FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

bardzo rzadki miód?
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=13249
Strona 1 z 1

Autor:  szmira [ 29 maja 2014, 06:51 - czw ]
Tytuł:  bardzo rzadki miód?

Hej mam szybkie pytanie : wczoraj wirowałem miód, oczywiście w wiekszości zasklepiony i leciał jak woda - rzadki bardzo - i pytanie (bo ciemny sporo spadzi naniosły) czy sie nie zepsuje? Obserwowałem ich prace no i wiem ze sporo polezał w ulu, brałem teraz bo juz zasklepiały ale co moze byc powodem ze byl taki rzadki? Spadz? Temperatura? (bo ramki były gorące, prosto z ula wyjęte gesto obsiadane przez pszczoły)
No i dodam że w smaku rewelacja, taki posmak ostry od spadzi..

Autor:  komeg [ 29 maja 2014, 07:40 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

szmira pisze:
co moze byc powodem ze byl taki rzadki? Spadz? Temperatura?


Po zapewne "szmira" jest powodem :lol: :lol: :lol:


pozdrawiam

Autor:  szmira [ 29 maja 2014, 08:16 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Dzięki za rzeczowa odpowiedź

Autor:  Bartkowiak [ 29 maja 2014, 08:21 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

coraz czsciej się to zdarza, przyczyny nie sa znane niestety, w tym temacie jest juz podobny watek:
viewtopic.php?f=35&t=13137&p=243531#p243531

Autor:  Sol Bąk [ 29 maja 2014, 08:23 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

szmira, na wszelki wypadek nie sprzedawaj jeszcze tego miodu, tylko poczekaj co się będzie działo. Jak zacznie rosnąć to "zagotuj" w 60 - 70C i daj pszczołom do ponownego przerobienia z dodatkiem wody. Tylko nie wszystko na raz bo Ci skiśnie.

Na pytanie w temacie, to chyba nikt nie weźmie odpowiedzialności za Twój miód. Następnym razem zaproś kolegów z forum na miodobranie ;).

Autor:  adamjaku [ 29 maja 2014, 08:30 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Nie martw się, ja brałem w tym roku rzepak. Pod zasklepem powiedziałbym - woda. Jednak ta "woda" miała książkowe 20% wody, więc wszystko w normie.

Autor:  szmira [ 29 maja 2014, 08:33 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Dzięki za odpowiedzi trochę się uspokoiłem

Autor:  Lezz [ 29 maja 2014, 12:59 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Sol Bąk pisze:
Jak zacznie rosnąć to "zagotuj" w 60 - 70C


Dlaczego gotować?
Rozumiem, że przeciw fermentacji, ale temperatura zniszczy wiele cennych związków w miodzie.

Autor:  Sol Bąk [ 29 maja 2014, 13:08 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Lezz, taka temperatura jest wymagana do usunięcia zarodników drożdży i niszczy enzymy. Po przerobieniu przez pszczoły enzymy powrócą :).

Autor:  zbycho81 [ 29 maja 2014, 21:43 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

ja u siebie wirowałem miód i też jak leciał z miodarki to jakoś tak rzadki był, ale jak odstał dwa dni w chłodnym pomieszczeniu to bardzo gęsty się zrobił. Dodam, że w dwóch plastrach zaczął krystalizować dlatego wirowałem.

Autor:  pisiorek [ 29 maja 2014, 23:13 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

komeg pisze:
Po zapewne "szmira" jest powodem


może jestem glupi może zbyt młody ale mysle ze takie wypowiedzi sa nie na miejscu ...
trzeba trzymać jakiś poziom.

Autor:  Warszawiak [ 30 maja 2014, 02:41 - pt ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

wielokwiat nieźle zasklepiony też się w tym roku prawie lał, 10 dni w chłodzie i tendencja do lekkiego kryształu. taki rok, ciepło i duża wilgotność w przyrodzie. Z akacją jest podobnie chyba, dojrzała, ale jednak zbyt wodnista do kręcenia. Se poleży w ulu a nie zjedzo, będzie git. pzdr.

Autor:  Warszawiak [ 30 maja 2014, 03:14 - pt ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Acha, u 3 dzikusków też po ramce spadzi wiosennej mam (!!), ale takich ewenementów nie wiruję, zostawiam do sierpnia (na ew.głód) przednawłociowy. Takie dzikuski to szacun i barometr pożytków jak dla mnie. Jak spadzi na koniec sezonu będzie, to git, wtedy wywiruję. Pzdr.

Autor:  Mogyoros [ 01 lipca 2020, 22:02 - śr ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

podbijam ten stary temat, ale mam po raz pierwszy do czynienia, że miód akacjowy ma 19-20%. Być może przyczyną jest fakt, że spadziowało, kolor jest bursztynowy. Mam teraz dylemat, czy miód do słoika, czy jeszcze raz dać im go do przerobienia po kwitnieniu lipy.

Autor:  manio [ 01 lipca 2020, 22:17 - śr ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Mogyoros pisze:
podbijam ten stary temat, ale mam po raz pierwszy do czynienia, że miód akacjowy ma 19-20%. Być może przyczyną jest fakt, że spadziowało, kolor jest bursztynowy. Mam teraz dylemat, czy miód do słoika, czy jeszcze raz dać im go do przerobienia po kwitnieniu lipy.

Był poszyty ? Jeśli był to nie zawracaj sobie głowy. Nawet w całości poszyty leci z ramki przy odsklepianiu. Jest z natury rzadki bo fruktozowy i długo krystalizuje. Bardzo dobry handlowo bo ciągle płynny.

Autor:  Mogyoros [ 02 lipca 2020, 05:44 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

dzięki.
był zasklepiony.

Autor:  tomi007 [ 02 lipca 2020, 15:29 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

ja w tym roku wirując świeżo przywieziony rzepak myślałem ze coś z nim nie halo.. ramki poszyte a leciał z nich prawie jak woda - na drugi dzień kończąc wirowanie ramki były już zimne... to już leciał i cedził się normalnie... a po tygodniu był już mlecznie-biały w słoikach...po dwóch zupełnie twardy...

część ramek nie poszytych do końca (do 1/2 do 3/4) przy miodobraniu musiała zostać w ulu bo trochę z nich kapało... ale wirując i widząc jaki rzadki jest pod zasklepem to stwierdziłem że jednak ten nieposzyty był tak samo gęsty... i marudziłem sobie pod nosem że ich nie zabrałem..

Autor:  Krzyżak [ 02 lipca 2020, 17:04 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Poszycie miodu nie musi świadczyć o jego odparowaniu, wiec nie powino byc wyznacznikiem do wirowania. Zdarzył mi się miód całkowicie poszyty a miał 22% wody. Często letnie miody np. nawłociowy są sklepione mimo, że wody w nich jeszcze sporo.

Autor:  Pajej [ 15 września 2020, 12:46 - wt ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

podepne sie do tematu. dziś chciałem wybierać miód i karmić leczyć rodzinki, ale leje sie z ramek, więc ramki z niedojrzałym miodem przełożyłem do najsilniejszej rodziny, teraz stoi wierzowiec rodnia i 5 korpusów jako miodnia. Pytanie do was czy pszczoły poradzą sobie i odparują ten miodek?

Autor:  Marekp57 [ 15 września 2020, 14:18 - wt ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Krzyżak pisze:
Często letnie miody np. nawłociowy są sklepione mimo, że wody w nich jeszcze sporo.
Widocznie jest odpowiedni do przechowania jako zapas. Wczoraj przekładając zbędne, częsciowo zasklepione ramki za zatwór chciałem trochę pomóc i po lekkim draśnieciu zasklepu lało się po ramkach, ale to 100 % nawłoć, w tym roku chyba drugi raz od kilkunastu lat poszły na nawłoć po ostatnich opadach. Zaoszczędziłem sporo cukru :wink:

Autor:  baru0 [ 15 września 2020, 20:46 - wt ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Pajej pisze:
Pytanie do was czy pszczoły poradzą sobie i odparują ten miodek?

A pytałeś kogoś jak stawiałeś ?
Jak rodzina na 10 ramkach na full to jakoś zmęczy ,mniejszą zakatujesz .

Autor:  Pajej [ 15 września 2020, 21:05 - wt ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

baru0 pisze:
Pajej pisze:
Pytanie do was czy pszczoły poradzą sobie i odparują ten miodek?

A pytałeś kogoś jak stawiałeś ?
Jak rodzina na 10 ramkach na full to jakoś zmęczy ,mniejszą zakatujesz .

rodzinę do zimowli ustawie na 7 ramkach, bo na 6 jest jeszcze czerw. pszczoły mnogo. spokojnie więcej na czarno obsiądą niż 10

Autor:  baru0 [ 15 września 2020, 21:24 - wt ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Pajej pisze:
rodzinę do zimowli ustawie na 7 ramkach, bo na 6 jest jeszcze czerw. pszczoły mnogo. spokojnie więcej na czarno obsiądą niż 10


O jedno doświadczenie do przodu :wink: :okok:

Autor:  Pajej [ 15 września 2020, 21:33 - wt ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

a tak na przyszłość to co miałbym zrobić? w kalendarzu 15 wrzesnia miodek rzadki, a końca pożytku nie widać?

Autor:  ryszard13 [ 16 września 2020, 15:31 - śr ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Witam. Wybrałem nawłoć, ponieważ robił się ładny stożek sprawdziłem refraktometrem - 18,2 %. NIGDY NIE MIAŁEM TAKIEJ NAWŁOCI.

Autor:  Strzelec66 [ 05 października 2020, 21:49 - pn ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

U mnie mam dziwne pszczoły w jednym ulu, albo ja coś spie...em. Cała pasieka zakarmiona we wrześniu i odymiona książkowo, tylko ubierać kożuch i czekać na zimę,ale ciepło było kilka dni i zajrzałem. U wszystkich elegancko ramki poszyte tylko w tym jednym ulu ramki nie poszyte. Ule wszystkie drewniane, stoją obok siebie,pszczół podobna ilość co w innych. No nie wiem co zrobiłem źle? Może jeszcze do zimy poszyją, ale żeby wszystkie ramki w ulu?

Autor:  Apicultor [ 15 września 2022, 19:02 - czw ]
Tytuł:  Re: bardzo rzadki miód?

Pajej pisze:
a tak na przyszłość to co miałbym zrobić? w kalendarzu 15 wrzesnia miodek rzadki, a końca pożytku nie widać?

Od czasu gdy w mojej okolicy masowo występuje nawłoć pozyskuję miód późnoletni - nawłociowy, przeważnie w pierwszej dekadzie września. Bywało tak, że już przy miodobraniu ewidentnie było widać, że jest za rzadki - wówczas przeznaczałem go na miód pitny. W inne lata, gdy był gęściejszy, rozlewałem do słoików i sprzedawałem. Jednak zdarzyło mi się, że taki miód później "wykipiał" z zakręconego słoika, albo dostawałem analogiczną informację od klientów.
Miód w smaku był super, kliencie go chwalili, wiem że ma bardzo dobre właściwości bakteriobójcze, ale fakt, że fermentował u klientów był dla mnie nie do zaakceptowania. Niektórzy pszczelarze z mojej okolicy zrezygnowali nawet z pozyskiwania tego miodu i sezon kończą na lipie. Ja na szczęście znalazłem rozwiązanie. Od trzech sezonów korzystam z usługi profesjonalnego dosuszania miodu. W tym roku też już jestem po. Gdy dostarczyłem miód w ub. tygodniu miał 20,5% wody - wczoraj odebrałem dosuszony - miał wówczas poniżej 17%. Firma mieści się w Konarach koło Krakowa - kto chce to znajdzie. Świadczą usługę dosuszania, ale też sprzedają urządzenia do osuszania. Także odpowiadając na pytanie miód trzeba wybrać, a jak jest za rzadki to albo na pitny, albo dosuszyć i sprzedać.
pozdrawiam
Apicultor

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/