FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 30 lipca 2025, 10:47 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Zauważyłem dziwną dla mnie sytuację w jednym z uli. Rodzina w ulu wielkopolskim zaczerwione 7 ramek czerwiu w gnieździe, w komórkach widac swierze leżące jaja, matka tegoroczna zapiernicza po ramkach, a na jednej z ramek gniazdowych ze 12 mateczników, 2 młode matki chodzą obok siebie, a 2 wygryzły się na moich oczach i pszczoły traktowały je przyjaźnie. Nigdy nie widziałem takiej sytuacji. Stara (nowa 2016) matka czerwi jak szalona, a pszczoły nie wiem czy chcą ją wymienic, pod koniec sierpnia gdy trutni już jest bardzo mało w ulach?? Oszalały czy co?? :shock:

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Nie oszalały są dwie mozliwosci albo pszczoła jest roiliwa albo matka jest triche felerna i pszczoły ja chco wymienić.Parenascie lat temu wyroiła mi sie rodzina i w tej rójce było9matek juz na kłebie likwidowały matki.Pszczoła roiliwa jest łagodna ale w rujce zostawia tylko 1 matkie. A jak chce wymiany na nowa to dopiero jak nowa matka bendzie czerwic to likwiduja stara matkie a zdaża się i dwie matki zimują i dopiero starą matkie likwidują na wiosne. Pozdrawiam miły_marian

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Matka czerwiąca spaceruje sobie i czerwi na 5 ramkach a na 1 ramce spacerują sobie 4 młode i nie ukrywam dorodne matki a jedna już ze sporym odwłokiem ( jednodnówki od hodowców są takie raczej malutkie). Pewnie pszczoły czekają aż któraś zacznie czerwic i wtedy bedą kasowac pozostałe matki, poczekamy zobaczymy. O ten ul jestem spokojny gdyz jest bardzo duzo czerwiu krytego, poza tym rodzina jest silna i ma spore juz zapasy poszytego syropu w ramkach. W tym roku posłuchałem się Pani Marii Gembalowej i zaraz po odwirowaniu ostatniego pożytku zacząłem karmienie na razie 1 krotne leczenie na warozę. Wcześniej nie karmiłem tak wcześnie co się objawiało głodem w rodzinach i małą ilością czerwiu. Po pożytku najlepiej wykorzystac siłę rodzin i stare pszczoły, które i tak jak widac są bezrobotne i siedzą w lipcu/sierpień na ramkach i bocznych scianach ula nic specjalnego nie robiąc i zakarmic w 50% rodziny co daje zauważalny wzrost ilości czerwiu.

Dominik Pasieka,

ciekawa sytuacja.moim zdaniem jesli sie do tej pory nie wyroily to raczej chca wymienic matke :) mozna by odkladzik ze stara matulka zrobic :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]