FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
krystalizacja miodu http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=15683 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | jarek1 [ 15 lipca 2015, 12:59 - śr ] |
Tytuł: | krystalizacja miodu |
Witam W pierwszej połowie maja odebrałem swój pierwszy miód z życiu. Rodzina była po zimie bardzo mocna, szybko odbudowała nadstawkę, wypełniła ją miodem i zasklepiła. Tylko że miód się do tej pory nie skrystalizował , a wszędzie czytam, że wiosenne miody krystalizują się bardzo szybko. Masowo kwitła wierzba, dzika czereśnia i tarnina. Miód jest jasnożółty, delikatny w smaku i bardzo gęsty. Jaka może być przyczyna, że się nie krystalizuje? |
Autor: | DawidR [ 15 lipca 2015, 13:34 - śr ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
W pierwszej połowie maja? A nie leży w górach o tej porze śnieg? Ja z początkiem maja daje nadstawki na miód a wiruje w czerwcu i u mnie się krystalizuje szybko, ale u mnie jest sporo rzepaku. |
Autor: | jarek1 [ 15 lipca 2015, 14:53 - śr ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Rzeczywiście, sprawdziłem i było to później bo odbierałem 6 VI. Ale chyba i tak to jest dziwne z tą krystalizacją, bo w opisie wszystkich roślin które wymieniłem napisane jest, że miód z nich krystalizuje się szybko. W maju zwykle śnieg w Białce nie leży, choć pewnie by się jeszcze przydał ![]() |
Autor: | apis-tom [ 15 lipca 2015, 20:45 - śr ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
za bardzo się nie znam ale to może miód z domieszką pokarmu zimowego. |
Autor: | adamjaku [ 15 lipca 2015, 22:01 - śr ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Często myślimy, że pszczoła powinna zbierać to, co jest w naszych oczach widoczne. W rzeczywistości jest całkiem inaczej. |
Autor: | Dominikkuchniak [ 15 lipca 2015, 22:25 - śr ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Jeśli nie ma w nim rzepaku to pewnie normalne ze nie skrystalizowal |
Autor: | kiko [ 15 lipca 2015, 22:37 - śr ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
u mnie stoi słoik miodu z wiosny, mniszek, sady i nie wiem co jeszcze juz trzeci rok i jeszcze nie skrystalizował, ładny gesty nawet bardzo a w smaku miodzio |
Autor: | DawidR [ 16 lipca 2015, 10:17 - czw ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
kiko pisze: u mnie stoi słoik miodu z wiosny, mniszek, sady i nie wiem co jeszcze juz trzeci rok i jeszcze nie skrystalizował, ładny gesty nawet bardzo a w smaku miodzio To chyba już przesada . Idąc tym tropem zaraz dojdziecie do wniosku że prawdziwy miód to taki który nie krystalizuje. ![]() |
Autor: | XxSebastianxX [ 16 lipca 2015, 10:21 - czw ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
To chyba już przesada . Idąc tym tropem zaraz dojdziecie do wniosku że prawdziwy miód to taki który nie krystalizuje. ![]() Raczej nie na krystalizacje miodu ma wpływ wiele czynników zewnętrznych itp więc u każdego będzie przebiegać to inaczej zależnie od warunków w jakich go przechowuje. |
Autor: | Cordovan [ 16 lipca 2015, 11:06 - czw ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
seban1237 pisze: Raczej nie na krystalizacje miodu ma wpływ wiele czynników zewnętrznych itp więc u każdego będzie przebiegać to inaczej zależnie od warunków w jakich go przechowuje. Zarówno jarek1 jak i kolega kiko odwirowali miód z zapasami zimowymi cukru albo same zapasy cukru przeniesionego w plastry a takie coś może i 5 lat stać i nie skrystalizuje. |
Autor: | atomek0 [ 16 lipca 2015, 22:31 - czw ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Cordovan pisze: seban1237 pisze: Raczej nie na krystalizacje miodu ma wpływ wiele czynników zewnętrznych itp więc u każdego będzie przebiegać to inaczej zależnie od warunków w jakich go przechowuje. Zarówno jarek1 jak i kolega kiko odwirowali miód z zapasami zimowymi cukru albo same zapasy cukru przeniesionego w plastry a takie coś może i 5 lat stać i nie skrystalizuje. 100/100 |
Autor: | kiko [ 16 lipca 2015, 23:04 - czw ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
sorki za błąd, nie 3 a 2 lata minęło temu słoikowi MIODU, nie jakiegoś zapasu zimowego, |
Autor: | Cordovan [ 17 lipca 2015, 07:44 - pt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
kiko pisze: sorki za błąd, nie 3 a 2 lata minęło temu słoikowi MIODU, nie jakiegoś zapasu zimowego, jak byś napisał dwa miesiące to uwierzę ale miód z sadów mniszka i nawet jeszcze czegoś nawet w temp +30 stopni po max sześciu miesiącach będzie skrystalizowany. Odwirowałeś pewnie zapasy zimowe jakie pszczoły odsklepiły a że wystąpił pożytek to doniosły do tego trochę nektaru i poszyły od nowa a Ty myślałeś że miodku naniosły.
|
Autor: | Lisek87 [ 18 lipca 2015, 08:49 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Też miałem taką sytuację... miody odwirowane w lipcu i sierpniu tylko z nadstawek pozostają płynne... |
Autor: | idzia12 [ 19 lipca 2015, 22:54 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Jedynie nieliczne miody iglaste nie skrystalizują przez taki czas. Jeśli jest to spadź iglasta, to może tam nie być cukru. Podgrzewanie miodu skrystalizowanego, niewłaściwe, może też być przyczyną braku ponownej krystalizacji. |
Autor: | mendalinho [ 20 lipca 2015, 12:28 - pn ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Cordovan pisze: ale miód z sadów mniszka i nawet jeszcze czegoś nawet w temp +30 stopni po max sześciu miesiącach będzie skrystalizowany. Przemku nie chce byc drobnostkowy ale w miodzie przechowywanym w temperaturze powyzej 25 stopni nastepuje wzrost aktywnosci enzymatycznej i wstrzymanie procesu krystalizacji . Podobna sytuacja wystepuje przy temperaturze ponizej 8 stopni celcjusza.. Tu z kolei nastepuje zachamowanie procesow chemicznych rowniez krystalizacji. Dlatego twoje stwierdzenie w zalozeniu jest nieprawdziwe i wypadaloby uzupelnic wiedze w tym zakresie Pozdrawiam |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |