FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Czy można zbudować dekrystalizator
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=18835
Strona 1 z 1

Autor:  miodek61 [ 28 listopada 2016, 20:32 - pn ]
Tytuł:  Czy można zbudować dekrystalizator

Jak w temacie , czy można we własnym zakresie zbudować dekrystalizator do miodu. Jeśli ktoś z kolegów ma taką wiedze to proszę o pomoc.Zimą jest więcej czasu , można się tym zająć bo niektórzy klienci chcą miód płynny. Pozdrawiam

Autor:  DawidR [ 28 listopada 2016, 21:58 - pn ]
Tytuł:  Re: Czy można zbudować dekrystalizator

kup sobie garnek do pasteryzacji z termostatem wchodzi 9 słoików 0,9L i nie trzeba konstruować wynalazków

Autor:  Słowian [ 28 listopada 2016, 22:01 - pn ]
Tytuł:  Re: Czy można zbudować dekrystalizator

Myślę o takim rozwiązaniu ze starej lodówki zrobić suszarkę do pyłku i dekrystalizator w jednym potrzebny tylko sterownik z czujnikiem i kabel grzewczy ewentualnie jakiś wentylator koszt do 200 zł

Autor:  Tadek 11 [ 28 listopada 2016, 23:34 - pn ]
Tytuł:  Re: Czy można zbudować dekrystalizator

DawidR ma rację za 200zł masz
http://allegro.pl/warnik-garnek-do-past ... 46789.html
I po co kombinować ? Przy okazji i wino sobie zagrzejesz. :D

Autor:  tomi007 [ 29 listopada 2016, 09:16 - wt ]
Tytuł:  Re: Czy można zbudować dekrystalizator

ten garnek do pasteryzacji calkiem ok ale jezeli udaloby sie za te 200 zl zaadoptowac stara lodowke to jest to zdecydowanie lepsze rozwiazanie...

do takiej lodowki spokojnie wejdzie kilka wiader po np 10l... sloikow tez duzo wiecej a i mozna zrobic z niej suszarke do pylku dodajac odpowiednia wentylacje i cyrkulacje (wiatraczek) ...

pytanie tylko czy uda sie to dobrze wykonac i czy bedzie to bezpieczne urzadzenie tak aby czasami chalupa nie splonęła...

pojemnosc takiej lodowki to okolo 200 l...

Autor:  tomi007 [ 29 listopada 2016, 09:20 - wt ]
Tytuł:  Re: Czy można zbudować dekrystalizator

ewentualnie mozna na mala skale wykorzystac piekarnik od kuchenki - nowe modele zaczynaja od temp. 40c - czasami maja tez regulacje co 1C... - sprawdzalem na swojej - przy ustawieniu temp na 40c temp max przez 24h nie przekroczyła 42c...

Autor:  beekate [ 29 listopada 2016, 09:23 - wt ]
Tytuł:  Re: Czy można zbudować dekrystalizator

Tadek 11, ile wejdzie słoików.
w temperaturze 40 stopni - jaki jest potrzebny czas dekrystaliazacji.

Ja edukuję klientów:
- miód de krystalizowany w odpowiedniej temperaturze traci swoje właściwości antybiotyczne do 30 dni
- miód dekrystalizowany w wyższej temperaturze niż odpowiednia, dekrystalizuje się znacznie szybciej, właściwości traci do 3 dni
- miód bez właściwości antybiotycznych ma wartość zerową, taką jak na przykład syrop glukozowo fruktozowy ze sklepu.

Oczywiście wybór pozostawiam klientowi.

Na etykiecie miodu powinna być informacja o dekrystalizacji, temperaturze procesu i dacie.

Na wiki, jest przedstawiona tabelka Wpływ temperatury na miód
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%B3d

Autor:  wojciech_p [ 29 listopada 2016, 19:15 - wt ]
Tytuł:  Re: Czy można zbudować dekrystalizator

tomi007 pisze:

pytanie tylko czy uda sie to dobrze wykonac i czy bedzie to bezpieczne urzadzenie tak aby czasami chalupa nie splonęła...

pojemnosc takiej lodowki to okolo 200 l...

Uda się bez problemu.Urządzenie trzeba wyposażyć w 2 termostaty podpięte w taki sposób by 1-szy utrzymywał zadaną temperaturę(40 stopni np.) a drugi odcinał mu zasilanie jeżeli temperatura przekroczy 41 stopni.
Reasumując: jeżeli nawali pierwszy termostat to drugi nie dopuści do przegrzania miodu i da czas na naprawę pierwszego.
Zastosowanie podwójnego układu kontroli temp. jest o tyle istotne że w trakcie awarii termostatu, przekaźnik włączający grzałkę pozostaje przeważnie w pozycji "włączony".
Temperatury podałem przykładowo.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/