FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 30 czerwca 2025, 19:45 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Temat trochę nie związany z pszczelarstwem, ale może ktoś z kolegów, lub koleżanek mi pomoże. Mam budynek gospodarczy w którym jest tylko prąd i chce doprowadzić do niego wodę i kanalizację. Czy mogę wodę doprowadzić z domu mieszkalnego oddalonego ok. 20 m, a kanalizację do własnego szamba oddalonego o 5 m? Dom ma wodę pobieraną z wodociągów, a kanalizacji miejskiej u nas nie ma. Przyznam jestem zielony w tym temacie, a chciałbym rozwiązać to zgodnie z prawem.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolske
Miejscowość z jakiej piszesz: Inowrocław
Formalnie nie zmieniasz sposobu użytkowania, więc możesz to robić bez informowania urzędów i uzyskiwania zgód.
Budynek będzie nadal gospodarczy więc podatek też ci się nie zmieni.

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Lidzbark
A czemu masz wątpliwości czy możesz wodę doprowadzić do bud. gosp.?

Bo w przyszłości za około 1 rok, chce założyć działalność i tam będzie prowadzona produkcja żywności. Nie wiem czy sanepid uzna wtedy takie przyłącze;/

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Sanepid interesuje jakość wody z danego ujęcia,a czy woda jest ze studni,z budynku obok czy deszczówka to nie gra roli.Woda w danym punkcie czerpalnym ma odpowiadać wymaganiom.

To zmienia trochę postać rzeczy, bez projektu technologii raczej się nie obędzie. To znaczy można bez kwitu zrobić i liczyć na łaskę i szczęście.
A mam pytanie jaka to będzie produkcja czy też przetwórstwo ?

To może będę liczył na szczęście, bo koszty doprowadzenia z wodociągu, a z domu za kilkakrotnie większe!. Będzie to produkcja oleju rzepakowego, lnianego tłoczonego na zimno. Mała skala i woda będzie używana tylko do mycia więc może sanepid przymknie na to oko. W ogóle jak ktoś ma doświadczenia z taką produkcją to będę wdzięczny za rady :)

Tu nie chodzi o wodociąg ale o prawidłową ścieżkę postępowania. Żeby nie mieć kłopotów i zapewnić sobie sukces w procesie inwestycyjnym to powinieneś:
- zatrudnić architekta który zrobi inwentaryzację i wykona projekt adaptacji
- wybierzesz technologię produkcji i on uzgodni ją z rzeczoznawcą i dopracuje kwity innych branż itp.
Bo za chwilę się okaże że masz okna za małe albo za nisko, albo pomieszczenie za niskie, albo brak umywalek bo są tylko zlewy, droga czysta, droga brudna, brak wentylacji, brak kibla, dużo różnych problemów.
I to jest największy problem w tym kraju żeby zacząć i działać to trzeba mieć dużo kasy albo robić partyzantkę.
Tak że została ci partyzantka. Wykafelkuj, pomaluj żeby było czysto i licz na szczęście.
I podlegasz nie tylko pod sanepid w związku z przetwórstwem roślinnym.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
emka24-chyba jesteś w błędzie .Sanepid pobiera wodę z pracowni , a nie z innych pomieszczeń .Tak powiedziała miła pani co była u mnie na odbiorze .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
emka24 pisze:
Woda w danym punkcie czerpalnym ma odpowiadać wymaganiom.

czyli w pracowni.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
rafalSz pisze:
Tu nie chodzi o wodociąg ale o prawidłową ścieżkę postępowania. Żeby nie mieć kłopotów i zapewnić sobie sukces w procesie inwestycyjnym to powinieneś:
- zatrudnić architekta który zrobi inwentaryzację i wykona projekt adaptacji
- wybierzesz technologię produkcji i on uzgodni ją z rzeczoznawcą i dopracuje kwity innych branż itp.
Bo za chwilę się okaże że masz okna za małe albo za nisko, albo pomieszczenie za niskie, albo brak umywalek bo są tylko zlewy, droga czysta, droga brudna, brak wentylacji, brak kibla, dużo różnych problemów.
I to jest największy problem w tym kraju żeby zacząć i działać to trzeba mieć dużo kasy albo robić partyzantkę.
Tak że została ci partyzantka. Wykafelkuj, pomaluj żeby było czysto i licz na szczęście.

znam gościa który zlecił archtektowi projekt remontu domu oraz jego dostosowanie do warunków które są wymagane aby można było prowadzić działalność agroturystyczną, jak wszystko było już wyremontowane podczas odbioru zrobił się problem bo wszystkie drzwi w domu były do wywalenia bo okazało się że są zbyt wąskie i coś tam jeszcze, sprawa trafiła do sądu przeciw archtektowi który to projektował a jak się to skończyło nie wiem, jedno jest pewne remont wyremontowanego domu trwał jeszcze rok.... tak więc nie zawsze osoby które powinny być kompetentne stają na wysokości zadania
no ale tak jest skoro aby zrobić cokolwiek trzeba kierować sie dziesiątkami różnych przepisów które często wykluczają się wzajemnie a na końcu i tak wszystko zależy od kaprysu jakiegoś jegomościa który to będzie odbierał

W związku z tym że zajmuję się tworzeniem kwitów zarobkowo to takich przypadków widziałem wiele, włącznie z inwestycjami wartymi dziesiątki milionów.
A co do tematu to kolego wykop to parę metrów, połóż rurkę poniżej przemarzania gruntu i się nie martw.
Pomieszczenie produkcyjne wypłytkuj - pamiętając o kratce ściekowej, wyposaż w zlew i umywalkę, nie zapomnij o wentylacji.
Przygotuj magazyn surowców i magazyn produktów gotowych.
Pamiętaj o drzwiach o odpowiedniej szerokości (min.90) i antygryzoniowych (techniczne metalowe)
Dobrze jakbyś miał jakiś sanitariat i kawałek biura.
Będzie dobrze
Chyba że konkurencja się za ciebie weźmie :tasak:

rafalSz pisze:
W związku z tym że zajmuję się tworzeniem kwitów zarobkowo to takich przypadków widziałem wiele, włącznie z inwestycjami wartymi dziesiątki milionów.
A co do tematu to kolego wykop to parę metrów, połóż rurkę poniżej przemarzania gruntu i się nie martw.
Pomieszczenie produkcyjne wypłytkuj - pamiętając o kratce ściekowej, wyposaż w zlew i umywalkę, nie zapomnij o wentylacji.
Przygotuj magazyn surowców i magazyn produktów gotowych.
Pamiętaj o drzwiach o odpowiedniej szerokości (min.90) i antygryzoniowych (techniczne metalowe)
Dobrze jakbyś miał jakiś sanitariat i kawałek biura.
Będzie dobrze
Chyba że konkurencja się za ciebie weźmie :tasak:

Dzięki wielkie Rafał:) w internecie jest mnóstwo informacji, ale już sam nie wiem na co zwrócić uwagę. O kratce nie pomyślałem, tylko zlewozmywak chciałem zamontować :) Wentylacja będzie i klimatyzator zamontuje, bo panele będą produkować energię i muszę ją jakoś wykorzystać :) Jak masz jeszcze jakieś informację lub rady to chętnie posłucham :) bo przepisy są tak skonstrowane, że każdy może je na własny interpretować :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Przy odbiorze pracowni kratka w podłodze nie jest wymagana ,ale w przetwórstwie [rozlewni] tak .

Okna musza byc zabezpieczone przed owadami i gryzoniami - siatka /rolety .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]