FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Cena cukru
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=16575
Strona 30 z 41

Autor:  baru0 [ 09 września 2021, 21:20 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Marekp57 pisze:
Lenin pisze:
a co będzie dalej to kto wie może w dół może w górę jak to z cukrem

Nie jeden się przejechał na cukrze. :haha:

Pamiętam jak kupiłem po 3,25 zł i sie cieszyłem że tanio, a za pół roku poszedł w dół ,na 2,5 zł :cisza:

Autor:  leszczyk [ 09 września 2021, 23:02 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

W sobotę 18.IX NETTO będzie sprzedawać cukier po 1,79zł/kg. Limit 10 kg.

Autor:  licho [ 10 września 2021, 07:49 - pt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

baru0 pisze:
Pamiętam jak kupiłem po 3,25 zł i sie cieszyłem że tanio, a za pół roku poszedł w dół ,na 2,5 zł


Właśnie, może być to efekty większego popytu w tym okresie.

Pytanie jak stoi w skupie cena surowców, buraka cukrowego, w porównaniu do lat ubiegłych w tym samym okresie.

Cukier też dawno nie drożał, a jego cena jest dość utrzymywana. Pytanie czy nie jest to zabieg sztuczny. Z drugiej strony co było z masłem. Budzisz się rano i bum, 100% w górę.

Autor:  Marekp57 [ 10 września 2021, 10:22 - pt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

licho pisze:
Pytanie jak stoi w skupie cena surowców, buraka cukrowego, w porównaniu do lat ubiegłych w tym samym okresie.

Tego nie wiem, ale jest uzależniona od plonowania, a w tym roku główne rejony uprawy buraka; wielkopolska i kujawy raczej narzekały na suszę, czy wrześniowe opady nadrobiły? A i ceny światowe mają znaczenie, w tym roku doskonale widać to na zbożach.

Autor:  Wiech [ 10 września 2021, 11:11 - pt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Latem czytałem, że w Brazylii , największym producencie i największym eksporterze) uprawy ucierpiały od przymrozków, nienotowanych tam od dziesięcioleci. Niestety (jak zawsze) trudno dowiedzieć się jaka była to skala szkód.
Ludzie jedzą coraz więcej cukru (na swoją zgubę), jest on bardzo tani, więc trudno uwierzyć, że jeszcze potanieje.

Autor:  robertf [ 10 września 2021, 15:57 - pt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Baru może pamięta. Cena 10 kg cukru to cena słoika miodu. Dziś macie cukier super tani. Jęczycie , biadolicie wstyd.

Autor:  baru0 [ 12 września 2021, 00:10 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

robertf pisze:
Baru może pamięta.

Pół litry miodu=pół litry wódki . :wink: i tego się trzymam :D

Autor:  Hieronim [ 12 września 2021, 07:05 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

baru0 pisze:
robertf pisze:
Baru może pamięta.

Pół litry miodu=pół litry wódki . :wink: i tego się trzymam :D

U nas , taki starszy pszczelarz miał ponoć przepis , pół litra spirytusu plus pół litra miodu , muszę kiedyś sprawdzić , czy to aby nie legenda i coś takiego uda się wypić. :haha:

Autor:  baru0 [ 12 września 2021, 13:10 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Hieronim pisze:
muszę kiedyś sprawdzić , czy to aby nie legenda i coś takiego uda się wypić.

Mnie chodziło cenę :lol:

Autor:  ruki123 [ 12 września 2021, 18:53 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

robertf pisze:
Baru może pamięta. Cena 10 kg cukru to cena słoika miodu. Dziś macie cukier super tani. Jęczycie , biadolicie wstyd.

człowieku co ty piszesz chyba że cukier pszczołom dajesz i wirujesz.
ja cukier na zimę daje na przezimowanie tylko. ale u mnie miód ma mieć jakość a nie ilość sprzedaje limitowaną ilość miodu bez problemu i z czystym sumieniem i nie tak jak inni że 10 uli za stodołą a 3 tony ale jest demokracja róbta co chceta

