FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 27 czerwca 2025, 23:03 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Borowie
Witam, czy czerw otwarty co więcej jajeczka o tą porę to normalne? Oczywiście nie dużo ponieważ ramki po 15 cm zalane z góry. Ocieplenie usunięte została jedynie powałka ( 0,8mm osb bez pajączków) czy usunąć powałkę i zastąpić folią/kocem czy tak zostawić?
Jeszcze jedno pytanie mam rodzinkę na 7 ramkach odłożyły sobie prawidłową książkową ilość syropu matka czewiąca młoda lecz na moje oko nie ma za dużo pszczół pytanie czy połączyć czy zostawić do zimowli? :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Nie duża ilość pokarmu gwarantuje Ci udaną zimowlę, tylko odpowiednia ilość pszczół. Muszą obsiadać na czarno wszystkie ramki - jeśli teraz nie obsiadają, w zimę nie będą miały dostępu do nieobsiadanych ramek i mimo pokarmu w gnieździe mogą spaść z głodu. 7 ramek OBSIADANYCH w pełni to dobra siłą do zimowli, jeśli nieobsiadane - zmniejsz gniazdo wyciągając ze środka ramkę o najmniejszej zawartości pokarmu. Nie wyciągaj pierzgi, chyba, że jest jej dostatek na innych ramkach.

Ciepłe dni ostatnio zmotywowały matki do ponowienia czerwienia. Schładzaj gniazdo, bo to wynik tego, że mają za ciepło. Ja odsuwam dennice. Wiem, że był czerw w niektórych rodzinach, dlatego robię to dopiero teraz, kiedy noce są ciepłe.

Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Robiłem przegląd u mnie 30.09. W większości uli jest już końcówka czerwiu - zwykle 1-2 ramki i to takie elipsy po maks 10cm. Wyjątkiem są Elgony/Buckfasty, mają trochę więcej. Jajka też widziałem. Tak jak pisze Adam, trzeba im zacząć schładzać gniazdo i jednocześnie żeby miały czym zalać komórki po wygryzieniu czerwiu.

jest czerw na 1 ramce w centrum gniazda ,pszczoly tak rozkladaja zimowy pokarm ze zostawiaja miejsce matce .nie zaleja wszystkiego ,z tego co ja wiem to matka pszczela nie ogranicza czerwienia do zera nigdy .
pzd

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak zdejmniesz powałkie a dasz folje i bendzie sroga zima to pszczoły zjedzą pokarm do konca ramki i folja nie pozwoli przejsc na nastepne ramki. A jak zostawisz powałkie to pszczoły jak zjedza zapasy to przejdą na te ramki co bendą miały co jesc. Teraz jest ciepło i matki czerwią i jeszcze się obleco po wygryzieniu. Pazdziernik ma byc ciepły. Pozdrawiam miły_marian

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
pisiorek pisze:
,z tego co ja wiem to matka pszczela nie ogranicza czerwienia do zera nigdy .

Ogranicza, ale nie każda. U mnie apis mellifera mellifera nie mają czerwiu od miesiąca gdy włoszki i buckfasty czerwią w najlepsze poza KB który ma tylko 1 ramkę czerwiu. Krainki i jedyny kaukaz podobnie jak KB.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadant
Mniej więcej na Wszystkich Świętych KB powinny być bez czerwiu. Wówczas w cieplejszy dzień można dać ostatni dymek.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

BARciak pisze:
Krainki i jedyny kaukaz podobnie jak KB.
:?:

Ule na jakich gospodaruję: ostrowska
W niektórych rodzinach nie było czerwiu od 2-3 tygodni. Miałem dymić. zajrzałem w sobotę i matki zaczęły czerwienie /jajka i larwy/ W polu dużo miodu.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
stantom20 pisze:
BARciak pisze:
Krainki i jedyny kaukaz podobnie jak KB.
:?:

Tomku tu masz odpowiedź :D :
BARciak pisze:
KB który ma tylko 1 ramkę czerwiu

Wampun pisze:
Mniej więcej na Wszystkich Świętych KB powinny być bez czerwiu.

Ten KB jest od Ciebie, więc liczę, że będzie jak piszesz :pl:

Awatar użytkownika

miły_marian. pisze:
Jak zdejmniesz powałkie a dasz folje i bendzie sroga zima to pszczoły zjedzą pokarm do konca ramki i folja nie pozwoli przejsc na nastepne ramki. A jak zostawisz powałkie to pszczoły jak zjedza zapasy to przejdą na te ramki co bendą miały co jesc. Teraz jest ciepło i matki czerwią i jeszcze się obleco po wygryzieniu. Pazdziernik ma byc ciepły. Pozdrawiam miły_marian

Głupoty gadzasz pod folia robia jeszcze większe mostki niż pod powałka i chodzą gdzie chcą i jak chcą

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
syriusz24 pisze:
Głupoty gadzasz pod folia robia jeszcze większe mostki niż pod powałka i chodzą gdzie chcą i jak chcą
Pod powałką nie robią żadnych mostków o ile powałka jest 7 mm. nad beleczką pod folią owszem podbudowują .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, 2/3WL
wycior pisze:
W niektórych rodzinach nie było czerwiu od 2-3 tygodni. Miałem dymić. zajrzałem w sobotę i matki zaczęły czerwienie /jajka i larwy/ W polu dużo miodu.

W dniu dzisiejszym chciałem odymić pszczoły ponieważ matki pozamykałem w izolatorach Chmary ok. 15 września więc sądziłem ze nie ma już czerwiu krytego. Ule wielkopolskie, gniazdo na pełnej ramce, pod nim korpus 18 z sześcioma pustymi ramkami. Profilaktycznie sprawdziłem pierwszą rodzinę i okazało się, że jest czerw otwarty i jajeczka na dwóch ramkach w sumie ok 50% zaczerwione, matka jest zamknięta w izolatorze i pszczoły się nią opiekują. Przeszukałem rodzinę, okazało się, że jest w ulu młoda matka i to ona podjęła czerwienie.
W innym ulu matka wydostała się z niedomkniętego izolatora i też zaczerwiła jedną ramkę w ok. 40%. Dodam że pszczoły zostały zakarmione, a ramki przy izolatorach zalane prawie w całości. Izolatory ustawiłem centralnie w gnieździe dając z obu stron po 3 ramki z pokarmem zalane w całości, po bokach wolne kominy. Rodziny dość mocne ponieważ na zewnętrznych ramkach z obu stron, pszczoły tworzą 3 - 4 cm "kożuch" obsiadając te ramki. Jednak pszczoły, w ulach z czerwiem, poprzenosiły część pokarmu i zrobiły miejsce na czerw.

Awatar użytkownika

wiesiek33 pisze:
syriusz24 pisze:
Pod powałką nie robią żadnych mostków o ile powałka jest 7 mm. nad beleczką pod folią owszem podbudowują .

Masz racje generalnie chodziło mi o to ze i pod folią i pod powałką przszoły przemieszczają sie swobodnie

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]