FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 lipca 2025, 15:18 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: chcę na wielkopolskich
Miejscowość z jakiej piszesz: Legionowo
Witam
Ostatnio zastanawiałem się nad zimowaniem pszczół na połówkach korpusu wielkopolskiego. Pytanie do was: Czy ktoś coś takiego u siebie praktykuje? Chodzi mi o to, żeby np nie kupować ogranicznika, tylko żeby matka na słabych pożytkach czerwiła tylko w jednym korpusie 1/2 a na zimę żeby rodzina była zazimowana w 2 lub 3 takich korpusach. Nie stosuję u siebie wysokich daszków do podkarmiania tylko półnadstawkę i niski daszek. Taką pół nadstawkę chcę po starcie rodziny wykorzystywać jako miodnię. Proszę o informację jak się do tego zabrać i na co zwrócić uwagę. i Czy wogóle można zimować pszczoły na ramkach 1/2?
Z góry dziękuje.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
viewtopic.php?f=24&t=116
Tu masz wszystko na temat gospodarki wielokorpusowej...

Fabiensaber,
Ja sobie wymyśliłem gospodarkę segmentową na korpusach h-14.
Ul składa się z 5 takich segmentów. Zimuję na dwóch po 7 ramek + pusty segment pod nimi. Gniazdo od miodni oddziela tylko pozioma krata winidurowa i tu jest cały myk bo możesz dowolnie regulować wielkość gniazda od 5 do nawet 20 ramek Wpol bez ich dotykania. Co ciekawe w tą zimę pszczoły w tych segmentach jednościennych o grubości deski 32 mm przezimowały jak narazie elegancko. Dennice mam pełne, ocieplane.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
kolopik pisze:
Zimuję na dwóch po 7 ramek

Ja wybrałem po różnych lekturach konfigurację wlkp korpus + 3 pólnadstawki.
Dlatego chciałbym wiedzieć, czym kierowałeś się wybierając gospodarkę na h14.
Przecież 2 x 7 h14 to niemal to samo co 7 ramek wlkp h26.

kolopik pisze:
możesz dowolnie regulować wielkość gniazda od 5 do nawet 20 ramek Wpol

Nie od 5 do 20 wlkp, ale od 5 do 20 połówek, czyli h14.

Zaletą w stosunku do mojego układu jest jednolity rozmiar ramki.

Czy ktoś ramki h14 produkuje, czy sam robisz?

Ule na jakich gospodaruję: WL
10 x h14 to jest 5 WL czyli gniazdowych,czyli może regulować cześć gniazdową całymi korpusami h 14. 1 korpus h14 to 5WL, 2 korp. to 10WL 4korp. to 20Wl czyli 2 korp gniazdowe WL. Tak to rozumiem, hmm... musi być wygodnie :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ralfini pisze:
10 x h14 to jest 5 WL czyli gniazdowych,czyli może regulować cześć gniazdową całymi korpusami h 14. 1 korpus h14 to 5WL, 2 korp. to 10WL 4korp. to 20Wl czyli 2 korp gniazdowe WL. Tak to rozumiem, hmm... musi być wygodnie :)

wygodnie, można operować całymi korpusami, dowolnie ograniczać matke, mała waga korpusu z miodem, jedna ramka w pasiece, nie trzeba węzy specjalnie zamawiać bo wystarczy przeciąć wielkoplski arkusz na pół

ja też zastanawiam się nad mniejszą ramką do nadstawki 1/2 wielkopolska jest zbyt mała a standardowa zbyt duża a waga uciążliwa do dźwigania, ramka 18-18,5cm niby dobra ale wybierając tą wysokośc jesteśmy skazani na węze wykonywaną na zamówienie
myśle o wysokośc 14-16cm bo można zastosować standardową węze a te 2cm pszczoły bez niczego dobudują same

Chciałem to wytłumaczyć ale coś luk ktoś zablokował mi IP

Już mogę. Okazuje się, że Avast sobie w ... leci i chciał mi wcisnąć jakieś płatne g...o i wcisną mi na siłę plik który blokował IP. Udało mi się jednak go wy....ać.
piko pisze:
Dlatego chciałbym wiedzieć, czym kierowałeś się wybierając gospodarkę na h14.

