FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 lipca 2025, 16:10 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podkarmianie
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski zwykły
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomaszów Mazowiecki
Czy mogę dać teraz pszczołom trochę roztworu wodnego cukru w podkarmiaczce ramkowej, bo pszczoły się rozbudziły i zaczęły trochę buszować, a byłbym wtedy spokojniejszy, że niczego im nie brakuje. Jaka teraz jest najlepsza proporcja ?

Po co ty wogóle zaglądasz teraz do uli i chcesz podkarmiać pszczoły. :shock:
W ten sposób możesz im tylko teraz zaszkodzić a nie pomuc.
Jeśli dobrze je zakarmiłeś na jesieni to się nie martw na pewno sobie poradzą a teraz daj im błogi spokój.
Jeśli będziesz je niepokoił dojdzie do przepełnienia jelita prostego pokarmem. :|

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
niech się koledzy wypowiedzą, ale chyba na syrop jeszcze stanowczo za wcześnie... nie ma co ich jeszcze za bardzo pobudzać do czerwienia... poza tym przy tych temp. syrop byłby trochę zabójstwem, bo wnosi dużo wody, której przecież w zimie właśnie nie chcemy w gnieździe... mam racje? jeśli mają pokarm, to nie masz czym się przejmować... jeśli masz obawy i podejrzenia co do braku pokarmu i widma głodu to ew. ciasto... albo lepiej ramka pokarmu na powałkę... ale niech fachowcy się wypowiedzą w tej kwestii... ja się też dopiero uczę..

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Pośpiech jest wskazany w trzech przypadkach:
1.Przy łapaniu pcheł
2.Przy jedzeniu ze wspólnej miski
3.Przy biegunce.[Pomocny Stoperan ].

HAHHA :D DOBRZE PRAWISZ! DAĆ CI WÓDKI !! pieknie to ująłeś Jędruś ;) ale wiesz, ja dobrze rozumiem kolegę Sikora, bo na początku strasznie "swędzi" żeby sprawdzić czy wszystko z pszczołami ok, nawet w zimie... a znasz jakie to uczucie jak swędzi? no musisz podrapać! :) ale chyba z czasem to mija... myśle, że to, że ktoś nawet w zimie luknie pod powałke do ula lub dwóch... to nie taka zbrodnia... wielu tak robi przecież... choć jak pszczoły zakarmione dobrze, to takie lukanie nie jest wskazane... ale też nie oznacza wyroku dla rodziny....

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski zwykły
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomaszów Mazowiecki
Dzięki za odpowiedzi. Pytam, bo to moja pierwsza zima z tymi owadami. Pszczółki robią oblot i trzeba uważać, bo teraz wszędzie ich pełno :D

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
nerdy, Pewnie że go swędzi ale ja uważam że tylko ciasto teraz bo po syropie wrazie nawrotu zimna można sobie narobić kłopotu biegunka gotowa no wtedy Stoperan może nie pomóc .wnuk pawla

Tak jak koledzy wyżej napisali albo ciasto miodowo-cukrowe a jeśli nie masz miodu to ciasto cukrowe.

Przepis na ciasto miodowo - cukrowe:
Ciasto miodowo - cukrowe, jako pokarm stały do karmienia pszczół i do pobudzenia matki do czerwienia - wiekszosc robi tak:
Mozna robic rozne ilosci, lecz wazna jest proporcja, a mianowicie:

2 kg cukru pudru i 0,5 kg miodu rozpuszczonego i ogrzanego do temp. +45 C, zmieszać i ugniatać w tej temperaturze na desce do chwili uzyskania konsystencji ciasta na makaron. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie - dodać cukru pudru.
Ciasto podzielić na porcje, włożyć do perforowanych torebek foliowych i ułożyć na otwartych uliczkach międzyramkowych, skąd szybko zostanie pobrane przez pszczoły.

Ciasto miodowo-pyłkowe
Ciasto pyłkowe wykonujemy w proporcjach:
40 dag zmielonych obnóży pyłkowych, 120 dag cukru pudru, 40 dag płynnego miodu. Wymieszać pyłek z cukrem, a następnie dodać płynny miód i wyrabiać tak długo, aż masa będzie plastyczna.
Przyjmując, że w tym pyłku znajduje się 20% białka otrzymamy pokarm o 4% zawartości białka.
W przypadku drastycznego niedoboru pyłku, co objawia się ograniczeniem matki w czerwieniu, można przygotować ciasto pyłkowo-cukrowe w proporcjach 1:1.