Autor:  Bartek.pl [ 12 września 2021, 20:09 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

ruki123 pisze:
robertf pisze:
Baru może pamięta. Cena 10 kg cukru to cena słoika miodu. Dziś macie cukier super tani. Jęczycie , biadolicie wstyd.

człowieku co ty piszesz chyba że cukier pszczołom dajesz i wirujesz.
ja cukier na zimę daje na przezimowanie tylko. ale u mnie miód ma mieć jakość a nie ilość sprzedaje limitowaną ilość miodu bez problemu i z czystym sumieniem i nie tak jak inni że 10 uli za stodołą a 3 tony ale jest demokracja róbta co chceta


:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Autor:  leszczyk [ 16 września 2021, 12:09 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Notowania cukru na giełdach (załącznik) pną się w górę od 28 kwietnia 2020r. Chociaż na globalnym rynku tego surowca cały czas jest nadpodaż. Obecnie w hurcie cena jest na pułapie 2700zł/t brutto. Dolna linia pokazuje tendencje ostatnich dziesięciu lat. Cena na wykresie to centy amerykańskie za funt wagi USc/lbm.

W sobotę 18.IX NETTO będzie sprzedawać cukier po 1,79zł/kg. Limit 10 kg.

Do soboty 18.IX CARREFOUR sprzedaje cukier biały Classic po 1,99zł/kg, przy zakupie 5 opakowań, promocja "5 w cenie 4". Limit zakupu na paragon 10 kg.

Autor:  licho [ 16 września 2021, 14:03 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Trochę nieświadomie wywołałem bardzo ciekawą i ważna dla nas wszystkich dyskusje.

Nie orientuje się w kwestii różnic w cenie cukru, a syropów cukrowych.

Przykładowo czy podatek cukrowy dotyczy jedynie produktów zawierających cukier, sacharoze. Czy wchodzi również w cenę syropów cukrowych, ale nie otrzymywanych z sacharozy a przykładowo ze skrobi? Czy na tych produktach też ciąży widmo gwałtownego wzrostu cen, czy jedynie sacharoza jest surowcem "zagrożonym" wzrostem ceny? Może ktoś z Państwa wie więcej w tym temacie, przykłądowo z punktu widzenia branży cukierniczej? Proszę o komentarz.

Jeżeli jest tak, że dotknie to wszystkie produkty odcukrowe: syropy glukozowo-fruktozowe, czy syropy glukozowe, w równym stopniu jak sacharoze, to czy w najbliższych latach nastąpi przesunięcie w karmieniu zimowym w stronę pasz dla pszczół opartych o hydrolizę skrobi zbożowej?

W tym przypadku badania (podstawowe) nie są łaskawe i pokazują pewne korelacje szczególnie przy pokarmach zawierających trisacharydy. Nawet w Polsce, Olszewski i in. oceniają że brak stymulacji enzymatycznej sacharozą wpływa na zmniejszenie czerwienia. Moim zdaniem, przy nadmiarze pyłku w tym okresie nie nastąpi całkowite ograniczenie czerwienia, jedyne postulowane przez Olszewskiego widoczne ograniczenie.

A co za tym idzie...?

Autor:  leszczyk [ 16 września 2021, 14:43 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

"Podatek cukrowy jest to opłata od napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących (tj. cukrów będących monosacharydami lub disacharydami, środków spożywczych zawierających te substancje oraz substancji słodzących) oraz kofeiny lub tauryny w produkcie gotowym do spożycia przez ludzi. Ma on na celu zachęcić do wytwarzania oraz zakupu zdrowych produktów spożywczych przez konsumentów."
Według mnie, wytwarzanie cukru białego jak i syropów nie podlega pod tą ustawę. Surowiec też nie ma znaczenia.

Autor:  tomi007 [ 16 września 2021, 14:58 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

licho,

z tego co się orientuje ale "i tak bardzo powierzchownie" to podatek cukrowy nie dotyczy syropów.. a gotowych napojów... stąd ponoć jak wszedł ten podatek to wzrosła sprzedaż koncentratów dla klientów detalicznych (syropów)... a i wydaje mi się, że pojęcie też dotyczy ogólnej zawartości "cukru" a jak wiadomo cukier to nie tylko sacharoza... ale i glukoza i fruktoza i inne "cukry"... więc nie ma znaczenia czym słodzony jest napój... czy cukrem czy syropem-glukozowo-fruktowym to ten podatek trzeba płacić...

co do wzrostu cen - w długim terminie to raczej wszystkie surowce idą w górę - nie da się produkować w nieskończoność tanio albo po tej samej cenie przy rosnących cenach energii i innych kosztach... a polityka klimatyczna UE wkrótce pokaże swoje rogi... już to widać po cenach aut spalinowych... które już podrożały o koszt kar - 1g C02 kosztuje prawie 100 € ponad limit 90g - tzn że auto musiałoby palić 3,5l benzyny na 100km aby zmieścić się w tych 90g CO2 na 1 km... a średnio mniej więcej małolitrażowe samochody mają emisje ok 120g - czyli łatwo to przeliczyć 30g x prawie 100€ daje 3000 € "kary" za wyprodukowanie samochodu = o 12.000 zł droższe auto licząc ze 1€ to 4 zł... a prawa fizyki ciężko oszukać i już "mniej palić się nie da"...a hybrydy etc to dodatkowe koszty produkcji... także owszem auta spalinowe będą wkrótce droższe od elektryków ale nie dzięki temu że elektryki tak mocno potanieją... tylko że ta norma zwolnienia od kar będzie systematycznie spadać do 0 g /km... przy okazji piękne ładne te kalkulacje ile to "taniej" jedzie się teraz na prąd niż na paliwo (ale tylko "tankując" prąd z domu....) - tylko niech dowalą taką samą akcyzę na prąd jak ma to miejsce teraz dla paliwa i już tak "tanio na ten prąd nie będzie"... zresztą lada chwila też energia elektryczna mocno podrożeje właśnie przez certyfikaty C02...

wg mnie kto może i chce jak i ma odpowiednie warunki do przechowywania i nie widzi innych lepszych "inwestycji na oku" to niech robi zapasy po tych cenach 1,99 - bo ile można stracić - jaki jest potencjał że ceny pójdą w dół ??? szczególnie przy założeniu dla obecnej sytuacji ekonomicznej - dużej presji na ogólny wzrost cen z tytuły wzrosty ceny energii - także zakup cukru dużo lepszym rozwiązaniem niż trzymanie kasy na koncie/lokacie (pod warunkiem że np. jakaś powódź na magazynie się nie trafi)i... a inflacja się rozkręca jak widać ku uciesze wszystkich rządów i banków centralnych co to zyskują tylko na niej bo % długu nie pokrywa inflacji - de facto następuje przez to kradzież kapitału od wierzyciela do dłużnika "w białych rękawiczkach" - a jak brakuje chętnych to Banki centralne dodrukują kapitału ile trzeba... i karawana będzie jechać dalej... i będzie to tak długo działać aż w końcu ludzie powiedzą, że nie chcą tych "papierków bez wartości przyjmować"...

Autor:  licho [ 16 września 2021, 18:31 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

leszczyk, tomi007, dziękuje.

Czyli akurat to działanie obecnie nie ma to żadnego znaczenia i nie powinno mieć wpływu.

Autor:  KNIEJA [ 17 września 2021, 20:03 - pt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Miłych doznań :mrgreen: smakowych

Autor:  leszczyk [ 21 września 2021, 20:15 - wt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Od czwartku 23.IX do soboty 25.IX LIDL będzie sprzedawać cukier biały po 1,66zł/kg, przy zakupie 3 szt., promocja "2 + 1 gratis", z kuponem aplikacji LidlPlus.

W czwartek 23.IX KAUFLAND będzie sprzedawać cukier Diamant po 0,99zł/kg, maksymalnie 10 kg na osobę i paragon, przy zakupach innych artykułów na 150zł. Rabat naliczany przy kasie.

Od wtorku 21.IX do poniedziałku 4.X SUPECO będzie sprzedawać cukier biały Classic po 2,25zł/kg, przy zakupie 5 opakowań. Limit zakupu na paragon 10 kg.

Od wtorku 21.IX do poniedziałku 27.IX INTERMARCHE będzie sprzedawać produkty marki 'Cukier Królewski' z rabatem do -48%. Dotyczy wybranych produktów.

Autor:  robertf [ 23 września 2021, 17:37 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Czemu z cukru kupionego w workach 25 kg nie wytrąca się osad? A z cukru w 1 kg opakowaniach tak. Czy to zasługa promocji i pakują tam odpady?

Mój znajomy,który wytwarza lokalny produkt bimbrowniczy , twierdzi że z worka 25 kg otrzymuje wyższy procent jak z opakowań 1 kg.
Co o tym myślicie ?

Autor:  Maxik [ 23 września 2021, 18:07 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Dodam swoje pytanie:
Dlaczego syrop z cukru 25kg ma piankę na wierzchu, a z cukru w 1 kg brak ?
Który stan jest korzystniejszy z pianką czy bez ?

Autor:  piotrekmazury [ 23 września 2021, 18:38 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Może różnica nie jest w cukrze a w sposobie sypania. Worek 25kg sypiesz od razu do wody, a po kilogramie w pewnych odstępach czasowych.

Autor:  Maxik [ 24 września 2021, 08:45 - pt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

piotrekmazury, sypię tak samo, napierw odpowiednio 100 torebek lub 4 worki, później ciepła woda z bojlera.

Autor:  tomi007 [ 24 września 2021, 09:22 - pt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

to zależy od cukru - tj. wydaje mi się że wpływa ma na to przede wszytkim grubość jego kryształów - te drobne się bardziej pienią... te grube mniej bo mniej powietrza z nimi wpada... w każdym razie miałem taki i taki syrop - dla pszczół było to bez różnicy ale też ten z piania wywoływał jakieś obawy na początku... sam "badań" nad % cukru w cukrze nie robiłem - nie wiem ile w tych wiejsko-miejskich legendach prawdy - np. że na cukrze z biedronki ilość możliwego destylatu jest trochę mniejsza, czy też ilość jego max %... wg mnie najłatwiej oszukać jak już na wilgotności - wystarczy, że cukier ma jej o 2-3% więcej niż powinien - na tonie jest to "oszczędność" 20-30 kg... dodatki sól/wapno czy co tam innego jeszcze - to jest wyczuwalne dla konsumenta - i jakby wyszło na jaw to byłby duży problem dla producenta...a i jak tu dodać np. 0,25-0,5% soli ? przecież po drodze masa ludzi by to widziała w procesie produkcji... poza tym to też koszty takiego "fałszowania" a efekt końcowy marny - nie warty zachodu...

ewentualnie ilość piany może zależeć od technologii produkcji - może jakieś minimalne resztki "mleka wapiennego zostają" - dlatego ja tam zawsze dodaje kwasku cytrynowego ok 0,5g na 1 kg cukru... poza tym sama woda "kranówka" zawiera jony wapnia i magnezy... dodając do niej kwasku tworzą się łatwo rozpuszczalne w wodzie cytryniany... a cytryniany wapnia i magnezu są bdb przyswajalne (przez ludzi... ale przez pszczoły zapewne też) - przy czym ten kwasek ma przede wszystkim za zadanie ułatwienie rozkładu sacharozy do glukozy i fruktozy...

natomiast z moich obserwacji co do syropów z cukru to ciekawą jest "zapach" - są partie cukru "śmierdzące w syropie" - tj. mają taki nieprzyjemny zapach - być może to cukier robiony na końcu kiedy buraki są już "zleżałe" - a więc trafić się może już coś lekko podgnite... ...

Autor:  Tadeusz 1 [ 25 września 2021, 08:58 - sob ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

tomi007 pisze:
natomiast z moich obserwacji co do syropów z cukru to ciekawą jest "zapach" - są partie cukru "śmierdzące w syropie" - tj. mają taki nieprzyjemny zapach - być może to cukier robiony na końcu kiedy buraki są już "zleżałe" - a więc trafić się może już coś lekko podgnite... ...

Potwierdzam, choć obiegowa informacja jest taka, że do wyprodukowania cukru aby był biały idzie ogrom chemii, ile w tym prawdy ?

Autor:  robertf [ 28 września 2021, 17:12 - wt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Przez lata stosowałem cukier z Ukrainy. On biały nie jest. Szary raczej. I cena była niższa lub trochę niższa. Ze względu na covit ta forma dostawy się zamknęła. Więc stosuję inwerty.

Autor:  radek.jan [ 29 września 2021, 23:21 - śr ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Potwierdzam, choć obiegowa informacja jest taka, że do wyprodukowania cukru aby był biały idzie ogrom chemii, ile w tym prawdy ?

Z tego co pamiętam ze szkoły średniej, przy produkcji cukru używa się wody, (do ekstrakcji cukru z buraków w dyfuzorze), mleka wapiennego i dwutlenku węgla do oczyszczenia soku surowego (tj.produkt po dyfuzji). W wyniku oczyszczania tworzą się związki stałe, które następnie usuwane są w filtrach. Dalej to już tylko pozostaje pozbyć się nadmiaru wody oraz zagęścić sok i zainicjować proces tworzenia kryształów cukru na końcu tego procesu otrzymujemy tzw cukrzycę, ciecz w kolorze brązowym która trafia do wirówki. Resztę robi siła odśrodkowa, oddzielony płyn trafia do dalszej obróbki a cukier po zakończeniu cyklu wirowania na podajnik. W trakcie wirowania podawana jest do środka wirówki para wodna, która zabiela cukier - najprościej obmywa go z resztek płynu (cukrzycy). Z podajnika to już tylko do pakowni do wora i wór na paletę.

Tak wiec tej chemii tak strasznie dużu nie ma (lub nie było). Szkołę skończyłem bez mała 30 lat temu :)

Autor:  tomi007 [ 05 października 2021, 08:30 - wt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

wracając do głównego tematu tj ceny cukru....

dziś w Dino promocja - "teraz taniej - z 2,99 na 2,49 - przy czym po 2,49 to jest póki co na dziś standard w Biedronce... ale obawiam się że "tanio tj po 1,99" to już było" i faktycznie te 2,49 będzie wkrótce b. dobrą ceną - wszystko drożeje bo inflacja szaleje, to i cukier lada moment w górę - pocieszające to, że w DE mają niższą inflację to nam "dowiozą tanio" bo u nas wkrótce się nie będzie opłacać... przy okazji patrząc na ceny sprzętu to jakaś masakra taki wzrost cen sezon do sezonu - z np. 59/63 zł na 75-80 zł... i co jak cukier zaraz o 25-30% w górę... paliwo 20%, sprzęt 20%-30% to miód, matki, odkłady, rodziny pszczele - też nikt nie będzie do interesu dokładać lub inaczej robić tyle samo za realnie mniej kasy...

na koniec żart kabaretowy - "inflacja rośnie już szybciej niż moja d.. po świętach"

Autor:  Dzika_Kaczka [ 05 października 2021, 10:27 - wt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Czy kupujecie cukier z dużym wyprzedzeniem?
Korci mnie do kupna już teraz na przyszły rok. Nie wiem jednak czy cukier to wytrzyma - nie zbryli się. Jak to u Was wygląda?

Autor:  Wiech [ 05 października 2021, 10:50 - wt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

W suchym miejscu nie zbryli się. Suchym, to znaczy ogrzewanym zimą, bo w stodole może być różnie. Cukier "pije" wodę także z powietrza.

Autor:  tomi007 [ 05 października 2021, 11:02 - wt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

ja mam 1 tonę jaka mi została w nieogrzewanym murowanym garażu i nic się nie zbryla - zawsze coś mi zostaje... ważne aby miejsce nie było wilgotne - bo np. kiedyś w piwnicy to od ściany mi trochę się zbrylił... jak chcesz kupić więcej i na dłużej bez obaw to najlepiej foliowany np. po 25kg... choć paczkowany po 10 kg i zapakowany w te fabryczne folie też może leżeć - u mnie nic mu się w garażu nie dzieje... sam myślę co by nakupić na zapas jak będzie promocja jakaś dobra jeszcze... tylko muszę miejsce zorganizować bo co innego mieć 4tony przez 2 mies w garażu... a co innego przez kolejne 10 mies bez parkowania w garażu... z chyba z 3-4 lata temu... cukier w promocji był po 1,29-1,49 do dostania - jakby nie liczyć % zwrotu rocznie dałby dobry... choć z drugiej strony równie dobrze można zahedgować się kontraktem terminowym i wówczas nie trzeba mieć wcale magazynu... :) tak ogólnie z tego co pamiętam historycznie to statystycznie styczeń-luty jest dobry na robienie zapasów...

Autor:  leszczyk [ 05 października 2021, 11:56 - wt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Obecnie brak ciekawych promocji, tylko:
Od czwartku 7.X do środy 13.X STOKROTKA będzie sprzedawać cukier biały po 2,23zł/kg, przy zakupie 3 szt.

Polski cukier idzie na rekord. Nie zaszkodził mu podatek
Producenci cukru zakładają, że w najbliższym roku uda się wyprodukować rekordowe ilości cukru. Polska produkuje więcej cukru niż konsumuje – to odwrotnie niż Unia Europejska.
Jeszcze kilkanaście miesięcy temu producenci cukru mogli się obawiać, w jaki sposób podatek cukrowy wpłynie na ich działalność. Okazało się, że żadnego niebezpieczeństwa nie ma, bo nowa danina obejmuje nie cukier, ale dopiero dosładzane nim napoje. Producenci spodziewają się więc bardzo dobrego okresu. Związek Producentów Cukru szacuje, że w tym roku uda się wyprodukować 2 mln 269 tys. ton cukru. Lepszy wynik zanotowaliśmy ostatnio w latach 2017–2018, kiedy produkcja sięgała 2 mln 300 tys. ton. W 2019 r. było to 2 mln 190 tys., a w 2020 r. 1 mln 990 tys. ton – informuje „Rzeczpospolita”.
W Polsce działa 17 cukrowni należących do czterech firm zrzeszonych w Związku Producentów Cukru w Polsce: Krajowej Spółki Cukrowej, Südzucker Polska, Pfeifer & Langen Polska oraz Nordzucker Polska. Nasz kraj jest w czołówce europejskich producentów, za Francją oraz Niemcami, i mamy ogromny wpływ na kondycję unijnego przemysłu cukrowniczego.
Powody do obaw mają z kolei konsumenci. Z danych zebranych przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że w sierpniu ceny cukru na świecie poszły w górę o niemal 10 proc. Był to przy tym piąty z rzędu miesiąc wzrostu.
W zeszłym miesiącu ceny cukru na świecie rosły przede wszystkim w związku z obawami o szkody, jakie w uprawach w Brazylii wyrządził mróz. Na szczęście sytuację uratowały dobre perspektywy produkcji w Indiach i Unii Europejskiej, w tym w Polsce. Nie znaczy to, że podwyżek cen w sklepach nigdy nie będzie.
– W Polsce na wzrost cen mogą też wpłynąć rosnące koszty produkcji: dużo wyższe koszty energii i certyfikatów CO2 czy wyższe ceny paliwa. To wszystko razem, sytuacja na rynku cukru oraz wzrost kosztów produkcji, może spowodować, że ceny wzrosną – powiedział Roman Kubiak, prezes zarządu Pfeifer & Langen Polska.
W Polsce od kilku lat produkujemy więcej niż konsumujemy, więc duża część cukru przeznaczona jest na rynek unijny. Tym bardziej, że tendencje w UE są odwrotne niż u nas: gdyby wziąć Unię Europejską jako całość, to okazuje się, że konsumuje ona więcej, niż produkuje.
Źródło: Wprost z 27.09.2021

Autor:  brachol [ 05 października 2021, 14:30 - wt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Cena cukru w hurtowniach rośnie. W lipcu kupowałem po 2,3 za kg teraz jest po 2,7 zł za kg.

Autor:  bialywoj [ 06 października 2021, 21:11 - śr ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Dzika_Kaczka pisze:
Czy kupujecie cukier z dużym wyprzedzeniem?
Korci mnie do kupna już teraz na przyszły rok. Nie wiem jednak czy cukier to wytrzyma - nie zbryli się. Jak to u Was wygląda?
Jaki by nie przyjechał, czy worki 25kg, czy torebki 10x1kg, jeśli ma być dłużej przetrzymane np. do następnego sezonu, wszystko wkładam w worki foliowe, takie najtańsze na śmieci. Niektóre najstarsze paczki, zawsze gdzieś coś zostanie jak przyjeżdża nowa dostawa i zawalam je nowymi, mają po kilka lat i NIC NIE ZBRYLA SIĘ. Worki 25kg wkładam pojedyńczo, a 10tki stawiam po 5szt do wora, szczelnie zawiązuję, karmnik deratyzacyjny obok :lol: i śpię spokojnie. :D

Autor:  lech [ 06 października 2021, 21:42 - śr ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Cukier musi drożeć bo znaczna część kosztów produkcji cukru to energia elektryczna i węgiel , a te wiadomo że rosną . Niektóre cukrownie pakują cukier w foliowe worki po 25 kg i nie ma problemu z przechowywaniem.

Autor:  Wiech [ 07 października 2021, 06:30 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

W "mojej" Biedrze już po 2,99.

Autor:  Hieronim [ 07 października 2021, 08:07 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Wiech pisze:
W "mojej" Biedrze już po 2,99.

Wczoraj w Lidlu też po 2,99 a w Dino 2,59 , przy zakupie 10 kg.

Autor:  tomi007 [ 07 października 2021, 10:50 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

no i NBP "łaskawie dopiero" teraz raczy podnosić stopy... i to też symbolicznie - cały czas relane oprocentowanie depozytów jest realnie mocno ujemne, i taki sam paradoks dotyczy kredytów hipotecznych tj ich oprocentowanie jest niższe niż inflacja... także cały czas polityka pieniężna nie walczy z inflacją... zastanawia mnie tylko czy nadal będą tworzyć tak dużą "nadpłynność"... bo jak tak to to podnoszenie stóp nic nie da - tzn. kasa musi zacząć być pożądana - tzn. droga... 2,99 to nie tragedia ale...jak się kupowało po 1,99 a teraz nagle ma się kupić po 2,99 - to jest to 50,25 % wzrostu kosztów (1,00/2,99) - paliwo ON też było po 4,99 teraz po prawie 6,00 ! tj + 25%... - de facto przy takiej inflacji lepiej trzymać miód (towar) niż gotówkę z jego sprzedaży... oczywiście miód musi być dobry - tj taki co by nie kipiał aby nie wyjść na tym jak Zabłocki na mydle...

Autor:  Marekp57 [ 07 października 2021, 12:24 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

tomi007 pisze:
no i NBP "łaskawie dopiero" teraz raczy podnosić stopy...

NBP stopy, wytwórcy/pośrednicy nawozów, nawozy, niektóre 100% w ciągu kilkunastu dni, a jak to się ma do ceny cukru? W tym roku pewnie nijak, ale w przyszłym jest "szansa", że zauważymy wszyscy. :wink:

Autor:  henry650 [ 07 października 2021, 18:09 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Nie ma co przeżywać cukier był już ponad 4zł i jakoś przeżyliśmy.

Autor:  baru0 [ 07 października 2021, 19:37 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

henry650 pisze:
Nie ma co przeżywać cukier był już ponad 4zł i jakoś przeżyliśmy.

Kupiłem tonę po 3,5zł na promocji a za chwilę staniał na 2,7zł :cisza: .
Pszczołom nic nie było ;) .

Autor:  Hieronim [ 21 października 2021, 22:30 - czw ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

https://businessinsider.com.pl/twoje-pi ... as/pzpce68

Autor:  Dzika_Kaczka [ 22 października 2021, 08:01 - pt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Kupiłem w zeszłym tygodniu tonę za 3.2 (już z dostawą) w folii. Wolę spać spokojniej i mieć towar w zanadrzu. Jak cena spadnie to kupię drugą tonę i uśrednię zakup, ale nie spodziewam się obniżek.

Autor:  brachol [ 22 października 2021, 12:13 - pt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Dzika_Kaczka pisze:
Kupiłem w zeszłym tygodniu tonę za 3.2 (już z dostawą) w folii. Wolę spać spokojniej i mieć towar w zanadrzu. Jak cena spadnie to kupię drugą tonę i uśrednię zakup, ale nie spodziewam się obniżek.

gdzieś w Poznaniu kupowałeś?

Autor:  Dzika_Kaczka [ 22 października 2021, 14:39 - pt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

brachol pisze:
Dzika_Kaczka pisze:
Kupiłem w zeszłym tygodniu tonę za 3.2 (już z dostawą) w folii. Wolę spać spokojniej i mieć towar w zanadrzu. Jak cena spadnie to kupię drugą tonę i uśrednię zakup, ale nie spodziewam się obniżek.

gdzieś w Poznaniu kupowałeś?


Znalazłem na OLX. Trzeba poprzebierać w ogłoszeniach i znaleźć najtańszą opcję. Nie każdy też ma w workach foliowych

Autor:  brachol [ 22 października 2021, 15:42 - pt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Dzika_Kaczka pisze:

Znalazłem na OLX. Trzeba poprzebierać w ogłoszeniach i znaleźć najtańszą opcję. Nie każdy też ma w workach foliowych


dzięki

Autor:  stolarzgrzegorz [ 26 października 2021, 22:39 - wt ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

dziś w Łodzi na ul. Jerzego w workach foliowych po 25 kg cena 2,84 zł brutto .

Autor:  sangbleu [ 30 stycznia 2022, 22:07 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

W jakiej cenie jest obecnie cukier?

Autor:  tomi007 [ 31 stycznia 2022, 15:04 - pn ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Warszwawa
2,99 Biedra/Lidl/Carrefour
3,23 Auchan

Dino - tu widziałem ze w poniedziałki często jest promocja dnia po 2,79 (brak info o limicie) - tak myślę ze jak ten VAT na żywność odetną to warto może coś kupić w Dino.. tylko gdzie to wszystko trzymać :/

czasy takie ze towar lepszy od gotówki... np. mąkę żytnią 1kg Typ720 kupowałem po 1,89 30 grudnia.. a już 28 stycznia ta sama mąka w tym samym sklepie w "nowej cenie" 3,29... (Auchan Wa-wa) - że o wzroście cen sprzętu pszczelarskiego nie wspomnę... nie wiem jak zmienią się "katalogi" do czasu aż będzie można kupić na refundację ale raczej pewne jest już to, że kupując we wrześniu/październiku 2021 wyszłoby się pewnie lepiej niż kupując to samo teraz na refundacje jak umowy zostaną podpisane(marzec/kwiecień 2022)... i w sumie w warunkach takiej inflacji to jaki sens tych refundacji ??.. .skoro po nich wychodzi, ze kupić można z nimi to samo (albo i mniej..)

Autor:  KNIEJA [ 31 stycznia 2022, 17:38 - pn ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

https://www.sklep.pokarmpszczeli.pl/pro ... ostale,2,6

Autor:  sangbleu [ 31 stycznia 2022, 18:42 - pn ]
Tytuł:  Re: Cena cukru

Dzięki za odp.
Jest taka inflacja, że nie wiem sam, co w pierwszej kolejności kupić.
Czy ktoś obserwuje zmiany w cenach sprzętu?

Strona 30 z 41 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/