Głównie tym aby nie wyrzucać pełnych ramek tylko ciąć na pół i dobijać górną lub dolną beleczkę a węzę ciąć na pół bez odpadków.
No i to co Koledzy wyżej opisali.
Poczytaj sobie jeszcze temat "ul marzeń"

Ule na jakich gospodaruję: WL
mam WL, robię ze 30 1/2 WL ,zobaczę czy pociągnę pare rodzin w systemie x razy 1/2 wl. Korci mnie bardzo h18 Wl ale nie wiem jak z węzą - jak się kształtują ceny węzy na zamówienie i przy okazji komórka 5.1 ?

kudlaty pisze:
ramka 18-18,5cm niby dobra

Z mojej lektury wynika, że wiele osób gospodaruje na h18.
Ale zimować na pojedynczym korpusie h18 to się chyba nie da.
Przy 10 plastrach mamy niespełna 70% powierzchni dostępnej w korpusie standardowym na ramce 260x360.

kolopik pisze:
Avast sobie w ... leci

Zgadza się.
Walczyłem z nim nie raz i nie polecam.
kolopik pisze:
Poczytaj sobie jeszcze temat "ul marzeń"

Jasne, czytałem.

Awatar użytkownika

ralfini pisze:
Korci mnie bardzo h18 Wl ale nie wiem jak z węzą - jak się kształtują ceny węzy na zamówienie i przy okazji komórka 5.1 ?

cena będzie taka sama jak za standardową węze tyle że mało komu będzie się chciało fatygować dla kilku kg a duże firmy oleją małe zamówienie bo nikt nie będzie specjalnie maszyn przestawial zeby zrobić kilka kg węzy więc jedynie większe zamówienia wchodzą w gre
w przypadku gdy skończy Ci się węza na zamówienia jesteś w d.... bo nie pójdziesz do sklepu pszczelarskiego i od tak nie dokupisz więc pozostaje cięcie ze standardowego arkusza i duży odpad...
co do komórki 5,1 nie mam jej u siebie ale z tego co czytałem jest dobra jako gniazdowa na miodnie niekoniecznie,
wiem w Polsce o 3 producentach węzy 5,1 którzy robią na wymiar, 1 z nich obsługuje tylko większe zamówienia

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
piko pisze:
kudlaty pisze:

Przy 10 plastrach mamy niespełna 70% powierzchni dostępnej w korpusie standardowym na ramce 260x360.

To za krótka ramka na zimowanie na jednej ,na nasz klimat. Trzeba zimować na dwóch. Zdarza się jednak ,że są problemy z przejściem na drugą ramkę ,mimo cienkiej beleczki, jak jest mocno zimno w tym czasie. W moim górzystym ostrym zazwyczaj klimacie. To moje zdanie ,może gdzie indziej się przyjmie.

Awatar użytkownika

piko pisze:
kudlaty pisze:

wcale nie tak dużo, z modami jest tak że się szybko zmieniają i można zostać samemu ze swoimi dziwolągami dlatego lepiej wszystko dobrze przemyśleć bo w przypadku ramki niestandardowej trzeba będzie wszystko robić na zamowienie, trudno kupić i sprzedać odkłady

a 18cm to zbyt niska ramka zeby zimować na 1 korpusie, min 2 do zimowli

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski,wielkopolski h16
Długo zastanawiałem się nad rodzajem ramki i po namysłach doszedłem do wniosku że h16 będzie u mnie dobrym rozwiązaniem.Nie mam zbyt obfitych pożytków więc langstrot odpadał ze względu na wielkość i to że miałem już ule wlkp. Zimą kłąb ma min. 20cm a przynajmniej powinien mieć :D dlatego przy wysokościach poniżej tej wartości problem przechodzenia z korpusu na korpus odpada.Nie chciałem jeszcze niższej ramki dlatego że według mnie powierzchnia 2 takich korpusów jest optymalna pod względem wielkości w sezonie dla matki w moich pożytkowych. Na ul przypada 1 korpus więcej niż standardowy ul wlkp. i tyle samo jak w układzie który stosuje maestro. Zazimowałem 3 rodziny w takich ulach i chcę iść w kierunku takiej ramki.Po sezonie zabawy z takim ulem mogę powiedzieć że np. odkłady dużo lepiej rozwineły mi się na pełnej ramce wlkp. niż na h16 jednak sądzę że to ze względu na moje błędy i brak suszu.Na jesień przed zakarmianiem jest trochę więcej roboty bo trzeba przenieść ramki z czerwiem z górnego do dolnego korpusu.Matki czerwiły mi na górze ze względu na lepsze warunki termiczne.Co dalej,czas pokarze napewno się z wami podzielę moimi obserwacjami dotyczącymi tej ramki.Liczę na wasze opinie i rady.Pozdrawiam Daniel

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
ralfini pisze:
Korci mnie bardzo h18 Wl ale nie wiem jak z węzą - jak się kształtują ceny węzy na zamówienie i przy okazji komórka 5.1 ?

Kolego, mniejsze ilości mogę Ci przerobić. Koszt 2kg wosku=1kg węzy. Poza tym każdy na walcach robiący może Ci taką szerokość wyciąć. Ja nie mając prasek bez problemu zamawiałem węzę, więc jest to ostatni argument co do wyboru takiej ramki. Z ramkami podobnie, nie ma najmniejszych problemów.

kkdt pisze:
Zimą kłąb ma min. 20cm a przynajmniej powinien mieć :D dlatego przy wysokościach poniżej tej wartości problem przechodzenia z korpusu na korpus odpada.Nie chciałem jeszcze niższej ramki dlatego że według mnie powierzchnia 2 takich korpusów jest optymalna pod względem wielkości w sezonie dla matki w moich pożytkowych.

Przepraszam, ale nie rozumiem tego zdania.

Dlaczego nie korzystasz z wlkp standard 260x360?
Przy h16, czy h18 jest taka sama ramka, ale podwójna jej ilość.
idzia12 pisze:
To za krótka ramka na zimowanie na jednej ,na nasz klimat. Trzeba zimować na dwóch. Zdarza się jednak ,że są problemy z przejściem na drugą ramkę ,mimo cienkiej beleczki, jak jest mocno zimno w tym czasie.

Zimować i rozwijać gniazdo przecież trzeba na dwóch mniejszych korpusach, czyli dzielić gniazdo w poziomie.

Próbuję zrozumieć motywacje. Dzięki, Piotr

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ->WLKP-1/2 D>1/2D
Panowie nie lepiej jest przejść na 1/2 dadanta - wszystko jest w standardzie i wszystko dostępne bez problemu ( z wielkopolskiego jest też łatwo przejść na 1/2 D)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski,wielkopolski h16
piko pisze:
Dlaczego nie korzystasz z wlkp standard 260x360?
Przy h16, czy h18 jest taka sama ramka, ale podwójna jej ilość.
idzia12 pisze:
To za krótka ramka na zimowanie na jednej ,na nasz klimat. Trzeba zimować na dwóch. Zdarza się jednak ,że są problemy z przejściem na drugą ramkę ,mimo cienkiej beleczki, jak jest mocno zimno w tym czasie.

Zimować i rozwijać gniazdo przecież trzeba na dwóch mniejszych korpusach, czyli dzielić gniazdo w poziomie.

Próbuję zrozumieć motywacje. Dzięki, Piotr
Po 2 sezonach na ramce wlkp. chce mieć jedną ramkę w pasiece.I tak jak to pisałem wcześniej wysokość 16 nie pozwala normalnej rodzinie uwiązać się w kłąb zimowy na 1 korpusie zimą muszą być w obu cały czas.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]