tomi007 pisze:
zalezy Ci na pobraniu - to wysyłaj paczkę + czy jak ona tam sie zwie (Regulamin Świdczenia Usług NIepowszechnych) - ale to juz nielegalnie na własne ryzyko...
takie paczki potrafią iść 3-4 dni
tomi007 pisze:
kurierzy - tu tez raczej legalnie nie da sie wysłać - chyba że się działa na dużą skalę i podpisze umowe - np. Kortówka przychodzi DPD od p. Wilde- ale nie wiem czy "legalnie" - pewnie tak...
Wilde wysyłała pare lat temu firmą Geis, Kex obecnie chyba nazywa się Sendit tak czy inaczej od ubiegłego roku kiedy mieli w chyba lipcu wypadek z pszczołami na sortowni zawieszono wysyłkę,
Dpd się oficjalnie nie da wysłać pszczół, pisałem w tej sprawie do wielu firm kurierskich i wszędzie ta sama odpowiedź czyli nie ma takiej możliwości, gwiazda z białego stoku wysyła za pośrednictwem inposta do paczkomatów ale myślę ze to do pierwszej wpadki
pocztex dobry ale drogi i nie wiem ile trzeba wysyłać ilościowo miesięcznie aby była możliwość podpisania umowy i otrzymanie lepszej ceny bo duzi hodowcy mają cenę pocztexa 30pln i jest to akceptowalne biorąc pod uwagę że otrzymujemy w zamian usługę i spokój że nie będzie jakichś przebojów