FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 lipca 2025, 10:09 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: 29 marca 2017, 19:54 - śr 

Rejestracja: 17 stycznia 2010, 20:22 - ndz
Posty: 114
Lokalizacja: mazury
Ule na jakich gospodaruję: WLP. Ostr, L3/4
Mam takie pytanie: czy ten "miód", który zostaje na dnie po wytopieniu wosku w topiarce słonecznej (lub w Tomerze) nadaje się do tego, by dać go pszczołom? Czy ta wysoka temperatura nie wywołuje jakichś szkodliwych substancji? A dla ludzi? jest słodki, można go zużyć do słodzenia herbaty? Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2017, 21:12 - śr 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Miud ztopiarki słonecznej mozna dać pszczołom. Pszczoły go przerobią dodają do niego enzymów i bendzie dobrze.Tempera zbija wartosći baterobujcze ale jak damy ponownie to pszczoły ponownie przywróco te wartosci zdrowotne. Do herbaty dajemy miód prosto z pasieki czyli zdrowy, bo jak damy z topiarki to on niema wartosci zdrowotnych. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2017, 21:16 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Marian, co Ty piszesz??

Miód/syrop potraktowany wysoką temperaturą jest ostatnią rzeczą którą można zalecać do dania pszczołom. Pierwsza sprawa to możliwość karmelizacji - szkodliwe dla pszczół. Druga sprawa, szczególnie przy topiarce słonecznej, długi czas podgrzewania plus temperatura = szybki wzrost poziomu HMF. Toksyczny dla pszczół i niepożądany dla ludzi.
Ile zaoszczędzisz dając to ponownie do spożycia?? Wywal to do kibla albo przepuść przez destylarnię.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2017, 21:27 - śr 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 21:54 - ndz
Posty: 1492
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Po pierwsze to w topiarce słonecznej uzyskujesz temperaturę 90stopni i ten miód jest z karmelizowany prawie czarny jak smoła, tak jak napisał
CYNIG pisze:
CYNIG
szybki wzrost HMF szkodliwy dla pszczół

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2017, 21:36 - śr 
Miód z topiarki , to jak napisał Tomek WYWALIĆ.!!

HMF (5-hydroxymethylfurfural)

Zawartość HMF nie może przekraczać:
3,0 mg/100g miodu (PN-88/A-77626) lub inaczej
40 ppm (mg/kg) miodu[15].
Dla miodów sprzedawanych z etykietką Niemieckiego Związku Pszczelarskiego parametr ten nie może przekraczać 15 ppm (mg/kg)[12].
Dla miodów pochodzących z krajów tropikalnych poziom HMF nie powinien być wyższy niż 80 ppm (mg/kg).
HMF jest substancją powstającą w miodzie na skutek rozkładu węglowodanów w obecności kwasów, szczególnie przy działaniu wysokiej temperatury. W świeżym miodzie HMF nie występuje wcale lub jest go nieistotnie mało. Powodem nienaturalnie podwyższonej zawartości HMF w miodzie jest jego przegrzanie i/lub przechowywanie w niewłaściwych warunkach.
niska zawartość HMF świadczy o prawidłowym pozyskiwaniu i przechowywaniu miodu.
jednorazowa dekrystalizacja (upłynnienie) miodu w temperaturze 42°C nie dłużej niż 24 godz. nie powoduje wyraźnego wzrostu ilości HMF.
Przykład tworzenia się w miodzie HMF w zależności od temperatury i czasu:

Temp. HMF
mg/kg Czas[12]
HMF
mg/kg Czas[16]
HMF
mg/kg Czas[17]
4°C 40 20 - 80 lat
20°C 40 2 - 4 lata
30°C 30 100-300 dni 40 0,5 - 1 rok
40°C 15 7 dni 30 20-50 dni 40 1 - 2 miesiące
50°C 30 4-10 dni 40 5 - 10 dni
60°C 30 1-2,5 dni 40 1 - 2 dni
70°C 30 3-5 godz. 40 6 - 20 godz.
80°C 30 2 godz.

Dla porównania: Miód przechowywany przez 6 miesięcy w temperaturze ok. 30°C zawiera tyle samo HMF, co miód podgrzany do 70°C przez 5 minut i potem szybko ostudzony[16]

P.s Był gośc na szkoleniu i padło podobne pytanie. Odpowiedź krótka ABSOLUTNIE NIE ,ze względu na bardzo wysoki HMF.!!!


Na górę
  
 
Post: 30 marca 2017, 08:06 - czw 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Żebym was nie sprowokował do zetelnej dyskusji bo nie wiedziałem o HMF a koledzy to nam wyjasnily dokładnie dziekuje. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2017, 09:46 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lutego 2017, 17:00 - wt
Posty: 1203
Ule na jakich gospodaruję: D17
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
Widocznie koledze miły_marian., pszczółki syrop z topiarki przerobiły, były zadowolone a pszczelarz był rad.

W starych ruskich książkach jest przepis na gęsty syrop, polega on na gotowaniu rozpuszczonego cukru. Szczegółów nie znam bo nie stosowałem,
boję się HMF, ale tak sobie nieśmiało myślę, czy nie mamy fobi przed HMF ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2017, 10:07 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Maxik, nic prostszego jak zrobić ze 20 mini rodzinek. 10 karm syropem drugie 10 takim grzanym do 90 stopni przez kilka godzin. Przekonasz się jak będzie wyglądała śmiertelność/długość życia pszczół w tych dwóch próbach.

Jak słyszę o "starych metodach" to od razu mi się nasuwa na myśl "piec na trzy zdrowaśki".

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2017, 18:59 - czw 

Rejestracja: 17 stycznia 2010, 20:22 - ndz
Posty: 114
Lokalizacja: mazury
Ule na jakich gospodaruję: WLP. Ostr, L3/4
Również dziękuję za wyjaśnienia. Są dla mnie odpowiedzią na kilka niepokojących objawów; kilka dni temu w jednej małej pasiece wystawiłem na pasieczysku naczynie z takim syropem aby tak na szybko podkarmić rodziny. Zauważyłem, że bardzo niechętnie pobierają ten pokarm, wiele pszczół zostało w trawie, miało trudności z zerwaniem się do lotu. Wygląda, jakby nastąpiło natychmiastowe podtrucie. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2017, 19:55 - czw 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
"miód" z topiarki to czarna ,gęsta , mocno skarmelizowana maź , słabo rozpuszczająca się w wodzie. To trucizna dla pszczół bo również karmel jest dla pszczół trujący , a dla ludzi rakotwórczy . Nie przesadzajmy z oszczędnością. Wosk do wiadra, podgrzać , sklarować a brązową wodę wylać do kanalizacji. Bez żalu. Temat ciągle powraca i ciągle są "oszczędni".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 marca 2017, 06:47 - pt 
Nie chcę zaczynać kolejnego tematu jeżeli piszemy już o jakimś miodzie to napiszę tutaj.

Słuchajcie Byłem niedawno w Biedronce i była promocja był miód 1 kg miodu za 13 zł .Tak się zastanawiam jak to jest możliwe że w takim sklepie sprzedaje się miod 1 kg za 13 zł jeżeli skupy hurtowo skupując płacą więcej ,co to jest za miód i z czego to jest ciekawe?Na etykiecie było napisane że producent pochodzi z Małopolski.


Na górę
  
 
Post: 31 marca 2017, 08:09 - pt 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1930
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
pisiorek pisze:
Na etykiecie było napisane że producent pochodzi z Małopolski.


Pewnie się przejęzyczyli i mieli napisać że "handlarz pochodzi z Małopolski" ;) A producent z Chin.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 marca 2017, 08:38 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
astroludek pisze:
o rozpuszczająca się w wodzie.
Dobrze napisali
Bo producent to ktoś kto wytwarza towar ! pszczoła raczej nie produkuje miodu ! Co innego konfekcjonowanie pakowanie dzielenie (rozlewanie ) to trafne określenie działalności pszczelarza .

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 marca 2017, 08:53 - pt 
astroludek pisze:
Pewnie się przejęzyczyli i mieli napisać że "handlarz pochodzi z Małopolski" A producent z Chin.


Na szczęście sytuacja wygląda tak że 90% ludzi z którymi rozmawiam o miodach wie jest świadoma tego co to za syf jest po 13 zł w marketach nie kupują tego dziadostwa wolą kupić połowę mniej prawdziwego dobrego naszego Polskiego miodu.

A jeszcze wam powiem odnośnie miodu z topiarki zam takiego dziadeczka który wytapia stare ramki topiarce słoneczej ,ten miód wszystko wzlewa do słoików i sprzedaje jeszcze opowiada ludziom że to jest miód spadziowy bo jest ciemny :thank:


Na górę
  
 
Post: 31 marca 2017, 21:50 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2016, 20:17 - sob
Posty: 875
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
wiesiek33 pisze:
! pszczoła raczej nie produkuje miodu !

Wiesiek miałem Cię za bystrzejszego pszczołochowa!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 18 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji