkował i ew. coś podpowiedział bo jak twoja wiedza jest bliska zeru a sadzę, że jest skoro piszesz że masz teraz w ulu 5 ramek z czerwiem i pytasz kiedy dokładać kolejne ramki oraz nadstawkę założyć?. To oznacza że jakakolwiek lektura poszła do lamusa. Z samego forum wszystkiego się nie dowiesz, kawy na ławę nikt ci nie wyłoży co i kiedy dokładnie bo u każdego są inne warunki, inne rodziny, inna pogoda itp. można wymieniać i wymieniać. Lektura w dłoń, i praktyka u kogoś i będzie z ciebie pszczelarz - tylko chcieć. :wink:

witam
czy to znaczy że lektura jest pisana pod danego pszczelarza??
myślę że to forum więcej da pszczelarzowi niż nie jedna książka pod warunkiem że czytający posty używa mózgu i wyciąga wnioski .
Najlepszą lekturą jest praca z pszczołami może nie zawsze połączona z sukcesem ale właśnie popełnione błędy uczą na całe życie

zen424, miałem na myśli że choć podstawy z lektury powinien wyczytać, resztę weryfikować z wiadomości na forum oraz własnych błędów popełnianych w pasiece. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wikp wz
Cordovan pisze:
zen424, miałem na myśli że choć podstawy z lektury powinien wyczytać, resztę weryfikować z wiadomości na forum oraz własnych błędów popełnianych w pasiece. :wink:

witam
no to teraz się zgodzę z Tobą Przemku
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Staram się trochę czytać i śledzę oczywiście forum. Gniazdo oglądałem wraz z przczelarzem przed kupnem. Wszystkie matki są w ulu niestety bez palitek, czerw bardzo ładny na 4 plastrach. Wnioskuję że jutro mogę zajrzeć i ewentualnie dołożyć ramkę z pierzgą jak będzie na ramkach dużo czerwiu, czy od razu dołożyć 2 ?. tu pojawia się kolejne pytanie o porę dnia i pogodę takich operacji .

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Jeśli chodzi o pogodę to najlepiej żeby była jak najlepsza czyli żeby niebo nie było za bardzo zachmurzone i żeby nie zanosiło się na deszcz bo pszczoły są wtedy pobudzone i agresywniejsze. Jeśli chodzi o dokładanie ramek to musisz sprawdzić czy matka ma miejsce do czerwienia żeby jej nie zablokować z czerwieniem. Jeśli ma miejsce to wystarczy że dasz jedna ramka z pieżgą jeśli nie to musisz dołożyć jedną ramkę susz.Pamiętaj aby nie dzielić czerwiu ramka z pieżgą bo będzie efekt odwrotny od zamierzonego i matkę możesz ograniczyć w czerwieniu.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Pora dnia to jak bendzie na plusie 15*c, Teraz jest zimno i popaduje. Jak masz ramki z piezgą to mozesz dac bo takie ramki daje sie z brzega i nie trzeba całego gniazda rozkopywać. A ramki z suszem to jak bendzie pogoda i 15*c na plusie ale tylko po 1 bo mało masz czerwiu. Przypuszczam ze msz na7 ramkach. Jak bendziesz dokładał tak co 10 dni ramki zalezy od siły rodziny to jak bendziesz miał pełny korpus i z7do8 ramek czerwiu to możesz pomyslec dodania nastepnego korpusu. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

kolego Skawrol jak kupiłes pierwsze ule to skad masz ramki z pierzgą aby dokładać czerw pięcioramkowy w naszych warunkach o tej porze to nie jest zle u mnie wczoraj dopiero pierwsze kwiaty klonu mirabelka jeszcze nie kwitnie więc to trochę inaczej niz na śląsku pyłku pszczółki teraz noszą dbać o to by matka miała gdzie czerwić lecz z drugiej strony uważać aby nie zrobic gniazda zbyt obszernego u nas dopiero nastepuje wymiana pszczoły poz

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Spokojnie, spokojnie. U nas jeszcze wierzba kwitnie i pszczoły noszą z niej pyłek i nakrop. Nie ma potrzeby ciągle zaglądac do uli , szzczególnie że nie masz pojęcia co robić i co chcesz sprawdzić. Poczytaj co to ramka z pierzgą bo z pewnością ich nie masz , może chodzi Ci o ramkę z suszem lub węzą, a nawet gdyby to o tej porze ule są pełne pierzgi , której pszczoły nanosiły z wierzby i nic nie da jej dokładanie. Musi być cieplej i jak będzie przybywało w ulu nektaru to szybko się pszczołu rozkręcą . Wtedy można i warto rozszerzać gniazdo, nawet codziennie :)
Olsztym , czy mój Ełk to jednak inna strefa klimatyczna, mirabelka nie kwitnie a i do klonów jeszcze daleko więc i pszczoły nie mają się do czego śpieszyć. W stosunku do Śląska , czy Wielkopolski to jakie 2 tygodnie opóźnienia, więc siła rodzin dobra. Nie martw się , czekaj jak zakwitnie klon i mniszek. Wtedy zacznie się ruch w interesie. Zdaj się na pszczoły , są mądrzejsze od Ciebie na tym etapie i lepiej sobie poradzą bez pomocy. Poczytaj .
Jutro ma padać , a przyszły tydzień ciepły, zajrzyj za tydzień i wtedy może już coś zakwitnie ( podbiał, mlecz, klon) i pszczoły zaczną pobielac plastry, wtedy dołożysz ramke z węzą obok czerwiu. Zima u nas długa i sezon wiosenny później się zaczyna, niestety i letni szybciej się kończy, więc warto poczytać po co zaglądamy do ula , nie zaglądać bez celu bo wtedy łatwo o głupie pomysły - a to prosta droga do błędów i zniechęcenia.

Awatar użytkownika

manio to czytam ze w Elku to wszystko z tygodniowym opoznieniem w stosunku do Olsztyna poz

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Olsztyn to IV strefa klimatyczna , a my to jednak V i pewnie nie bez powodu :D . Mirabelka ani piśnie, klony łyse :(, ale są już pierwsze mlecze 8) Jednak czy Olsztyn , czy Ełk to jednak daleko nam do forumowych opowieści z południa Polski .
Ale plastrów jeszcze pszczoły nie pobialają u Was ?

Awatar użytkownika

Oczywiście że nie mam ramek z pierzgą :). Poczytałem i już wiem że to co mam to jest susz. Dziś pogoda brzydka także będę zaglądał prawdopodobnie jutro i postaram się zdać foto relacje.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]