FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 lipca 2025, 03:35 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Post: 15 lipca 2015, 12:59 - śr 

Rejestracja: 19 maja 2015, 18:52 - wt
Posty: 12
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
Miejscowość z jakiej piszesz: Białka Tatrzańska
Witam
W pierwszej połowie maja odebrałem swój pierwszy miód z życiu. Rodzina była po zimie bardzo mocna, szybko odbudowała nadstawkę, wypełniła ją miodem i zasklepiła. Tylko że miód się do tej pory nie skrystalizował , a wszędzie czytam, że wiosenne miody krystalizują się bardzo szybko. Masowo kwitła wierzba, dzika czereśnia i tarnina. Miód jest jasnożółty, delikatny w smaku i bardzo gęsty. Jaka może być przyczyna, że się nie krystalizuje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lipca 2015, 13:34 - śr 

Rejestracja: 05 lipca 2013, 13:31 - pt
Posty: 153
Lokalizacja: Lubelskie, Polubicze Dworskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
W pierwszej połowie maja? A nie leży w górach o tej porze śnieg?
Ja z początkiem maja daje nadstawki na miód a wiruje w czerwcu i u mnie się krystalizuje szybko, ale u mnie jest sporo rzepaku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lipca 2015, 14:53 - śr 

Rejestracja: 19 maja 2015, 18:52 - wt
Posty: 12
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
Miejscowość z jakiej piszesz: Białka Tatrzańska
Rzeczywiście, sprawdziłem i było to później bo odbierałem 6 VI. Ale chyba i tak to jest dziwne z tą krystalizacją, bo w opisie wszystkich roślin które wymieniłem napisane jest, że miód z nich krystalizuje się szybko. W maju zwykle śnieg w Białce nie leży, choć pewnie by się jeszcze przydał :) Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lipca 2015, 20:45 - śr 

Rejestracja: 09 lutego 2015, 20:18 - pn
Posty: 23
Ule na jakich gospodaruję: WLP
Miejscowość z jakiej piszesz: świętokrzyskie
za bardzo się nie znam ale to może miód z domieszką pokarmu zimowego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lipca 2015, 22:01 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Często myślimy, że pszczoła powinna zbierać to, co jest w naszych oczach widoczne. W rzeczywistości jest całkiem inaczej.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lipca 2015, 22:25 - śr 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Jeśli nie ma w nim rzepaku to pewnie normalne ze nie skrystalizowal

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lipca 2015, 22:37 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2010, 20:59 - śr
Posty: 266
Lokalizacja: podkarpacie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
u mnie stoi słoik miodu z wiosny, mniszek, sady i nie wiem co jeszcze juz trzeci rok i jeszcze nie skrystalizował, ładny gesty nawet bardzo a w smaku miodzio


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lipca 2015, 10:17 - czw 

Rejestracja: 05 lipca 2013, 13:31 - pt
Posty: 153
Lokalizacja: Lubelskie, Polubicze Dworskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
kiko pisze:
u mnie stoi słoik miodu z wiosny, mniszek, sady i nie wiem co jeszcze juz trzeci rok i jeszcze nie skrystalizował, ładny gesty nawet bardzo a w smaku miodzio


To chyba już przesada . Idąc tym tropem zaraz dojdziecie do wniosku że prawdziwy miód to taki który nie krystalizuje. :nonono:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lipca 2015, 10:21 - czw 
To chyba już przesada . Idąc tym tropem zaraz dojdziecie do wniosku że prawdziwy miód to taki który nie krystalizuje. :nonono:[/quote]

Raczej nie na krystalizacje miodu ma wpływ wiele czynników zewnętrznych itp więc u każdego będzie przebiegać to inaczej zależnie od warunków w jakich go przechowuje.


Na górę
  
 
Post: 16 lipca 2015, 11:06 - czw 
seban1237 pisze:

Raczej nie na krystalizacje miodu ma wpływ wiele czynników zewnętrznych itp więc u każdego będzie przebiegać to inaczej zależnie od warunków w jakich go przechowuje.
niezależnie od warunków przechowywania żaden miód nie będzie w formie płynnej przez 3 lata, nawet akacja tyle nie postoi i w tem pokojowej po 2 latach u mnie skrystalizowała a co dopiero sady z mniszkiem, w tem pokojowej taku miód do trzech miesięcy i będzie stał.

Zarówno jarek1 jak i kolega kiko odwirowali miód z zapasami zimowymi cukru albo same zapasy cukru przeniesionego w plastry a takie coś może i 5 lat stać i nie skrystalizuje.


Na górę
  
 
Post: 16 lipca 2015, 22:31 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 czerwca 2012, 06:19 - ndz
Posty: 572
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Cordovan pisze:
seban1237 pisze:

Raczej nie na krystalizacje miodu ma wpływ wiele czynników zewnętrznych itp więc u każdego będzie przebiegać to inaczej zależnie od warunków w jakich go przechowuje.
niezależnie od warunków przechowywania żaden miód nie będzie w formie płynnej przez 3 lata, nawet akacja tyle nie postoi i w tem pokojowej po 2 latach u mnie skrystalizowała a co dopiero sady z mniszkiem, w tem pokojowej taku miód do trzech miesięcy i będzie stał.

Zarówno jarek1 jak i kolega kiko odwirowali miód z zapasami zimowymi cukru albo same zapasy cukru przeniesionego w plastry a takie coś może i 5 lat stać i nie skrystalizuje.


100/100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lipca 2015, 23:04 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2010, 20:59 - śr
Posty: 266
Lokalizacja: podkarpacie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
sorki za błąd, nie 3 a 2 lata minęło temu słoikowi MIODU, nie jakiegoś zapasu zimowego,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lipca 2015, 07:44 - pt 
kiko pisze:
sorki za błąd, nie 3 a 2 lata minęło temu słoikowi MIODU, nie jakiegoś zapasu zimowego,
jak byś napisał dwa miesiące to uwierzę ale miód z sadów mniszka i nawet jeszcze czegoś nawet w temp +30 stopni po max sześciu miesiącach będzie skrystalizowany. Odwirowałeś pewnie zapasy zimowe jakie pszczoły odsklepiły a że wystąpił pożytek to doniosły do tego trochę nektaru i poszyły od nowa a Ty myślałeś że miodku naniosły.


Na górę
  
 
Post: 18 lipca 2015, 08:49 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 08:27 - czw
Posty: 1457
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Też miałem taką sytuację... miody odwirowane w lipcu i sierpniu tylko z nadstawek pozostają płynne...

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lipca 2015, 22:54 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Jedynie nieliczne miody iglaste nie skrystalizują przez taki czas. Jeśli jest to spadź iglasta, to może tam nie być cukru. Podgrzewanie miodu skrystalizowanego, niewłaściwe, może też być przyczyną braku ponownej krystalizacji.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lipca 2015, 12:28 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 12:44 - czw
Posty: 3148
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Cordovan pisze:
ale miód z sadów mniszka i nawet jeszcze czegoś nawet w temp +30 stopni po max sześciu miesiącach będzie skrystalizowany.

Przemku nie chce byc drobnostkowy ale w miodzie przechowywanym w temperaturze powyzej 25 stopni nastepuje wzrost aktywnosci enzymatycznej i wstrzymanie procesu krystalizacji . Podobna sytuacja wystepuje przy temperaturze ponizej 8 stopni celcjusza.. Tu z kolei nastepuje zachamowanie procesow chemicznych rowniez krystalizacji. Dlatego twoje stwierdzenie w zalozeniu jest nieprawdziwe i wypadaloby uzupelnic wiedze w tym zakresie
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji