FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 lipca 2025, 00:09 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Witam, jak temu zaradzić?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
poczekac do wiosny aż wierzba będzie kwitnąć, teraz i tak nie jest im do niczego potrzebna, w ubiegłym roku u mnie też miały 0 pierzgi a wiosną poszły jak burza

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
kkrzysztof1963, nie masz pierzgi to nie martwisz się o to że matki będą dalej intensywnie czerwić.. natomiast dobrze by było żeby pszczoły "upasły" się teraz pyłkiem przed zimą, więc możesz im podać zmielony pyłek. A na przyszłość, żeby uniknąć takiej sytuacji możesz posiać/posadzić rośliny pyłkodajne kwitnące w sierpniu lub we wrześniu (np. nawłoć)

Awatar użytkownika

U mnie pyłek targają, różne kolory .
Końcowa korekta w ulach , i mają po
dwie trzy ramki z pyłkiem.
O dziwo przy nie dużym zakarmianiu , zapasu jest dużo, po dwie trzy ramki za zatwór do przeniesienia do gniazda.

Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Matki rozpoczynają czerwienie jeszcze przed kwitnięciem wierzby. Leszczyna , olszyna mogą zapewnić pierwszy pożytek pyłkowy ,pod warunkiem ,ze dopisze pogoda. Tak wiec jak by nie patrzeć brak żelaznego ,zimowego zapasu pierzgi może spowolnić wiosenny rozwój .
Jest szansa ,że będzie jeszcze jakiś czas ciepło i zakwitną np. marcinki i inne które spowodują zmianę na lepsze. Częściowym rozwiązaniem jest sadzenie na pasieczysku i w pobliżu roślin pyłkodajnych. U mnie sprawdza się Dalia miniaturowa kwitnie do pierwszych przymrozków niesamowicie oblegają ją pszczoły zaopatrując się w pyłek .Po sezonie , zakończeniu wegetacji mogę podzielić się bulwami . Pozdrawiam :pl:

Ule na jakich gospodaruję: waszawski poszerzany
Fajną sprawą jest gdy pszczołki na jesieni "utuczą" sie pyłkiem z nawłoci - tak jak jest u mnie bądź gdzieś gdzie rośnie sporo polonów - super sprawa gorczyca...
Na wiosnę mam super sprawę bo sąsiad przez miedzę ma hektarową plantację orzechów laskowych.. - pierwszy pyłek zapewniony oraz w podmokłych łąkach rośnie sporo olszyny...
Później wierzby trochę sadu, łąki i się zaczyna...

andrzejkowalski100 pisze:
Matki rozpoczynają czerwienie
Matki nie przerywają czerwienia wogóle, pomyśl nim coś napiszesz.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
CarIvan pisze:

U mniew pasiece 80% rodzin nie ma czerwiu wogóle(, wyjątek stanowia rodziny które wywiozłem na nawłoć).
Taka sytuacja to ewenement bo o tej porze roku(na moim terenie) czerw być powinien na 1-2 ramkach. Nawet odkłady z młodymi matkami wyhamowały wcześniej.Moim zdaniem brak dopływu pyłku(susza).
Idealny moment na ostatni zabieg na warozę.
Mam obawy o jakośc zimuącej pszczoły(brak pokarmu białkowego). O ile teraz jest jej duzo to jednak w pewnym momencie odbije się brak młodej pszczoły(może już zimą a może dopiero na przedwiośniu)
Pozdrawiam

mendalinho pisze:
U mniew pasiece 80% rodzin nie ma czerwiu wogóle
Co nie oznacza że matki nie czerwią, one nadal kładą jaja tyle że pszczoły się ich pozbywają z wiadomych już dla Ciebie przyczyn i nie wychowują czerwiu.

Awatar użytkownika

Właśnie u krwinek brak czerwienia, u innych jest.

Awatar użytkownika

Sory ..u krainek.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
CarIvan pisze:
Co nie oznacza że matki nie czerwią, one nadal kładą jaja tyle że pszczoły się ich pozbywają z wiadomych już dla Ciebie przyczyn i nie wychowują czerwiu.

Moze nie wiem,
bardziej mnie interesyje to co jest w ulu
czyli czerw jest albo go nie ma(ten stan ma znaczenie dla rodziny)
Rozważania akademickie czy matki składaja jaja i czy one są zjadane przez robotnice mnie nie interesują
Pozdrawiam

CarIvan pisze:
Matki rozpoczynają czerwienie

Czep się tramwaju. U mnie tak jak pisze mendalinho, nie ma czerwiu . Matki zgonione na plastry wypełnione pokarmem. Powiedz mi mądralo jak czerwić na takiej ramce :haha: :haha:
O tym czy matka czerwi czy nie, stanowią pszczoły, w swojej mądrości decydują o wszystkich parametrach w kolonii pszczelej one też wyhamowują matkę przed składaniem jaj. Twoja wiedza owszem spora ale niekompletna .Musisz jeszcze troszkę pożyć i nabrać doświadczenia tego nie przeskoczysz :thank: Jak będziesz miał wątpliwości zadzwoń chętnie pomogę . Mała ilość pierzgi zawsze będzie miała wpływ na ilość czerwiu . Zawsze w świecie flory i fauny o rozwoju i ilości osobniczej decyduje ilość pożywienia. Pozdrawiam :pl:
Ps Przemku niepokoją mnie objawy twojej sklerozy .Temat poduszka powietrzna .

Matki zgonione na plastry wypełnione pokarmem. Powiedz mi mądralo jak czerwić na takiej ramce
pszczoły miejsce zrobią.

Twoja wiedza owszem spora ale niekompletna .Musisz jeszcze troszkę pożyć i nabrać doświadczenia tego nie przeskoczysz :thank: Jak będziesz miał wątpliwości zadzwoń chętnie pomogę .
:haha: :haha: :haha: to Ci się udał dowcip sezonu jakiego nie słyszałem do tej pory.

Ps Przemku niepokoją mnie objawy twojej sklerozy .Temat poduszka powietrzna .
nie mam sklerozy, napisałem Ci przecież że podstawiany półkorpus pod gniazdo nie jest po to by miał wpływ na temp. w kubaturze ula. Napisałeś zresztą sam co o tym myślisz, ja nie zamierzam z Tobą dyskutować bo pojęcia o tym nie masz, choć uważasz że jest inaczej - cóż oszukuj się dalej i rób jak uważasz - będziesz zdrowszy.

CarIvan pisze:
_ pszczoły miejsce zrobią.

_ :haha: :haha: :haha: to Ci się udał dowcip sezonu jakiego nie słyszałem do tej pory.

_ nie mam sklerozy, napisałem Ci przecież że podstawiany półkorpus pod gniazdo nie jest po to by miał wpływ na temp. w kubaturze ula. Napisałeś zresztą sam co o tym myślisz, ja nie zamierzam z Tobą dyskutować bo pojęcia o tym nie masz, choć uważasz że jest inaczej - cóż oszukuj się dalej i rób jak uważasz - będziesz zdrowszy.

Pszczoły miejsce zrobią jak będą chciały ,do tego momentu matka zmuszona jest przerwać czerwienie. Przeczy to twojej wymyślonej teorii.

Twój śmiech wywołany moją propozycją świadczy o tym że twoja skrzynka odbiorcza jest wypełniona i nic nie przyjmuje . Masz wiec problem.

Jak sam widzisz nic do tematu nie wnosisz ,podstawiasz półkorpus zgodnie z modą, merytoryczne uzasadnienia nie maja dla Ciebie znaczenia.
Nie oszukuję się i oszukiwać nie pozwolę szczególnie osobą ,które swoją wiedząwprowadzają zamęt .
Przemku jedz dużo pyłku . Tylko pyłek, da Ci moc w każdy dzień i każdą noc
Pozdrawiam ,życzę udanej kuracji :pl:

Pszczoły miejsce zrobią jak będą chciały ,do tego momentu matka zmuszona jest przerwać czerwienie. Przeczy to twojej wymyślonej teorii.
Nigdy pszczoły nie zaleją w 100% wszystkich ramek więc matka zawsze ma gdzie położyć jaja. No ale to trzeba wiedzieć a nie pisać że matka jest zmuszona przerwać czerwienie bo pszczelarz tak chce i dał tyle paszy że pszczoły zalały wszystko - przestana pobierać paszę a nie zaleją wszystkich komórek. Obserwuj uważniej co dzieje się w ulach albo zacznij uczyć się od pszczół bo same wiele pokazują.

Twój śmiech wywołany moją propozycją świadczy o tym że twoja skrzynka odbiorcza jest wypełniona i nic nie przyjmuje . Masz wiec problem.
Mój śmiech oznacza nic innego jak to że nie jesteś w stanie niczego mnie nauczyć Andrzeju, dlaczego? - bo jeszcze daleko Ci do tego by jak mówi przysłowie "uczeń przerósł mistrza".

Jak sam widzisz nic do tematu nie wnosisz ,podstawiasz półkorpus zgodnie z modą, merytoryczne uzasadnienia nie maja dla Ciebie znaczenia.
Nie oszukuję się i oszukiwać nie pozwolę szczególnie osobą ,które swoją wiedząwprowadzają zamęt .
Owszem mogę wnieść do tematu wyjaśnienie (bo widzę że jednak masz potrzebę uczenia się) ale nie tutaj bo to nie temat o poduszce powietrznej.

Przemku jedz dużo pyłku . Tylko pyłek, da Ci moc w każdy dzień i każdą noc
Lepsza jest pierzga.

Wracając do tematu o tej porze roku duża ilość pierzgi w ulach nie jest silnie konieczna, tym bardziej jeśli większość już zakarmiła swoje pszczoły. Pierzga powinna znaleźć się znacznie wcześniej w ulach by po pierwsze mogła się zimowa pszczoła nią dobrze odżywić a po drugie by owa pierzga znalazła się w plastrach jakie zostaną zalane dodatkowo zapasami i poszyte. Te plastry mają służyć jako rozwojówka na okres przedwiośnia.

Co zrobić jeśli nie mamy owej ramki z pierzgą i na wiosnę pszczoły by nie miały jej w ulach? - są dwa sposoby albo trzeba w trakcie wcześniejszych pożytków ramkę dobrze nabitą pierzgą przenieść do miodni (oznaczyć ją odpowiednio oczywiście by jej nie odwirować) i po zalaniu jej i poszyciu przez pszczoły zabrać do pracowni by można było oddać wiosną albo drugi stary sposób jaki stosował mój dziadek - zmielony na miał pyłek wymieszać z cukrem pudrem 1:1 i wsypać go w plaster lekko jakby palcami ucisnąć w komórkach ale tak by nie uszkodzić suszu. By się nie wysypywało przy odwróceniu ramki na drugą stronę przykłada się do suszu zwykłą folię śniadaniową, szybko odwraca i upycha komórki z drugiej strony. Tak nabitą ramkę, ogrzaną w temp. pokojowej podaje się tuż przy kłębie (w miejsce jakiejś pustej po zapasach) jaki zaczyna się na przedwiośniu już rozluźniać. Działa lepiej niż ciasto nad kłębem.

Awatar użytkownika

CarIvan pisze:
Nigdy pszczoły nie zaleją w 100% wszystkich ramek więc matka zawsze ma gdzie położyć jaja. No ale to trzeba wiedzieć a nie pisać że matka jest zmuszona przerwać czerwienie bo pszczelarz tak chce i dał tyle paszy że pszczoły zalały wszystko - przestana pobierać paszę a nie zaleją wszystkich komórek. Obserwuj uważniej co dzieje się w ulach albo zacznij uczyć się od pszczół bo same wiele pokazują.

w ubiegłym roku kłuciłeś się ze wszystkimi że masz tak zalane gniazda że matki Ci nie czerwią bo nie mają miejsca, skąd taka zmiana zdania? czyżby czerwiły zeszłej jesieni?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
kudlaty pisze:
CarIvan pisze:

w ubiegłym roku kłuciłeś się ze wszystkimi że masz tak zalane gniazda że matki Ci nie czerwią bo nie mają miejsca, skąd taka zmiana zdania? czyżby czerwiły zeszłej jesieni?

Staszek to było pod innym nickiem więc się nie liczy :D

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Krzyżak,
Dycha :wink:
A CarIvan, iandrzejkowalski100, chyba odbiegli od tematu .
kkrzysztof1963 pisze:
Witam, jak temu zaradzić?

Dając ramkę z pierzgą od rodziny która ma jej "nadmiar" i jeszcze nosi, ja tak robię .

kudlaty pisze:
w ubiegłym roku kłuciłeś się ze wszystkimi że masz tak zalane gniazda że matki Ci nie czerwią bo nie mają miejsca, skąd taka zmiana zdania?
Staszku nawet jeśli tak mówiłem to mogę stwierdzić jednoznacznie że jak każdy wciąż się uczę i wyciągam wnioski.

Awatar użytkownika

CarIvan pisze:
Staszku nawet jeśli tak mówiłem to mogę stwierdzić jednoznacznie że jak każdy wciąż się uczę i wyciągam wnioski.

wszystko zgoda, każdy się uczy i ma prawo się mylić bo jesteśmy tylko ludźmi, chodzi o to że jesteś czasami bardzo zawzięty w bronieniu swojej racji przez co nie dopuszczasz do siebie myśli że może być inaczej, w efekcie czego rodzi się wiele nieporozumień, kłótni
doskonale pamiętam okolice roku 10, burzliwe dyskusje na temat uli jednosciennych bezfelcowych z dennicami osiatkowanymi koalicje m.in. bocian, tazon, cordovan i wasze krytyczne wypowiedzi na ten temat, jak się okazało strach przed nowym przeszedł wam po kilku latach a zimna zimowla stała się normom
lepiej posłuchać zdania osoby która spraktykowała dane rozwiązanie u siebie niż powtarzać za innymi twierdzenia które czesto nie mają nic wspolnego z rzeczywistością a są jedynie opinią danej osoby w konkretnym temacie

Brak zgromadzonych zapasów pierzgi zakłóca planowy rozwój kolonii pszczelej . Najczęściej spowodowane jest to niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Długo trwająca susza zrobiła swoje. Mam tylko nadzieje ,że po ostatnich deszczach co nieco zakwitnie w trybie przyspieszonym i pszczoły uzupełnią niedobór. Występuje taka możliwość gdyż pogoda na następne dni będzie sprzyjać wegetacji . W moim ogrodzie, niektóre kwiaty zaczęły kwitnąć ponownie a spalona łąka za ogrodzeniem ogrodu zaczyna zmieniać kolor pod wpływem kwitnienia niektórych gatunków roślin. Widać w tym momencie siłę i możliwości przyrody do regeneracji. Na wlotkach kolorowo od obnóży z pyłkiem. Będzie dobrze. Oby proces anomalii pogodowych nie powtórzył się w kolejnym roku. Pozdrawiam :pl:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]