FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 10 lipca 2025, 21:32 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam
Mam takie pytanie : czy można w ten sposób wykorzystać rodzinkę weselna a jednocześnie poddać do rodziny matkę? Mam takie przemyślenie : muszę wymienić matkę w rodzinie a mam w uliku weselnym młodą unasienniona i z nią w tym uliku dość sporo pszczół jak na rodzinkę weselna tj około 3 do 4 szklanek pszczół. Nie chciałem ich niszczyć czy rozpraszać a pomyślałem sobie aby zrobić tak : zabije stara matkę w rodzinie i do tej rodziny wstawię izolator taki jednoramkowy do poddawania matek i do izolatora tego na ramkę z pokarmem wrzucę młodą matkę z ta rodzinką z ulika weselnego. Izolator zostawię na dzień lub dwa zamknięty na głucho, po dniu lub dwóch udostępnię pszczołą ulowym wejście do izolatora aby się poznawały i mieszały z tymi z ulika weselnego ( co siedzą w izolatorze), nie wiem czy te co wejdą z ula nie będą chciały zaciukać matki ale może jej świta z rodzinki weselnej obroni ją. Po następnych dwóch dniach oczko izolatora otworzę tak aby matka mogła z niego wyjść i może w ten sposób zostanie przyjęta a pszczółki z ulika weselnego też włącza sie do tej rodziny. Co o tym myślicie ? Czy to mi przejdzie? Zawsze poddawałem matki w takim izolatorze na ramkach z czerwiem na wyjściu ale w tej rodzinie nie znalazłem takiej ramki i dlatego tez tak kombinuję. Oczekuje porad. Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
W takiej sytuacji wstawiam po prostu ulik weselny, najpierw wylotek ulika otwarty na pszczołę , a następnego dnia otwarty na maksa żeby pszczoły wyprowadziły matkę. Nie zdarzyło się aby zaciukały. Wstawiałem tak uliki styropianowe , a wkłady z ulika Zandera to standardowo tak podaję jak już zamierzam zakończyć ich działanie.

Awatar użytkownika

Powiadasz manio, że wkłady Zandera podajesz w ten sposób. Czyli co wstawiasz ten wkład pomiędzy ramki czy jak ? Pytam bo mam właśnie uliki Zandera z tymi wkładami.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
waldek6530 pisze:
Powiadasz manio, że wkłady Zandera podajesz w ten sposób. Czyli co wstawiasz ten wkład pomiędzy ramki czy jak ? Pytam bo mam właśnie uliki Zandera z tymi wkładami.

i trzy szklanki pszczół Ci weszły do Zandera ? Tak ,stawiam z boku przy ramkach, gdzieś nawet czytałem o takim poddawaniu matek . Mam takie staroświeckie z kółkiem do wyboru wielkości wylotu .

Awatar użytkownika

manio pisze:
i trzy szklanki pszczół Ci weszły do Zandera ?

Spokojnie tyle mi wejdzie bo te uliki są zrobione na "sposób" Zandera ale jest to moja produkcja i dlatego tyle się do nich zmieści. Ale dzięki za podpowiedź.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]