FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 kwietnia 2024, 07:26 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co to za miód?
Post: 03 lipca 2017, 20:33 - pn 

Rejestracja: 11 czerwca 2013, 19:06 - wt
Posty: 38
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam
Niedawno odwirowałem miód z okresu po-rzepakowego (od 1 czerwca do 22).W okolicy nieużytki , działki, lasy mieszane. Miód skrystalizował mniej więcej w tydzień. Kolor - troszke ciemniejszy od rzepakowego. Jaka roślina mogła wpłynąć na tak szybką jego krystalizacje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lipca 2017, 20:48 - pn 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
gryka ? Poza tym rzepakowy ze swej natury ( brak sacharozy wyłącznie glukoza +fruktoza) jest najszybciej krystalizującym miodem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lipca 2017, 16:36 - wt 

Rejestracja: 11 czerwca 2013, 19:06 - wt
Posty: 38
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Gryki nigdzie nie ma w okolicy..z resztą poczuł bym ją w smaku :) Rzepak cały podebrałem w poprzednim podbieraniu, więc tutaj też go nie ma..z resztą jak by został w ramkach albo by go jeszcze doniosły, to skrystalizował by w ramkach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lipca 2017, 21:56 - wt 

Rejestracja: 11 maja 2014, 20:40 - ndz
Posty: 370
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Nakło
manio pisze:
gryka ? Poza tym rzepakowy ze swej natury ( brak sacharozy wyłącznie glukoza +fruktoza) jest najszybciej krystalizującym miodem.

Czy mówisz o tych 2% sacharozy które występują we wszystkich miodach?
O szybkości krystalizacji decyduje stosunek glukozy do fruktozy a nie zawartość sacharozy.
Pozdrawiam Waldek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lipca 2017, 22:28 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 stycznia 2015, 23:41 - sob
Posty: 663
Lokalizacja: Lublin/ Wierzchowiska Drugie-Świdnik
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
Piotrekkkk, gorczycy też nigdzie nie było?

_________________
Pozdrawiam Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lipca 2017, 22:50 - wt 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 16:38 - śr
Posty: 2469
Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
u mnie zero rzepaku a też miałem jasny miodek i dosyć szybko krystalizował
część "zamarzała" pod wieczkiem a troszkę na środku i na dnie :-)
Ale mój był wczesny raczej mniszkowy.

idzia chyba wklejała taką stronkę :

http://zwiazek-pszczelarski.pl/rodzaje-miodow/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji