FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 kwietnia 2024, 12:32 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 20 czerwca 2013, 13:43 - czw 

Rejestracja: 28 kwietnia 2013, 18:06 - ndz
Posty: 30
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Czy ktoś stosował do podkarmiania pszczół preparat Animal Bisa (Doktor Em) probiotyk dla pszczół, a jesli tak to czy efekty stosowania tego preparatu były korzystne dla pszczół: zwiekszona odporność, lepszy rozwój itp. Czy wogóle warto stosować tego typu preparaty?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 lipca 2017, 12:49 - ndz 

Rejestracja: 17 lutego 2014, 18:40 - pn
Posty: 92
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Hrubieszów
Również jestem ciekawy opinii kolegów pszczelarzy którzy stosowali bądz stosują ten lub inny probiotyk ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 lipca 2017, 13:28 - ndz 

Rejestracja: 10 maja 2016, 17:07 - wt
Posty: 376
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Beskidy
Najlepszy i najtańszy probiotyk to wyciśnięty sok z pokrzyw dodawany do syropu. Ostatnio wciągnęły razem z butelką ;-)

pozdrawiam Beeskit


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 lipca 2017, 16:57 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 czerwca 2015, 06:27 - pt
Posty: 82
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie "18-ki
Miejscowość z jakiej piszesz: Korczaki k/Ostrołęki
Beeskit pisze:
Najlepszy i najtańszy probiotyk to wyciśnięty sok z pokrzyw dodawany do syropu. Ostatnio wciągnęły razem z butelką ;-)

pozdrawiam Beeskit


To może więcej szczegółów poproszę-jakie proporcje na sok i ile dodać do syropu.
pozdrawiam Maciej

_________________
Przyjaciel Billa W.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 lipca 2017, 22:10 - ndz 

Rejestracja: 10 maja 2016, 17:07 - wt
Posty: 376
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Beskidy
Maciej58 pisze:
Beeskit pisze:
Najlepszy i najtańszy probiotyk to wyciśnięty sok z pokrzyw dodawany do syropu. Ostatnio wciągnęły razem z butelką ;-)

pozdrawiam Beeskit


To może więcej szczegółów poproszę-jakie proporcje na sok i ile dodać do syropu.
pozdrawiam Maciej


Tu nie ma żadnych aptekarskich proporcji - bierzesz kosę, tniesz pokrzywy (najlepiej młode odrosty, niekwitnące, ale z braku laku kwitnące też mogą być). Potem robisz selekcję - urywasz żółte, przygnite listki. Potem maszynką do wyciskania soku (ja mam taką: http://allegro.pl/wyciskarka-do-soku-ze ... 67226.html) mielisz to wszystko i robi się taka papka. Papkę zalewasz wodą - ja na około 2kg papki daję dwa wiadra wody, dodaję enzym Pektol (czy jakoś tak, do kupienia w Castoramie na dziale winnym), w celu lepszej ekstrakcji soku. Po dobie płyn zlewam przez sitko, a breję wykręcam w pielusze, tak że zostaje garść prawie suchych trocin. Te 20litrów rozdysponowuję do słoików i daję do lodówki, aby nie sfermentowało. Płyn z pokrzyw jest czarny jak smoła - używam go do podkarmiania na rozczerwienie, zamiast czystej wody. Do słoika-twista daję po połowie syropu (właściwie Apifoodu) i druga połówka to właśnie ów wyciąg z pokrzyw. Wstrzącham tym dość mocno bo jedno z drugim tak od razu się nie łączy. Stosuję, co drugi, trzeci dzień. Dokarmiam też tym odkłady i idą naprawdę w siłę.
Podejrzewam, że i zwykły syrop też by wciągnęły bez problemu, ale wyciąg z pokrzyw zawiera mnóstwo witamin no i kwas mrówkowy, który warroza niezbyt lubi.
Tu muszę uczciwie napisać, że brzmi to pięknie, ale wbrew pozorom z tym wyciskaniem soku jest dużo roboty. Czasami sobie myślę, że dać sam syrop wystarczy, ale tak sobie myślę, że jakby tak mnie suszyło to pewnie tez wypiłbym kranówę, ale wolałbym Cisowiankę z sokiem. No i na takie dictum, nie pozostaje mi nic innego jak kosa w dłoń i na miedzę kolejną porcje dziewuchom przygotować ;-)

Pozdrawiam poświęcająco Beeskit


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 lipca 2017, 22:22 - ndz 

Rejestracja: 10 maja 2016, 17:07 - wt
Posty: 376
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Beskidy
Zapomniałem jeszcze dodać, że jak mam już papkę pokrzywową zalaną wodą, to raz, dwa razy na dobę przelecę zawartość blenderem. Wtedy mięknące tkanki ulegają dodatkowemu rozbiciu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji