FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Mrożony miód
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=19174
Strona 1 z 1

Autor:  kulka96 [ 06 lutego 2017, 19:58 - pn ]
Tytuł:  Mrożony miód

Pytanie do praktyków.
Czy stojący w wiadrze w tzw. szopie na mrozie miód nadaje się do konsumpcji i jak długo.
Czy po dekrystalizacji nie skiśnie ?
Znalazłem zapomniane jesienią wiaderko miodu na pasiece w pakamerze.

Autor:  baru0 [ 06 lutego 2017, 20:03 - pn ]
Tytuł:  Re: Mrożony miód

W firmach konfekcjonujących miód,beczki stoją na mrozie .Nic się nie będzie dziać ,gdy wiadro szczelne i zawartość wody w normie .

Autor:  beekate [ 06 lutego 2017, 20:14 - pn ]
Tytuł:  Re: Mrożony miód

A skrupiały miód w słoiku - jaką temperaturę ujemną wytrzyma zanim pęknie ?

Autor:  zbycho81 [ 06 lutego 2017, 21:34 - pn ]
Tytuł:  Re: Mrożony miód

Dwa lata temu mroziłem miód lipowy na własne potrzeby, po rozmrażaniu był lejący, ale czym dłużej był w zamrażalniku tym szybciej krystalizował po rozmrożeniu. Słoiki nie pękały, nic się nie działo, ale co do wartości odżywczych to nie mam pojęcia jak wygląda sprawa.

Autor:  Mazi [ 06 lutego 2017, 22:07 - pn ]
Tytuł:  Re: Mrożony miód

Dla miodu mrożenie nie jest szkodliwe, słoik nie pęknie bo przy zamrożeniu miód nie zmienia istotnie objętości. Wartości też nie traci.

Autor:  Wampun [ 08 lutego 2017, 00:25 - śr ]
Tytuł:  Re: Mrożony miód

Jak "mroziłem", wkładałem słoik świeżego miodu do zamrażarki w jtórej była temperatura -18° C to miód jedynie gęstniał.

Autor:  Hieronim [ 08 lutego 2017, 00:35 - śr ]
Tytuł:  Re: Mrożony miód

kulka96,
Niska temperatura przedłuża czas pełnej wartości miodu;

temperatura diastaza inwertaza
10 °C 35 lat 26 lat
20 °C 4 lata 2 lata
30 °C 200 dni 83 dni
40 °C 31 dni 9,6 dnia
50 °C 5,4 dnia 1,3 dnia
60 °C 1 dzień 4,7 godziny
70 °C 5,3 godziny 47 minut

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/