FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 lipca 2025, 01:22 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Agresja
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Co może sprawiać że tak mały rój max 150 pszczół jest agresywny. Po otwarciu w ciagu 15 sek dużo pszczół sledzi i wszczynaja zmasowany atak. Stawiam na genetykę ale sie waham bo az tak? Robotnice w wiekszosci sa stare juz > 2 tyg. Dawno az tak małego roju nie mialem i nie spodziewalem sie ze do zalozenia kraty w stodku i zlapania matki bede potrzebowal dymu i kapelusza. Zapas jest , maja ciasto a srodkowa ramka wypelniona jest w polowie nakropem z akacji. Czerw otwarty na 80% dolnej rameczki i kilkadziesiat komorek czerwiu zamknietego. Otwieranie ula bez wstrzasów bardzo delikatne, żadna pszczoła nie przycisnieta. Po otwarciu duża część pszczół wystawia rządło i kropelke jadu na końcu. Kilka razy mialem takie pszczoły zawsze kundelki ale nigdy w aż tak słabej rodzince. Miałem nadzieje że tak słaba to bedzie łagodna i bojaźliwa. Albo to kwestia genetyki albo coś robię źle z nimi ...
Ale co ?
http://youtu.be/vGm4OHvmb-o
:thank:

To link z filmikiem z tą rodzinka z przed tygodnia.
Może macie pomysł co je tak wkurza?

Tytuł: Re: Agresja
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Wiem ze to jakas ekwilibrystyka dla Was ale moze cos podpowiecie? Generalnie dym i kapelusz ew co2,to nie problem jakis bo pracowalem przy zlosnikach w kombinezonie przy pelnorozmiarowych ulach również,gdzie trzebabylo uciekac sie do terroru zeby je zdezorganizowac. Ale tej rodziny nie chce terroryzowac bo jest zbyt mala i daje radę jakos sie rozwijac. Jak je bede terroryzowal to nie zajmą sie dobrze czerwiem a tu kazda robotnica sie liczy i larwa. W przyszlym tyg dostaną ramke czerwiu krytego z drugiego ulika na rzecz którego stracily wiekszosc robotnic w zeszlym tyg. I wtedy nie chcialbym używać dużo dymu albo co2, czy tez strzasać wszystkich pszczół zeby bezstratnie zamknać ulik - wogole plastrow nie chca sie trzymac...
Problem wydawać sie dla Państwa może nie istotny ale nie mam uli poza obserwacyjnymi(wiec uzupelnic pszczoly mi trudno) a niepokojenie pszczelarzy i proszenie o szklanke pszczół zaczyna robić sie smieszne. Dlatego z braku odzewu chcę rozwiazać problem z małą ilością pszczół sam.
Nie chciałbym być zmuszony wysypywac, usypiac czy dusic dymem tej mikro- rodzinki :tasak:
Matki wymienię w lipcu na normalne...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]