FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 30 lipca 2025, 20:35 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Witam mam 6 rodzin ule warszawskie .w zimę wykonałem 8 dodatkowych nowych uli z płyty szalunkowej
- Pytanie jak zrobić odkłady od czego zacząć KROK PO KROKU :thank: .proszę tłumaczyć metodą łopatologiczna bo czytałem posty miłego Mariana i sory ale nic nie rozumiem przepraszam :( że tak pisze,to są chyba ule korpusowe co on opisuje i pewnie dlatego na pewno nie warszawiaki po prostu ja się na innych nie znam nie posiadam i pewnie dlatego nie rozumiem. Poproszę opisy do WARSZAWIAKÓW
Na chwile obecną mam 4 dobre silne rodziny z zeszłorocznymi matkami ,w zeszłym roku robiłem odkłady ale miałem słabe rezultaty z 4 udały się 2 ale przezimowały i idą w siłę.
Chciałbym poczytać o waszych sposobach myślę że wielu początkujących też z chęcią skorzysta.
Zamówiłem mateczki mają być około 10 maja
wiec jest jeszcze trochę czasu na dobre pomysły i podpowiedzi.
pozdrawiam i z góry dziekuję za wasze podpowiedzi :lol: :lol:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
polskipszczelarz opisał to precyzyjnie , nie ma co kombinować , wystarczy liczyć dni
viewtopic.php?f=46&t=9702&view=unread#unread

Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Witam dzięki za tak szybką odpowiedz. cytuje kolegę dla zainteresowanych tematem wszystko opisane jak na tacy podane SUPER JEST TE FORUM pozdrawiam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

TWORZENIE ODKŁADÓW PSZCZELICH W ULACH BEZ PRZEKŁADANIA RAMEK ZA KRATĘ ODGRODOWĄ W OBRĘBIE WŁASNEJ PASIEKI.

DZIEŃ 1

- W części gniazdowej wyszukujemy matkę pszczelą i łapiemy ją do klateczki. Dobrze jest do tej czynności wykorzystać transportówkę i pierwsze 2 ramki po przejrzeniu jeśli nie uda się nam znaleźć na nich matki do niej włożyć razem z pszczołami. Czynność łapania matki możemy pominąć, jednak wówczas trzeba cały czas zwracać szczególną uwagę na to aby przypadkowo nie przenieść ją do robionego odkładu.

- W gnieździe wyszukujemy 2 ramki z czerwiem krytym i wraz z pszczołami wkładamy je do ulika odkładowego. Następnie wyszukujemy tyle samo ramek z czerwiem odkrytym i strząsamy czy też zmiatamy z nich pszczoły do ulika odkładowego (przed tą czynnością można ramki spryskać wodą aby pszczoły podczas omiatania nadmiernie nie zrywały sie do lotu),po omieceniu pszczół do ula odkładowego ramki z czerwiem odkrytym wkładamy ponownie do gniazda macierzaka. Teraz bierzemy ramkę krajną z macierzaka, będzie to zapas pokarmu -z reguły jest na niej najwięcej pokarmu i pyłku i wraz z pszczołami wkładamy do ula odkładowego. Jeśli wcześniej nie wyszukaliśmy matki, trzeba cały czas zwracać szczególną uwagę aby nie przenieść do odkładu matki.

- W miejsce brakujących ramek w macierzaku dajemy węzę, umieszczając ją w środkowej części gniazda najlepiej naprzemiennie z ramkami gniazdowymi (układ: węza następnie ramka z gniazda, ponownie węza, ramka z gniazda, oraz węza)

- Ul odkładowy złożony z dwóch ramek z czerwiem krytym i ramką z pokarmem zabezpieczamy zatworem który będzie miał prześwit między dnem a dolną beleczką ramek (w razie pozostania w odkładzie dużej liczby pszczół przejdą one za zatwór.

- Dobrze jest podać odkładowi wodę

- Ule odkładowe ustawiamy na swoich miejscach w pasiece.

DZIEŃ 2

- Sprawdzamy siłę w odkładzie, jeśli pszczoły nie mieszczą się na ramkach dodajemy susz lub ramki z pokarmem jeśli takie posiadamy, dopasowując ilość ramek do siły odkładu. Ponieważ nie wiemy dokładnie kiedy będą wygryzać się pszczoły z czerwiu w odkładzie musimy na ewentualne powiększenie liczby ramek w odkładzie zwracać szczególną uwagę w następnych dniach. Sprawdzenie siły rodziny powinno moim zdaniem odbywać się co 3 dni, do czasu wygryzienia się czerwiu. Liczbę ramek w odkładach powiększamy tak aby wszystkie ramki cały czas były obsiadane na czarno.

DZIEŃ 7

- W odkładzie niszczymy wszystkie mateczniki i poddajemy matkę najlepiej pod kołpak na wygryzający się czerw jeśli taki jest na ramkach. Od poddania matki pszczoły chętnie odbudowują ramki z węzą.

DZIEŃ 8

- Uwalniamy matkę.

DZIEŃ 18-19

- Sprawdzamy obecność i jakość czerwiu unasiennionej już matki. Od tego momentu możemy powiedzieć, że stworzyliśmy nową rodzinę pszczelą.

PAMIĘTAJMY

- Zaznaczajmy z których uli robimy odkład - w przypadku gdy zdarzyłoby się przenieść do odkładu matkę z macierzaka - wiemy gdzie ją oddać :)

- Należy zwrócić szczególną uwagę na zapas pokarmu w odkładzie tak przed jak i po rozpoczęciu czerwienia przez matkę, a w razie potrzeby podkarmiać, prawidłowe zapasy pokarmu znacznie przyspieszają rozwój odkładu.

- Silniejsze odkłady można robić z więcej niż jednej rodziny pszczelej.

METODA TA RÓWNIEŻ JEST DO ZASTOSOWANIA PRZEZ PRAKTYCZNIE WSZYSTKICH PSZCZELARZY ZARÓWNO TYCH BARDZIEJ JAK I MNIEJ DOŚWIADCZONYCH.

Pozdrawiam
Mariusz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]