Ciasto umieszcza się podobnie, czyli na ramkach w ulu i przykrywa folią lub papierem pergaminowym.
Na rodzinę pszczelą przeznacza się ok. 0,5-1,0 kg ciasta w zaleznosci od celu. dla jakiego je podajemy,

Niektorzy podaja takze ciasto drozdzowo-cukrowe.

Ciasto drożdżowo-cukrowe
Drożdże w swoim składzie zawierają duże ilości białka ogólnego ok. 45% (drożdże browarniane 47%, drożdże pastewne 44%). Z dużym powodzeniem mogą być stosowane jako pokarm uzupełniający białko dla pszczół.
Świeże piekarnicze drożdże ugniata się z cukrem dodając 10-13 dag na 1 kg cukru pudru.

Według przepisu kolegi Jerzy.
viewtopic.php?t=2886

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Seban1237 nie wiem ile w tym jest prawdy ale słyszałem,że do drożdży dodają sól kuchenną a jeżeli tak to czy to nie będzie szkodziło pszczółką! No i kiedy ewentualnie podać ciasto drożdżowo -cukrowe?

seban1237 pisze:
Tak jak koledzy wyżej napisali albo ciasto miodowo-cukrowe a jeśli nie masz miodu to ciasto cukrowe.

Weź sobie tych kolegów, idźcie do pubu na piwo a o pszczołach na razie zapomnijcie.Teraz są Igrzyska zimowe i lepiej kibicujcie naszym olimpijczykom niż swoim "śpiącym" pszczółkom.
I Wam i pszczółkom i naszym olimpijczykom na dobre to wyjdzie.

Pszczoły mam od 2002r. Jestem samoukiem, wiedzę czerpałem głównie z "Gospodarki pasiecznej" Ostrowskiej, roczników "Pszczelarstwa" i "Dziennik..." J. Mazurka. Jedną ze starych zasad, o jakiej co roku pamiętam, jest to, że pszczoły karmimy tylko latem, do jesieni. Dawniej wiosenne podkarmianie było stosowane tylko awaryjnie, przez osoby, które dały d...y jesienią. Od 12 lat nigdy nie karmiłem pszczół wiosną, upadki z głodu jeśli się zdarzyły, to 1 - 2 ule (najczęściej czerwienie "do końca" jesienią), a i tak pod koniec kwitnienia rzepaku występuje nastrój rojowy. Natomiast obecnie zauważam na forum wręcz mode na karmienie ciastem wiosną - licytacja kto daje, ile, kiedy, czego; doświadczeni pszczalarze jeszcze trzymają rękę na pulsie, ale młodzież chwila nieuwagi i mają 3 kg więcej "miodu" rzepakowego.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Też jestem tego zdania co kochle. Nawet uważam ,że ciasto powinno być dawane w sytuacjach podbramkowych( najlepiej wcale). U mnie w magazynie na ten cel jest chronionych tyle ramek dodatkowych z miodem co uli zimowanych. W razie czego są. Na razie zapas mają jeszcze w ulu.

kolopik pisze:
seban1237 pisze:

Weź sobie tych kolegów, idźcie do pubu na piwo a o pszczołach na razie zapomnijcie.Teraz są Igrzyska zimowe i lepiej kibicujcie naszym olimpijczykom niż swoim "śpiącym" pszczółkom.
I Wam i pszczółkom i naszym olimpijczykom na dobre to wyjdzie.

Przytoczyłem tylko przepis a ty od razu mnie atakujesz i "kąsasz".
Czy my pisaliśmy że podkarmiamy teraz pszczoły?
Więc w czym problem?Człowiek pytał i dostał odpowiedz.

Ule na jakich gospodaruję: wp dadant 3/4
Co do podkarmiania wosennego to chyba amerykanie wiedza lepiej worek sypkiego cukru stawiasz na ul i aby do wiosny..... :haha: :haha:

http://www.youtube.com/watch?v=qw4pEnUoX88

mieszkam na mazurach po lipie mam po sezonie w zasadzie chyba ze posieje facelie zaczynam karmienie zimowe 25 sierpnia do 5 wrzesnia ostatnia dawka ....ewentualna kontrola i nie kopie w ulach az do wiosny po lekkim oblocie sprawdzam delikatnie stan zapasow i czekanie na ciełe dni :pl:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]