FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Rzadki miód http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=15713 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | full-light [ 19 lipca 2015, 18:20 - ndz ] |
Tytuł: | Rzadki miód |
Wybrałem wczoraj troche miodu.Miód w ramkach w nadstawkach był od góry troche posklepiony, tak może w 15-20%.Reszta nieposklepiona, ale odwróciwszy ramke i po wstrząśnięciu nic nie kapało. Postanowiłem wywirować. Okazało sie jednak że miód jest jednak rzadkawy. W związku z tym mam pytanie czy jeszcze w odstojniku trochę bardziej zgęstnieje czy raczej nie? A może są jakieś metody zagęszczenia miodu np poprzez utrzymywanie go ciągle w wyższej(dopuszczalnej) temperaturze? |
Autor: | marian [ 19 lipca 2015, 18:28 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Rzadki miód |
full-light pisze: W związku z tym mam pytanie czy jeszcze w odstojniku trochę bardziej zgęstnieje czy raczej nie? Na pewno zgęstnieje. |
Autor: | vega [ 19 lipca 2015, 18:30 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Rzadki miód |
Jest bardzo ciepło i możliwe, że taki jest powód jego gęstości. Wstaw w chłodniejsze miejsce i powinno być OK. |
Autor: | Lenin [ 20 lipca 2015, 22:12 - pn ] |
Tytuł: | Re: Rzadki miód |
[quote="marian"] Na pewno zgęstnieje. Miód po odwirowaniu i pozostawieniu go np. w wiadrze w pokojowej temp. NIGDY!!! nie zgęstnieje, co najwyżej może nabrać wody i będzie rzadszy. Co innego w komorze cieplnej z włączonym osuszaczem powietrza. Może zgęstnieć, ale tylko powierzchniowo co na całą objętość miodu praktycznie nie ma wpływu Woda może się obniżyć o 0,5% . |
Autor: | CYNIG [ 20 lipca 2015, 22:39 - pn ] |
Tytuł: | Re: Rzadki miód |
Lenin, myślę, że chodzi Wam o dwie zupełnie różne rzeczy. Ty piszesz o zawartości wody w miodzie a Kolegom chodzi o tą "gęstość optyczną" jak miód się schłodzi o te 5-10 stopni to jest mniej lejący mimo że zawartość wody może mieć taką samą. Ot takie nieporozumienie wynikające z nieuzgodnienia definicji ![]() |
Autor: | komeg [ 21 lipca 2015, 07:51 - wt ] |
Tytuł: | Re: Rzadki miód |
full-light pisze: Wybrałem wczoraj troche miodu.Miód w ramkach w nadstawkach był od góry troche posklepiony, tak może w 15-20%. Skąd Kolega ma miód 15 - procentowy ?. pozdrawiam |
Autor: | adamjaku [ 21 lipca 2015, 07:56 - wt ] |
Tytuł: | Re: Rzadki miód |
Posklepiony w 1/5.. jasno wynika z kontekstu zdania ![]() |
Autor: | full-light [ 21 lipca 2015, 21:37 - wt ] |
Tytuł: | Re: Rzadki miód |
komeg pisze: Skąd Kolega ma miód 15 - procentowy ?. Nie mam miodu 15%, nie mam nawet pojęcia jak zmierzyc procentowość miodu. Napisałem że miód był posklepiony od góry w 15-20%, czyli jak napisał adamjaku posklepiony w ok. 1/5. |
Autor: | jino2 [ 22 lipca 2015, 13:18 - śr ] |
Tytuł: | Re: Rzadki miód |
full-light pisze: nie mam nawet pojęcia jak zmierzyć procentowość miodu. zawartość wody mierzymy refraktometrem najlepiej podświetlanym
|
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |