FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 21:20 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Władysławów
witam, przed chwilą metr od wylotka zauwazyłem kłebek pszczoł ok 10 rozgarniam i patrze a tam matka. 10 maja poddawana była matka od polbarta, potem długi okres niepogody. Możliwe że gdzieś zostawiłem matecznik i pszczoły jej nie ścieły a teraz jak sie wygryzla młoda to kupna wyrzuciły? Nie wiem czy to kupna matka bo nie znakowałem ich. Pewnie źle zrobilem ale wpuściłem matke spowrotem do ula przez wylot. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp-->dadant
kilka pomysłów:
- odkład (gdy nie masz możliwości rozpoznania matek), robisz odkład, poddajesz tą znalezioną, a po jakimś czasie łączysz zostawiając lepszą. Albo nie łączysz jak obydwie dobre.
-przegląd gniazda, zamordować wyklutą, właściwa matka do klateczki i próba poddania (tylko jeśli jesteś w stanie rozpoznać która jest która).
- bez odkładu - na ulik weselny trzy ramki i garść pszczół razem z matką, do tego papu aby z głodu nie padły i matkę w sprzyjających warunkach utrzymają , przynajmniej do czasu wyjaśnienia sytuacji , poskutkuje jeśli będzie min kilkaset pszczół.

yanek_113 pisze:
Co w takiej sytuacji powinienem zrobić?
nic - wyszła pewnie na lot godowy z małą świtą i nie doleciała z nią do ula a siadła nieopodal wylotu. Cztery godziny po wpuszczeniu jej do ula delikatny przegląd bez dymu czy nie ma tam jakichś mateczników jak nie zostaw jak jest i będzie git.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Najpewniej wyroily sie a ze matka cos kiepsko latala i siadla na ziemii roj wrocil do macierzaka nie mogac jej odnalezc(albo nie chcialy wadliwej nie latajacej dobrze matki),wtedy matka zostala z garscia pszczol tam gdzie spadla, siadła.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Matka nie ma sily wzbic sie w powietrze do lotu godowego. Prosta proba rzuc ja w powietrze. Jak zdrowa i silna to polata i wroci do swojego ula albo na miejsce z ktorego ja rzuciles. Jak slaba to spadnie niedaleko.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Pawełek. pisze:
Matka nie ma sily wzbic sie w powietrze do lotu godowego

słuchajcie nie chce być zlosliwy , ale jeśli polbart sprzedaje matki które nie lataja to ... ja nie mam więcej pytan :shock: :wink: :?:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
pisiorek pisze:
Pawełek. pisze:

słuchajcie nie chce być zlosliwy , ale jeśli polbart sprzedaje matki które nie lataja to ... ja nie mam więcej pytan :shock: :wink: :?:

Człowieku zastanów się co piszesz. To jest jedna matka na kilkanaście tysięcy których wyprodukował. Czy ty myślisz że przy takiej ilości każda matka będzie perfekcyjna? Zawsze jakiś procent będzie odbiegał od normy, to nie jest matryca na cegły. Liczy się to czy większość ma powtarzalne cechy. To co jest się w stanie zauważyć to się brakuje, niestety niektóre rzeczy dla hodowcy są niewidoczne. Obiektywną ocenę można wystawić testując większą serię matek a nie jedną. Druga sprawa to wpływ transportu, pszczół ulowych i wiele innych czynników na które hodowca nie ma żadnego wpływu.

górski_pszczelarz pisze:
Obiektywną ocenę można wystawić

ja nie wystawiam zadnej oceny :P :wink: napisałem to bardziej w zarcie nikt nie jest w stanie ocenic co i kiedy ta matke uszkodzilo :? , sam mam zamiar u polbarta zamowic matki choć ciężko się do nich dodzwonić .pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Poza tym matka nie musi byc wadliwa moze byc tez zbyt rozczerwiona i dlatego kiepsko teraz lata.
Jeszcze sprobuje ubic swoj interes jesli admin mnie nie wyrzuci z tego tematu. Nie jest to do konca nie na temat wiec moze nie...
Jesli chodzi o garsc pszczol to wlasnie takowa potrzebuje dosc pilnie... Moze ktos sie zlituje z okolic wielkopolski od Puszczykowa po Rawicz?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Władysławów
dodam tylko że matka bardzo malutka i nie wyglądała jakby wróciła z lotu godowego. Ledwo ją można było odróżnić od zwykłej pszczoły. Praktycznie poznałem tylko po spiczastym zakończeniu odwłoka... Nie mam możliwości być na pasiece teraz ciekawe co sie cały dzień tam działo...
Jeszcze jedno pytanie, z czego na szybko można zrobić ulik weselny bo nie posiadam takiego a zanim kupie to może być po obiedzie...

może mnie nikt nie opiepszy ze Ci podpowiem. :?: :wink:

na szybkiego plyta ze starych mebli może być , lepszy z plyty osb , jeszcze lepszy z desek :)

oczywiście musisz go zadaszyć czyms . duza plyta obita papa tez się nada. ja wykozystuje co mam pod reka . pozdrawiam

yanek_113 pisze:
przed chwilą metr od wylotka zauwazyłem kłebek pszczoł ok 10 rozgarniam i patrze a tam matka. 10 maja poddawana była matka

Możliwości jest kilka
- wiatr ją zniósł
- ma uszkodzone skrzydełko ( po szczepione ) i po prostu spadła jak po przycięciu skrzydła
- dostała zbyt podkarmiona urosła i już się nie uniesie a pszczoły wypychają ją na oblot
Ten Kłębek pszczół ją karmił czasami i mi się tak zdarza ale wiedząc z którego odkładu już nie wpuszczam jej poddaję inną bo na 99% albo nie zacznie czerwić albo na trutowo

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Miejscowość z jakiej piszesz: istebna
yanek_113 pisze:
witam, przed chwilą metr od wylotka zauwazyłem kłebek pszczoł ok 10 rozgarniam i patrze a tam matka.

Jak nielot to przegrzana w cieplarce albo podczas transportu ????

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
BoCiAnK pisze:
Ten Kłębek pszczół ją karmił czasami i mi się tak zdarza ale wiedząc z którego odkładu już nie wpuszczam jej poddaję inną bo na 99% albo nie zacznie czerwić albo na trutowo

Pawełek. pisze:

Dobrze prawicie
yanek_113,
Jednym śłowem feler ci sie trafił i nie ma sensu na siłę jej poddawać bo nawet jak sie unasienni to zaraz beda chciały ją wymienić. Podddaj inna matke.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp-->dadant
Napisz do producenta. Może w geście dobrej woli wyśle gratis, tylko przesyłkę opłacisz.

Nic nie sugeruję, aczkolwiek może akurat...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]