FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Rzadki miód
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=15713
Strona 1 z 1

Autor:  full-light [ 19 lipca 2015, 18:20 - ndz ]
Tytuł:  Rzadki miód

Wybrałem wczoraj troche miodu.Miód w ramkach w nadstawkach był od góry troche posklepiony, tak może w 15-20%.Reszta nieposklepiona, ale odwróciwszy ramke i po wstrząśnięciu nic nie kapało. Postanowiłem wywirować. Okazało sie jednak że miód jest jednak rzadkawy. W związku z tym mam pytanie czy jeszcze w odstojniku trochę bardziej zgęstnieje czy raczej nie? A może są jakieś metody zagęszczenia miodu np poprzez utrzymywanie go ciągle w wyższej(dopuszczalnej) temperaturze?

Autor:  marian [ 19 lipca 2015, 18:28 - ndz ]
Tytuł:  Re: Rzadki miód

full-light pisze:
W związku z tym mam pytanie czy jeszcze w odstojniku trochę bardziej zgęstnieje czy raczej nie?

Na pewno zgęstnieje.

Autor:  vega [ 19 lipca 2015, 18:30 - ndz ]
Tytuł:  Re: Rzadki miód

Jest bardzo ciepło i możliwe, że taki jest powód jego gęstości. Wstaw w chłodniejsze miejsce i powinno być OK.

Autor:  Lenin [ 20 lipca 2015, 22:12 - pn ]
Tytuł:  Re: Rzadki miód

[quote="marian"]
Na pewno zgęstnieje.
Miód po odwirowaniu i pozostawieniu go np. w wiadrze w pokojowej temp. NIGDY!!! nie zgęstnieje, co najwyżej może nabrać wody i będzie rzadszy. Co innego w komorze cieplnej z włączonym osuszaczem powietrza. Może zgęstnieć, ale tylko powierzchniowo co na całą objętość miodu praktycznie nie ma wpływu Woda może się obniżyć o 0,5% .

Autor:  CYNIG [ 20 lipca 2015, 22:39 - pn ]
Tytuł:  Re: Rzadki miód

Lenin, myślę, że chodzi Wam o dwie zupełnie różne rzeczy. Ty piszesz o zawartości wody w miodzie a Kolegom chodzi o tą "gęstość optyczną" jak miód się schłodzi o te 5-10 stopni to jest mniej lejący mimo że zawartość wody może mieć taką samą.
Ot takie nieporozumienie wynikające z nieuzgodnienia definicji :)

Autor:  komeg [ 21 lipca 2015, 07:51 - wt ]
Tytuł:  Re: Rzadki miód

full-light pisze:
Wybrałem wczoraj troche miodu.Miód w ramkach w nadstawkach był od góry troche posklepiony, tak może w 15-20%.


Skąd Kolega ma miód 15 - procentowy ?.

pozdrawiam

Autor:  adamjaku [ 21 lipca 2015, 07:56 - wt ]
Tytuł:  Re: Rzadki miód

Posklepiony w 1/5.. jasno wynika z kontekstu zdania :) Raczej gdyby miał 15% wody, to byłby gęsty.

Autor:  full-light [ 21 lipca 2015, 21:37 - wt ]
Tytuł:  Re: Rzadki miód

komeg pisze:
Skąd Kolega ma miód 15 - procentowy ?.


Nie mam miodu 15%, nie mam nawet pojęcia jak zmierzyc procentowość miodu. Napisałem że miód był posklepiony od góry w 15-20%, czyli jak napisał adamjaku posklepiony w ok. 1/5.

Autor:  jino2 [ 22 lipca 2015, 13:18 - śr ]
Tytuł:  Re: Rzadki miód

full-light pisze:
nie mam nawet pojęcia jak zmierzyć procentowość miodu.
zawartość wody mierzymy refraktometrem najlepiej podświetlanym

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/