FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 kwietnia 2024, 17:40 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
Post: 29 maja 2014, 06:51 - czw 

Rejestracja: 24 kwietnia 2014, 18:19 - czw
Posty: 51
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: włodawa
Hej mam szybkie pytanie : wczoraj wirowałem miód, oczywiście w wiekszości zasklepiony i leciał jak woda - rzadki bardzo - i pytanie (bo ciemny sporo spadzi naniosły) czy sie nie zepsuje? Obserwowałem ich prace no i wiem ze sporo polezał w ulu, brałem teraz bo juz zasklepiały ale co moze byc powodem ze byl taki rzadki? Spadz? Temperatura? (bo ramki były gorące, prosto z ula wyjęte gesto obsiadane przez pszczoły)
No i dodam że w smaku rewelacja, taki posmak ostry od spadzi..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2014, 07:40 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 stycznia 2011, 09:09 - pn
Posty: 1276
Lokalizacja: Busko-Zdrój woj.świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
szmira pisze:
co moze byc powodem ze byl taki rzadki? Spadz? Temperatura?


Po zapewne "szmira" jest powodem :lol: :lol: :lol:


pozdrawiam

_________________
sklep internetowy ModneButy.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2014, 08:16 - czw 

Rejestracja: 24 kwietnia 2014, 18:19 - czw
Posty: 51
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: włodawa
Dzięki za rzeczowa odpowiedź


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2014, 08:21 - czw 

Rejestracja: 03 listopada 2011, 20:45 - czw
Posty: 970
Lokalizacja: zachód Poznania
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
coraz czsciej się to zdarza, przyczyny nie sa znane niestety, w tym temacie jest juz podobny watek:
viewtopic.php?f=35&t=13137&p=243531#p243531

_________________
Zapraszam na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2014, 08:23 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 773
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
szmira, na wszelki wypadek nie sprzedawaj jeszcze tego miodu, tylko poczekaj co się będzie działo. Jak zacznie rosnąć to "zagotuj" w 60 - 70C i daj pszczołom do ponownego przerobienia z dodatkiem wody. Tylko nie wszystko na raz bo Ci skiśnie.

Na pytanie w temacie, to chyba nikt nie weźmie odpowiedzialności za Twój miód. Następnym razem zaproś kolegów z forum na miodobranie ;).

_________________
https://play.google.com/store/apps/developer?id=BigBee - Moje aplikacje dla pszczelarzy
http://blog.bigbee.eu - Mój blog


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2014, 08:30 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Nie martw się, ja brałem w tym roku rzepak. Pod zasklepem powiedziałbym - woda. Jednak ta "woda" miała książkowe 20% wody, więc wszystko w normie.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2014, 08:33 - czw 

Rejestracja: 24 kwietnia 2014, 18:19 - czw
Posty: 51
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: włodawa
Dzięki za odpowiedzi trochę się uspokoiłem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2014, 12:59 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 22:59 - pn
Posty: 124
Lokalizacja: Mysłowice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Sol Bąk pisze:
Jak zacznie rosnąć to "zagotuj" w 60 - 70C


Dlaczego gotować?
Rozumiem, że przeciw fermentacji, ale temperatura zniszczy wiele cennych związków w miodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2014, 13:08 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 773
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Lezz, taka temperatura jest wymagana do usunięcia zarodników drożdży i niszczy enzymy. Po przerobieniu przez pszczoły enzymy powrócą :).

_________________
https://play.google.com/store/apps/developer?id=BigBee - Moje aplikacje dla pszczelarzy
http://blog.bigbee.eu - Mój blog


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2014, 21:43 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1088
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
ja u siebie wirowałem miód i też jak leciał z miodarki to jakoś tak rzadki był, ale jak odstał dwa dni w chłodnym pomieszczeniu to bardzo gęsty się zrobił. Dodam, że w dwóch plastrach zaczął krystalizować dlatego wirowałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2014, 23:13 - czw 
komeg pisze:
Po zapewne "szmira" jest powodem


może jestem glupi może zbyt młody ale mysle ze takie wypowiedzi sa nie na miejscu ...
trzeba trzymać jakiś poziom.


Na górę
  
 
Post: 30 maja 2014, 02:41 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2014, 21:13 - śr
Posty: 1424
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
wielokwiat nieźle zasklepiony też się w tym roku prawie lał, 10 dni w chłodzie i tendencja do lekkiego kryształu. taki rok, ciepło i duża wilgotność w przyrodzie. Z akacją jest podobnie chyba, dojrzała, ale jednak zbyt wodnista do kręcenia. Se poleży w ulu a nie zjedzo, będzie git. pzdr.

_________________
Życie jest poszukiwaniem właściwego konserwanta...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2014, 03:14 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2014, 21:13 - śr
Posty: 1424
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Acha, u 3 dzikusków też po ramce spadzi wiosennej mam (!!), ale takich ewenementów nie wiruję, zostawiam do sierpnia (na ew.głód) przednawłociowy. Takie dzikuski to szacun i barometr pożytków jak dla mnie. Jak spadzi na koniec sezonu będzie, to git, wtedy wywiruję. Pzdr.

_________________
Życie jest poszukiwaniem właściwego konserwanta...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lipca 2020, 22:02 - śr 

Rejestracja: 02 lutego 2013, 22:10 - sob
Posty: 143
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
podbijam ten stary temat, ale mam po raz pierwszy do czynienia, że miód akacjowy ma 19-20%. Być może przyczyną jest fakt, że spadziowało, kolor jest bursztynowy. Mam teraz dylemat, czy miód do słoika, czy jeszcze raz dać im go do przerobienia po kwitnieniu lipy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lipca 2020, 22:17 - śr 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Mogyoros pisze:
podbijam ten stary temat, ale mam po raz pierwszy do czynienia, że miód akacjowy ma 19-20%. Być może przyczyną jest fakt, że spadziowało, kolor jest bursztynowy. Mam teraz dylemat, czy miód do słoika, czy jeszcze raz dać im go do przerobienia po kwitnieniu lipy.

Był poszyty ? Jeśli był to nie zawracaj sobie głowy. Nawet w całości poszyty leci z ramki przy odsklepianiu. Jest z natury rzadki bo fruktozowy i długo krystalizuje. Bardzo dobry handlowo bo ciągle płynny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lipca 2020, 05:44 - czw 

Rejestracja: 02 lutego 2013, 22:10 - sob
Posty: 143
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
dzięki.
był zasklepiony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lipca 2020, 15:29 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lipca 2015, 17:01 - śr
Posty: 2289
Lokalizacja: Warszawa/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
ja w tym roku wirując świeżo przywieziony rzepak myślałem ze coś z nim nie halo.. ramki poszyte a leciał z nich prawie jak woda - na drugi dzień kończąc wirowanie ramki były już zimne... to już leciał i cedził się normalnie... a po tygodniu był już mlecznie-biały w słoikach...po dwóch zupełnie twardy...

część ramek nie poszytych do końca (do 1/2 do 3/4) przy miodobraniu musiała zostać w ulu bo trochę z nich kapało... ale wirując i widząc jaki rzadki jest pod zasklepem to stwierdziłem że jednak ten nieposzyty był tak samo gęsty... i marudziłem sobie pod nosem że ich nie zabrałem..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lipca 2020, 17:04 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 10:29 - pn
Posty: 1495
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Poszycie miodu nie musi świadczyć o jego odparowaniu, wiec nie powino byc wyznacznikiem do wirowania. Zdarzył mi się miód całkowicie poszyty a miał 22% wody. Często letnie miody np. nawłociowy są sklepione mimo, że wody w nich jeszcze sporo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 września 2020, 12:46 - wt 

Rejestracja: 18 września 2016, 19:02 - ndz
Posty: 1737
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
podepne sie do tematu. dziś chciałem wybierać miód i karmić leczyć rodzinki, ale leje sie z ramek, więc ramki z niedojrzałym miodem przełożyłem do najsilniejszej rodziny, teraz stoi wierzowiec rodnia i 5 korpusów jako miodnia. Pytanie do was czy pszczoły poradzą sobie i odparują ten miodek?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 września 2020, 14:18 - wt 

Rejestracja: 20 sierpnia 2017, 17:40 - ndz
Posty: 775
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
Krzyżak pisze:
Często letnie miody np. nawłociowy są sklepione mimo, że wody w nich jeszcze sporo.
Widocznie jest odpowiedni do przechowania jako zapas. Wczoraj przekładając zbędne, częsciowo zasklepione ramki za zatwór chciałem trochę pomóc i po lekkim draśnieciu zasklepu lało się po ramkach, ale to 100 % nawłoć, w tym roku chyba drugi raz od kilkunastu lat poszły na nawłoć po ostatnich opadach. Zaoszczędziłem sporo cukru :wink:

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 września 2020, 20:46 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6443
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Pajej pisze:
Pytanie do was czy pszczoły poradzą sobie i odparują ten miodek?

A pytałeś kogoś jak stawiałeś ?
Jak rodzina na 10 ramkach na full to jakoś zmęczy ,mniejszą zakatujesz .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 września 2020, 21:05 - wt 

Rejestracja: 18 września 2016, 19:02 - ndz
Posty: 1737
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
baru0 pisze:
Pajej pisze:
Pytanie do was czy pszczoły poradzą sobie i odparują ten miodek?

A pytałeś kogoś jak stawiałeś ?
Jak rodzina na 10 ramkach na full to jakoś zmęczy ,mniejszą zakatujesz .

rodzinę do zimowli ustawie na 7 ramkach, bo na 6 jest jeszcze czerw. pszczoły mnogo. spokojnie więcej na czarno obsiądą niż 10


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 września 2020, 21:24 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6443
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Pajej pisze:
rodzinę do zimowli ustawie na 7 ramkach, bo na 6 jest jeszcze czerw. pszczoły mnogo. spokojnie więcej na czarno obsiądą niż 10


O jedno doświadczenie do przodu :wink: :okok:

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 września 2020, 21:33 - wt 

Rejestracja: 18 września 2016, 19:02 - ndz
Posty: 1737
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
a tak na przyszłość to co miałbym zrobić? w kalendarzu 15 wrzesnia miodek rzadki, a końca pożytku nie widać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 września 2020, 15:31 - śr 

Rejestracja: 05 sierpnia 2007, 08:26 - ndz
Posty: 177
Lokalizacja: Kraków
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D i wlkp.
Witam. Wybrałem nawłoć, ponieważ robił się ładny stożek sprawdziłem refraktometrem - 18,2 %. NIGDY NIE MIAŁEM TAKIEJ NAWŁOCI.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 października 2020, 21:49 - pn 

Rejestracja: 28 sierpnia 2016, 10:47 - ndz
Posty: 176
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
U mnie mam dziwne pszczoły w jednym ulu, albo ja coś spie...em. Cała pasieka zakarmiona we wrześniu i odymiona książkowo, tylko ubierać kożuch i czekać na zimę,ale ciepło było kilka dni i zajrzałem. U wszystkich elegancko ramki poszyte tylko w tym jednym ulu ramki nie poszyte. Ule wszystkie drewniane, stoją obok siebie,pszczół podobna ilość co w innych. No nie wiem co zrobiłem źle? Może jeszcze do zimy poszyją, ale żeby wszystkie ramki w ulu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 września 2022, 19:02 - czw 

Rejestracja: 20 marca 2013, 12:36 - śr
Posty: 42
Lokalizacja: Pogórze Wielickie/ małopolskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Pajej pisze:
a tak na przyszłość to co miałbym zrobić? w kalendarzu 15 wrzesnia miodek rzadki, a końca pożytku nie widać?

Od czasu gdy w mojej okolicy masowo występuje nawłoć pozyskuję miód późnoletni - nawłociowy, przeważnie w pierwszej dekadzie września. Bywało tak, że już przy miodobraniu ewidentnie było widać, że jest za rzadki - wówczas przeznaczałem go na miód pitny. W inne lata, gdy był gęściejszy, rozlewałem do słoików i sprzedawałem. Jednak zdarzyło mi się, że taki miód później "wykipiał" z zakręconego słoika, albo dostawałem analogiczną informację od klientów.
Miód w smaku był super, kliencie go chwalili, wiem że ma bardzo dobre właściwości bakteriobójcze, ale fakt, że fermentował u klientów był dla mnie nie do zaakceptowania. Niektórzy pszczelarze z mojej okolicy zrezygnowali nawet z pozyskiwania tego miodu i sezon kończą na lipie. Ja na szczęście znalazłem rozwiązanie. Od trzech sezonów korzystam z usługi profesjonalnego dosuszania miodu. W tym roku też już jestem po. Gdy dostarczyłem miód w ub. tygodniu miał 20,5% wody - wczoraj odebrałem dosuszony - miał wówczas poniżej 17%. Firma mieści się w Konarach koło Krakowa - kto chce to znajdzie. Świadczą usługę dosuszania, ale też sprzedają urządzenia do osuszania. Także odpowiadając na pytanie miód trzeba wybrać, a jak jest za rzadki to albo na pitny, albo dosuszyć i sprzedać.
pozdrawiam
Apicultor


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji