FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 31 lipca 2025, 16:29 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wz kombinowane
Droga Brać Pszczelarska proszę o wyrażenie opinii.
Chciałbym szybko powiększyć pasiekę o jakieś 7 rodzin, i zastanawiam się co lepsze odkład czy pakiet? Ceny podobne (pakiet do 1.5 kg / odkład 3 ramkowy) lecz z tego co wyczytałem wnioskuję iż pakiety z matką UN szybciej dochodzą do znacznej siły.
Dodam iż w ulach w których będą osadzone rodzinki będzie głównie węza.
Z góry Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
arek1507, Kolego na pakiety musisz poczekać do lipca

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
ja wybrałbym pakiet - można puścić 1 dymka i pozbyć się warrozy, do tego nie przemyca się nie wiadomo czego razem z ramkami... pakiet jest chyba też trochę tańszy...

1,5 kg to dość sporo pszczół - 3000 pszczól to jeden obsiadany na czrno plaster wlkp czyli jakieś 300 g pszczoły - 1,5 kg powinno więc obsiąść na czarno 5 ramek wlkp- gdyby były osadzone na 3 ramkach z suszem i reszta wezy to spokojnie w tydzień ten susz byłby zaczerwiony przez dobra matkę...

pytanie też co kolega rozumie przez odkład 3 ramkowy ? - czy to 3 ramki wz z zasklepionym czerwiem ?

Awatar użytkownika

wiesiek33 pisze:
arek1507, Kolego na pakiety musisz poczekać do lipca

niekoniecznie - przy rotacyjnej hodowli pszczół pakiety są robione przy okazji 1 miodobrania (rzepaku) - ważą wówczas około 1,2 kg...

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Teraz jeszcze możesz kupić rodziny przezimowane, kture jeszcze w tym roku się spłcą miodem. A odkład albo pakiet to dojdo na jesień do pełnej siły do przezimowania. Troche zapłacisz drożej, ale bendziesz już w tym roku miał swuj miud i troche doswiadczenia. A pakied z czerwionco matko to obsadzisz dopiero w czerwcu i 21 dni bendziesz czekał na nową pszczołe ktura się wygryzie. To w tym czasie 05kg pszczół zginie czyli umrze. Odkład to 4 ramki czerwiu i 2 osłonowe z pyłkiem i pokarmem. Jak bendzie dobry rok pszczelarski to to dla siebie odwirujesz troche miodu. A z rodziny jak kupisz to miodem ci się zapłacą i jeszcze bendziesz miał dla siebie. Ale to twój wybur. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
miły_marian. pisze:
Teraz jeszcze możesz kupić rodziny przezimowane, kture jeszcze w tym roku się spłcą miodem. A odkład albo pakiet to dojdo na jesień do pełnej siły do przezimowania. Troche zapłacisz drożej, ale bendziesz już w tym roku miał swuj miud i troche doswiadczenia. A pakied z czerwionco matko to obsadzisz dopiero w czerwcu i 21 dni bendziesz czekał na nową pszczołe ktura się wygryzie. To w tym czasie 05kg pszczół zginie czyli umrze. Odkład to 4 ramki czerwiu i 2 osłonowe z pyłkiem i pokarmem. Jak bendzie dobry rok pszczelarski to to dla siebie odwirujesz troche miodu. A z rodziny jak kupisz to miodem ci się zapłacą i jeszcze bendziesz miał dla siebie. Ale to twój wybur. Pozdrawiam miły_marian
Mało tego że się spłacą to można z nich zrobić co najmniej po jednym odkładzie .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

ja z pierwszych kupionych odkładów liczyłem na 1-2 ramki miodu - a zamiast miodu trzeba było dać po lipe 3 kg cukru... odkłady 6 ramkowe (4 czerwiu + 2 osłonowe) mało kto sprzedaje a po drugie cenowo byłyby pewnie za 300 zł bo za 5 ramkowy (3 czerwiu + 2 osłonowe) cena już dochodzi do 250 zł... także ogólnie na miód z kupowanych odkładów to bym się nie nastawiał - to jest inwestycja w kolejny sezon - ważne aby były zdrowe...

co innego jak ktoś robi odkłady dla siebie to wtedy robi silniejsze ale faktycznie najtaniej to wyjdzie kupić teraz rodziny - coś miodu się od nich weźmie i spokojnie w sezonie przynajmniej jeden albo i 2 odkłady zrobi...

tomi007 pisze:
ja wybrałbym pakiet - można puścić 1 dymka i pozbyć się warrozy, do tego nie przemyca się nie wiadomo czego razem z ramkami... pakiet jest chyba też trochę tańszy...

1,5 kg to dość sporo pszczół - 3000 pszczól to jeden obsiadany na czrno plaster wlkp czyli jakieś 300 g pszczoły - 1,5 kg powinno więc obsiąść na czarno 5 ramek wlkp- gdyby były osadzone na 3 ramkach z suszem i reszta wezy to spokojnie w tydzień ten susz byłby zaczerwiony przez dobra matkę...

pytanie też co kolega rozumie przez odkład 3 ramkowy ? - czy to 3 ramki wz z zasklepionym czerwiem ?

Po pierwsze dziękuje Wszystkim za szybką odpowiedz i uwagi.
1.5 kg pakiety plus mateczka (Sklenar, Primorski, Celle) po 160 zł oferuje kolega gjwp00 z tegoż forum, znalazłem Jego ogłoszenie w dziale sprzedaży. Nie wiem czy to drogo czy nie? Kuszą mnie te pakiety, jak pisał kol. tomi007 wstawiając ze trzy ramki suszu i węzę powinny dość szybko dojść do siły, gospodaruję na Wz kombinowanym, mianowicie moja ramka to 24/300 plus 2 lub 3 nadstawki.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Borowie
Popieram kolege Mariana sam wybrałem opcję kupienia rodzin kupiłem dwie rodziny zrobiłem 2 odklady i ja i moi znajomi spróbowaliśmy miodku :-D

Zależy mi najbardziej na wprowadzeniu nowych ras matek, w obecnie mam Aga3, w zeszłym roku zakupiłem kilka NU ale żadna nie powróciła z godów. Jeśli ktoś ma ciekawą mateczkę i jest skłony zrobić pakiet to proszę o kontakt.
Mam nadzieje iż Administrator nie zjedzie mnie za to ogłoszenie? :thank:

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Jak dasz teraz 600 zł za dobrą rodzinę to tak jak byś dał na bardzo wysoki procent .

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Borowie
baru0 pisze:
Jak dasz teraz 600 zł za dobrą rodzinę to tak jak byś dał na bardzo wysoki procent .
ja rok temu za dwie rodzinki dałem 640zł na 8 i 7 ramkach wielkopolskich bardzo dobre rodziny a teraz 600 za jedną?

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Alek98,
Możliwe ,za 600 to na 6 ramkach czerw w większości zamknięty , plus 4 zapasu.
Przy takim układzie za ile dni można dać nadstawkę ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]