FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 czerwca 2025, 11:30 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witam! Mam taki problem:
Dostałem dzisiaj 10 rodzin. Znajdują się w takim starym pawilonie. Wymiary wewnętrzne ramki 31cm x 19cm. Ja ma w swojej pasiece ule wielkopolskie korpusowe. No niby mam tam jakiś pomysł, czytałem o przenoszeniu pszczół ale pierwszy raz się spotkałem z taką sytuacją w realu dlatego prosze was koledzy o rade. Pszczoły muszą być przeniesione jak najszybciej max do miesiąca.. ale najlepiej od razu. Pawilon stacjonarny, i rozklamorzony.. Dostęp do pszczół od tyłu ula.

Musze zrobić kilka nowych uli, ale raczej zostane przy wielkopolskich, ta ramka 19 na 31 jakaś mała. No właściwie możecie doradzić jakbyście się za to zabrali na moim miejscu? pozdr!

Awatar użytkownika

Larson pisze:
Witam! Mam taki problem:
Dostałem dzisiaj 10 rodzin. Znajdują się w takim starym pawilonie. Wymiary wewnętrzne ramki 31cm x 19cm. Ja ma w swojej pasiece ule wielkopolskie korpusowe. No niby mam tam jakiś pomysł, czytałem o przenoszeniu pszczół ale pierwszy raz się spotkałem z taką sytuacją w realu dlatego prosze was koledzy o rade. Pszczoły muszą być przeniesione jak najszybciej max do miesiąca.. ale najlepiej od razu. Pawilon stacjonarny, i rozklamorzony.. Dostęp do pszczół od tyłu ula.

Musze zrobić kilka nowych uli, ale raczej zostane przy wielkopolskich, ta ramka 19 na 31 jakaś mała. No właściwie możecie doradzić jakbyście się za to zabrali na moim miejscu? pozdr!

wmontuj te ramki w wielkopolskie reszte sobie dobudują, jak już zaczną budować węze w pierwszej kolejnosci do wymiany będą te ramki

I taki właśnie miałem zamiar ;D Trochę będzie z tym bawienia się. A co to właściwie za tym ramki jest ten 31cmX19cm? I kiedy najlepiej było by to zrobić? Czy teraz jak jest ciepła pogoda - bo w sumie czerwiu jest mało jeszcze. Czy moze poczekać jeszcze ze 2 może 3 tygodnie aż się zrobi zdecydowanie cieplej.. Ale to też będzie wiecej ramek zaczerwionych.. no i oczywiście wiecej ramek bede musiał przenieść i wiecej roboty z wymianą?

Awatar użytkownika

Larson pisze:
I taki właśnie miałem zamiar ;D Trochę będzie z tym bawienia się. A co to właściwie za tym ramki jest ten 31cmX19cm? I kiedy najlepiej było by to zrobić? Czy teraz jak jest ciepła pogoda - bo w sumie czerwiu jest mało jeszcze. Czy moze poczekać jeszcze ze 2 może 3 tygodnie aż się zrobi zdecydowanie cieplej.. Ale to też będzie wiecej ramek zaczerwionych.. no i oczywiście wiecej ramek bede musiał przenieść i wiecej roboty z wymianą?

jak najszybciej przenies tylko te ramki które musisz tj z dużą iloscią pokaru, czerw pyłek sobie noszą na bierząco ale też możesz im zostawić,
piszesz że masz w pasiece wielkopolskie ule dołuż im reszte wielkopolskich ramek na których matka zacznie czerwić ale tylko tyle ile obsiadają na czarno
plastry z pokarmem które się nie załapały do nowego gniazda możesz dawać stopniowo na ramki tak aby pszczoły z gniazda miały dostęp to je oczyszczą z pokarmu (jak masz kraty odgrodowe to daj pomiędzy te ramki a gniazdo bo matka lubi je zaczerwić mimo układu poziomego)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Trochę za wcześnie jest na tak drastyczne postępowanie. Ja bym włożył kawałek ocieplenia do korpusów WLKP i dostosował je wielkością tego ocieplenia do tych mniejszych ramek. Jak pszczoły zaczną pobielać plastry, wtedy możesz przełożyć do ramek WLKP i czekać na dobudowanie. Teraz myślę, ze zbytnio je ochłodzisz taka wolna przestrzenią.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
adamjaku pisze:
Trochę za wcześnie jest na tak drastyczne postępowanie. Ja bym włożył kawałek ocieplenia do korpusów WLKP i dostosował je wielkością tego ocieplenia do tych mniejszych ramek. Jak pszczoły zaczną pobielać plastry, wtedy możesz przełożyć do ramek WLKP i czekać na dobudowanie. Teraz myślę, ze zbytnio je ochłodzisz taka wolna przestrzenią.

Też o tym pomyślałem, aby wstawić te mniejsze ramki do normalnego korpusa wlkp. Po bokach będzie luz więc dwa kawałki deski lub sklejki ustawić pionowo przy ściankach i na nich zawiesić ramki. Larson pisze, że ma ule korpusowe, to tym lepiej - po co wprawiać te małe ramki do oryginalnych wielkopolskich? Szkoda roboty moim zdaniem. Jeśli zabuduje dolny korpus w sposób o jakim tu piszemy, a na górę da normalny korpus z suszem w rozmiarze wielkopolskim, to pszczoły dochodząc do siły same będą stopniowo zagospodarowywać górne piętro. Miałem kilka uli z bardzo podobną ramką i właśnie tak sobie radziłem z przenoszeniem rodzin na wielkopolskie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]