FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 31 lipca 2025, 21:08 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: warszawski zwykły
Szanowni koledzy.
Przygodę z pszczołami zacząłem po przejściu na emeryturę, o czym pisałem we wrześniu 2013r. Obecnie mam cztery ule warszawskie zwykłe,które wykonałem sam dzięki informacjom z waszego forum.Wykonuję obecnie jeszcze jeden ul warszawski korpusowy
na 10 ramek dół i góra.Pszczoły przygotowałem do zimowania(nakarmiłem ,odymiłem i ociepliłem) .Wszystko było ok. do 23 grudnia ,w ulu (trzeci od lewej)coś się zaczęło dziać,
ok 15.50 zauważyłem na wylotce tego ula grupkę pszczół a wśród nich oznakowaną matkę, na wylotce były resztki zgryzionego zasklepu.Pytałem mojego znajomego-powiedział ,że to może być wymiana matki.Nie wiem co o tym sądzić czy to jest koniec roju co mam począć ,proszę o radę. W załączniku są zdjęcia.
Pozdrawiam z szacunkiem Krzysztof P.
Ps.Życzę spokojnych Świąt Bożego Narodzenia i Błogosławieństwa na Nowy Rok
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Czy mi się wydaje, czy na wylotku jest czerwono od warrozy?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Wygląda jak Warroza być może to przez porażenie Warrozą pszczółki chcą opuścić ten ul temperatura i słońce je wywabiło i dla tego matka na wylotku

Ule na jakich gospodaruję: wlkp, wp
Jutro koniecznie spal we wszystkich ulach po tabletce Apiwarolu. Przed tym włóż w wylotki papierową wkładkę, żebyś wiedział ile tej warrozy miałeś. Nie zaszkodzi zerknąć ile zostało pokarmu - przy dużej inwazji warrozy zużycie pokarmu może się zwiększyć.
Jak w tym roku rodziny były leczone?

Physicus pisze:
Pszczoły przygotowałem do zimowania(nakarmiłem ,odymiłem i ociepliłem) .Wszystko było ok. do 23 grudnia ,w ulu (trzeci od lewej)coś się zaczęło dziać,
ok 15.50 zauważyłem na wylotce tego ula grupkę pszczół a wśród nich oznakowaną matkę, na wylotce były resztki zgryzionego zasklepu.Pytałem mojego znajomego-powiedział ,że to może być wymiana matki.

I dobrze Ci odpowiedział !!! tylko nie wyjaśnił Ci kwestii co znaczy widok o jakim piszesz
A mianowicie w sezonie często dochodzi do niekontrolowanej Cichej wymiany matki ( musiałeś przegapić ten moment ) lub zerwać jeden z 2-3 mateczników tak że pozostał jeden ukryty :wink: A że to była Ci cha wymiana wiec do rójki nigdy nie dochodzi Ty widzisz matkę znakowaną wiec twierdzisz jest OK . A w rodzinie czerwią dwie matki po przeciwnych końcach często zimują obie a dopiero wiosną pszczoły wyprowadzają starą na tak zwaną " Ostatnią Drogę Życia " u Ciebie właśnie nastąpił ten moment pszczoły ją pozostawiły na wylocie otaczając ją i głodząc nawet jak pszczoły weszły do ula to ona ledwo mogła się przeczołgnąć i leży na dennicy !!! lub spadła pod wylot !
adriannos pisze:
Czy mi się wydaje, czy na wylotku jest czerwono od warrozy?

Raptem naliczyłem 18 punktów ciemnych (zdjęcie jest nie zbyt ostre i małe ) ale waraoz widzę tak tylko 5 szt :wink:
Zenon pisze:
Wygląda jak Warroza być może to przez porażenie Warrozą pszczółki chcą opuścić ten ul temperatura i słońce je wywabiło i dla tego matka na wylotku

Jest to normalny widok jak po oblocie pszczoły wyczyszczą dennicę z trupkami padłych pszczół odlatują albo walą je pod wylot na końcu wynoszą ścięte wiórka odsklepin wraz z czym się da a że wyniosły waroze to efekt odymienia i osypu pasożyta a że nie wyniosły wcześniej to też normalne mogło po odymieniu być juz zbyt chłodno i na jesieni pszczoły nie dokonują sprzątania
Dariuszdawid08 pisze:
Jutro koniecznie spal we wszystkich ulach po tabletce Apiwarolu.

Może a nie musi to zależy ile razy odymione dostały jesienią i kiedy ostatni raz ....

Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Sprawdz czy w srodku ula nie ma myszy

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
BoCiAnK pisze:
wyprowadzają starą na tak zwaną " Ostatnią Drogę Życia "
Jest ciepło, jeśli masz ulik weselny z ramkami, to daj ją tam ze świtą ze 2 rameczki i pokarmem. Na wiosnę jak znalazł:) Pozdrawiam.

Warszawiak pisze:
Jest ciepło, jeśli masz ulik weselny z ramkami, to daj ją tam ze świtą ze 2 rameczki i pokarmem. Na wiosnę jak znalazł

Nic już z niej nie będzie tyle Ci powiem też tak kiedyś myślałem :wink:
Jeżeli ulik postawi na pasiece i tak pszczoły zwieją do swojego bo wiedzą że matka do bani
na tym forum nie raz w kwietniu pisano o pierwszej rójce !
jak jest ciepło to wychodzi czasami garść no może wiecej pszczól z taką matką i wiszą jak rój tylko że po godzinie znikają zapobiegliwy pszczelarz je zbiera i osadza a potem jest zdziwiony co się z nią stało :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
BoCiAnK pisze:
Nic już z niej nie będzie tyle Ci powiem też tak kiedyś myślałem :wink:
No to dodam, ze moja rada była czysto książkowa i również nie spodziewałem się szału po takim rozwiązaniu... Takie rozwiązania podpowiada np. Ostrowska itp. Z tym, że w grudniu (takim, jaki mamy, może jednak taki myk mógłby się udać) na wiosnę pewnie nie. Pozdrawiam.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jakoś przegapiłem ten temat .Jeżeli zależało ci na tej matce , należało na poczekaniu zbudować z beleczek odstępnikowych i kraty odgrodowej izolator wielkości ramki i wraz z umieszczoną tam matką umieścić w centrum zawiązanego kłębu .
Wykonanie izolatora:
https://www.youtube.com/watch?v=XgWJv7f6zok

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]