FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 lipca 2025, 05:21 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Boguchwałowice
Od 1.09 zacząłem pierwszy raz dokarmiać moje pszczoły (wcześniej było troszkę dokarmiania pobudzającego) syrop cukrowy podawałem w dwóch słoikach po 0,9l na powałce w proporcji 3:2. Jeśli dobrze wyliczyłem to w słoiku 0,9l przy tych proporcjach jest ok 0,7 kg cukru wiec wyglądało to tak:
01.09.2015r. – 1,4 kg
02.09.2015r.- 1,4 kg
04.09.2015r. – 1.4kg
05.09.2015r. -0.7kg (podałem 1 słoik)
06.09.2015r. – 1.4kg
07.09.2015r. – 1.4kg
09.09.2015r. – 1.4kg
Więc na dzień jutrzejszy będzie w każdym ulu po 9,1 kg cukru.
Dwie rodziny są na 6 ramkach , jedna rodzina na 8 i jedna na dziewięciu na 9.
Mam pytanie czy jutro i pojutrze dać jeszcze po 1,4 aby było razem 12 kg. i zakończyć dokarmianie czy zajrzeć czy nie są już całe ramki zalane? słyszałem że powinno się zostawić trochę pustych komórek lub dać po jednej ramce z suszem aby matka jeszcze poczerwila?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Matka czerwi przy niezłej pogodzie do końca września (jeśli jej nie ograniczą). Te 6 ramek rozbuduj o 1/2 z suszem w środek i te rodziny podkarmiaj pobudzająco (300 ml co 2/3 dni). Na 6 ramkach zimowanie ryzykowne. Zalewanie gniazd, to październik, nie wrzesień. Zwłaszcza, że w wlkp ciepło i może sporo pyłku. Pozdrawiam.

Warszawiak pisze:
Matka czerwi przy niezłej pogodzie do końca września (jeśli jej nie ograniczą). Te 6 ramek rozbuduj o 1/2 z suszem w środek i te rodziny podkarmiaj pobudzająco (300 ml co 2/3 dni). Na 6 ramkach zimowanie ryzykowne. Zalewanie gniazd, to październik, nie wrzesień. Zwłaszcza, że w wlkp ciepło i może sporo pyłku. Pozdrawiam.
Czytaj kolego z zrozumieniem, seboss99, karmi cukrem i o zalewaniu gniazd w październiku nie ma mowy a na 6 ramkach spokojnie rodzina przezimuje jeśli tylko ma właściwy skład biologiczny, ba nawet na 3 ramkach przezimuje bez ryzyka żadnego, kwestia na kiedy dojdzie do siły od wiosny ale to inna sprawa. O żadnym zwiększaniu ilości ramek w tych rodzinach 6-cio ramkowych nie ma mowy, nie podpowiadaj mu takich rzeczy bo to nielogiczne o tej porze roku.

seboss99, zrób przegląd rodzin i napisz co i jak w każdej, wtedy dostaniesz podpowiedź. jak będą miały dzień czy dwa przerwy w karmieniu nic im nie będzie.

zrobiłem dziś przegląd wszędzie dużo pokarmu ale w jednej rodzinie bardzo mało czerwiu tylko na 2 ramkach, matka jest. Może dlatego że za dużo pokarmu dałem rodzina jest na 6 ramkach. przedwczoraj dałem ostatnia porcje i pół słoika nadal jest już nie pobierają. Czy w tej sytuacji włożyć w środek ramkę z suszem aby matka więcej poczerwiła ma być ładna pogoda i 28 stoponi. Poniżej zdjęcie jak wyglądał ul po otwarciu :)
http://www.fotosik.pl/zdjecie/2a9796a6e67820b5
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c214448cd0d2310c

Czemu masz tak tragicznie szeroko poukładane ramki, pomiędzy nimi ma być 8 max 10 mm. Mam na myśli górne beleczki. Pościnaj tą dziką zabudowę z powałki i góry beleczek, zacieśnij je. Jak już nie pobierają to nie mają gdzie wlać, wygryzie się czerw to wezmą i przeniosą w wolne komórki. Mniej stresu. Lecz je po poprawnym ułożeniu ramek. Gniazda nie poszerzaj już żadnymi dodatkowymi ramkami.

Ok po przesuwam ramki dałem trochę za szeroko bo bałem się aby nie pozgniatac pszczół jak nie ma beleczek dziś odymie apiwarolem po raz drugi

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]