FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Mrożony miód http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=19174 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | kulka96 [ 06 lutego 2017, 19:58 - pn ] |
Tytuł: | Mrożony miód |
Pytanie do praktyków. Czy stojący w wiadrze w tzw. szopie na mrozie miód nadaje się do konsumpcji i jak długo. Czy po dekrystalizacji nie skiśnie ? Znalazłem zapomniane jesienią wiaderko miodu na pasiece w pakamerze. |
Autor: | baru0 [ 06 lutego 2017, 20:03 - pn ] |
Tytuł: | Re: Mrożony miód |
W firmach konfekcjonujących miód,beczki stoją na mrozie .Nic się nie będzie dziać ,gdy wiadro szczelne i zawartość wody w normie . |
Autor: | beekate [ 06 lutego 2017, 20:14 - pn ] |
Tytuł: | Re: Mrożony miód |
A skrupiały miód w słoiku - jaką temperaturę ujemną wytrzyma zanim pęknie ? |
Autor: | zbycho81 [ 06 lutego 2017, 21:34 - pn ] |
Tytuł: | Re: Mrożony miód |
Dwa lata temu mroziłem miód lipowy na własne potrzeby, po rozmrażaniu był lejący, ale czym dłużej był w zamrażalniku tym szybciej krystalizował po rozmrożeniu. Słoiki nie pękały, nic się nie działo, ale co do wartości odżywczych to nie mam pojęcia jak wygląda sprawa. |
Autor: | Mazi [ 06 lutego 2017, 22:07 - pn ] |
Tytuł: | Re: Mrożony miód |
Dla miodu mrożenie nie jest szkodliwe, słoik nie pęknie bo przy zamrożeniu miód nie zmienia istotnie objętości. Wartości też nie traci. |
Autor: | Wampun [ 08 lutego 2017, 00:25 - śr ] |
Tytuł: | Re: Mrożony miód |
Jak "mroziłem", wkładałem słoik świeżego miodu do zamrażarki w jtórej była temperatura -18° C to miód jedynie gęstniał. |
Autor: | Hieronim [ 08 lutego 2017, 00:35 - śr ] |
Tytuł: | Re: Mrożony miód |
kulka96, Niska temperatura przedłuża czas pełnej wartości miodu; temperatura diastaza inwertaza 10 °C 35 lat 26 lat 20 °C 4 lata 2 lata 30 °C 200 dni 83 dni 40 °C 31 dni 9,6 dnia 50 °C 5,4 dnia 1,3 dnia 60 °C 1 dzień 4,7 godziny 70 °C 5,3 godziny 47 minut |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |